Na vjenčanju jedna od najvažnijih odluka je odabir prave haljine

Vjenčanice kao iz snova

Na vjenčanju jedna od najvažnijih odluka je odabir prave haljine

Budućim mladenkama nije lako donijeti odluku o izboru haljine u kojoj će se vjenčati i biti lijepa, najljepša u tom posebnom danu svojega života. Dvojbe su velike. Izabrati vjenčanicu kakvog kroja, boje, s čipkom ili kakvim drugim ukrasom, sa ili bez vela, kupiti vjenčanicu ili ju iznajmiti, naručiti originalnu, skuplju, dizajnersku ili šivanu? Kako, dakle, izabrati svoju vjenčanicu snova, u kojoj ćete savršeno izgledati i osjećati se poput kraljice ? U tome vam mogu pomoći savjeti koje je sa čitateljicama portala Žena.hr podijelila Vesna Sposa, modna dizajnerica i vlasnica modne kuće „Vesna Sposa“ .

Klasika ili trend

- Poput pravih Pepeljuga uvijek će biti mladenki koje žele klasičnu vjenčanicu. To su modeli koji nikad ne izlaze iz mode, vjenčanice krinoline ili takozvane Pepeljuge. Za mladenke pak koje žele biti ukorak s modom pravi su izbor nove kolekcije vjenčanica, koje se mijenjaju svake godine i donose nove trendove. Tako su kad je riječ o kolekciji za ovu godinu, definitivno u modi haljine koje su u više nivoa, više volana. To je haljina sirena kroja, boja je svjetlo, svjetlo bež, ili boja šampanjca. Haljina je bez ijedne perlice,napravljena je od jednog jedinstvenog materijala, u volanima, pokazuje senzualnost i ljepotu mladenke u kroju sirene. To su haljine u kaskadama, na volane, od organdija, finog materijala, i to je u kolekciji 2010. jako popularna haljina, objašnjava Vesna Sposa. Kaže kako mladenke vole  otvorenije haljine, koje su dekoltiranije i imaju u sebi dašak seksipila.

Image
ImageImage- Mladenke se u 2010. najviše odlučuju za svjetlo bež ili čisto bijelu boju. Ako je bijela boja, to je vjerojatno blaga krinolina s malo ukrašenim swarovski kristalima. Popularno  je ove godine uz jednostavno krojene haljine kombinirati detalje na kosi kao što je veo koji se vuče po podu, koji je obrubljen čipkom ili nekim detaljem koji je prisutan na samoj vjenčanici. U ovogodišnjoj je kolekciji popularna i haljina koja pokazuje nogu, španjolski tip haljine s prorezom na nogi. Mladenke vole i kroj grkinje, vjenčanu haljinu s rukavima, točno kako se u rimsko doba nosilo. Rezana je ispod grudiju, haljina pada u slapovima, ima lijep dekolte, a opet skriva ruke, pa mladenka ne mora imati nužno šal za crkveno vjenčanje.

Image
ImageImageKolekcija vjenčanica za 2011.godinu

Krajem lipnja u modnoj kući „Vesna Sposa“ očekuju pretkolekciju vjenčanicu za 2011.godinu. - Naše mladenke, Hrvatice, ne zaostaju nijednu sekundu iza Milana, Londona, Barcelone. Zaista su modno osviještene, ono što je u svijetu najbolje prodavani model, to naše mladenke traže. Imaju potrebu za novim bojama, novitetima, najnovijim kolekcijama. Po upitima koji mi stižu u salon vidljivo je da puno pretražuju internet, da su upoznate s trendovima u vani, znaju što je in i to traže od nas, ističe naša sugovornica, u čijim se salonima prodaju najskuplje vjenčanice, i to one slavnog modnog kreatora Eliea Saaba, čije su cijene vrtoglave za hrvatske prilike.

Image
Image


Elie Saab


- Kod nas možete naći haljinu čija je vrijednost 56 tisuća kuna modnog kreatora Eliea Saaba. Djevojka koja želi probati njegovu haljinu, najbliža joj je destinacija Milano. Kako su svjesne da to ima jedino naš salon, traže takvu haljinu, no, moraju znati da je to ime koje se plaća. Mogu je kod nas i unajmiti, to je najskuplji najam vjenčanice. Najam haljnine koju je dizajnirao Elie Saab košta 8 tisuća kuna, ističe V.Sposa.

Image


Elie Saab


Kupnja ili najam vjenčanice

Inače se vjenčanice iznajmljuju po cijeni od 4 do 6 tisuća kuna. U taj najam ulazi i dodatna oprema. U salonima „Vesna Sposa“ svaka haljina može ići u najam. - Haljine od šest tisuća kuna se teško održavaju, pa mogu ići u najam jedanput ili dva put i onda se zamjenjuje za novu, jer svila ne podržava najam više od dva puta. Dok haljine od satena, klasičnog materijala, šifona, imaju nižu cijenu najma, kreću se od 4 tisuće do 5,5 tisuća kuna i mogu se više puta iznajmiti, najviše do pet puta. Prodaja vjenčanica kreće se od 8 tisuća do 14 tisuća kuna, doznajemo od Vesne Sposa, koja mladenke savjetuje da barem šest mjeseci prije dana vjenčanja krenu u potragu za vjenčanicom, bilo da ju planiraju kupiti ili unajmiti.  

Image


PronoviasSimbol vjenčanice

- Zaboravile su današnje mladenke na simbol vjenčanice. Preferiraju iznajmiti, a ne kupiti. Moja mama i baka i dandanas imaju svoje vjenčanice koje čuvaju u ormaru kao posebnu uspomenu. Klasični najam vjenčanice je oko 6 tisuća kuna, a prodaja može biti već od osam tisuća kuna, pa za tu malu razliku između najma i kupnje mladenka može imati svoju vjenčanicu. Do rata su se vjenčanice isključivo prodavale. Onda je počeo najam i zadržao do danas, tako da se samo 20 posto mladenki danas odlučuje na kupnju vjenčanicu. Haljina koja je nošena nikad ne može biti lijepa kao nova, tvrdi Vesna Sposa.

Image
ImageImage(MG)