Kultne minice: Danas ih obožavamo u svim kombinacijama, a nekoć su se zbog njih lomila koplja

Kultne mini haljine i suknje popularnost su stekle sredinom 20. stoljeća, no da bi postale mainstream komad odjeće trebala su proći desetljeća. Nekoć kontroverzne i šokantne, danas su minice omiljeni ljetni odjevni komad koji svake godine preplavi trgovine

Kultne minice: Danas ih obožavamo u svim kombinacijama, a nekoć su se zbog njih lomila koplja

Mini suknje i haljine danas jednostavno nazivamo i minicama i o njima ne razmišljamo previše. Svake sezone preplave dućane vabeći nas svojim uzorcima i materijalima, a na to da su ponekad ultrakratke više ne obraćamo ni pozornost. Pa ipak, nije uvijek tako bilo. Nekoć su upravo mini haljine na cesti izazivale pravu sablazan. Neprimjerene, kratke i izazovne minice su pokrenula revolucije u svijetu mode i oslobodile žene dugih sputavajućih suknji. 

Rezane iznad koljena i otkrivajući bedra, minice su mnogi sredinom 20. stoljeća smatrali neprimjerenima i kontroverznima, a da bi one postale mainstream komad odjeće trebalo je proći više godina. Inače, minice definiramo kao haljine ili suknje koje su kraće od dužine do koljena i koje obično sežu do gornjeg dijela bedara, oko 10 centimetara od stražnjice. Naravno, postoje i još kraće verzije ovih slavnih suknjica i haljinica, koje jedva prikrivaju donje rublje. 


Iako kratke suknje postoje dugi niz godina, one nisu postale trend niti su bile nošene u javnosti sve do sredine 1960-ih godina kada su se proslavile zahvaljujući novoj filozofiji slobodnog življenja, ljubavi i seksa, koju je pratila i nova moda. Ako sagledamo povijest mode i odijevanja od samih početaka civilizacija, primijetit ćemo da su već Egipćani nosili nešto nalik minisuknjama i to 2000. godina prije Krista, a početkom 20. stoljeća, kada je još uvelike na snazi bila filozofija čednosti u odijevanju, Josephine Baker, slavna plesačica, plesala po kabareima u svojoj slavnoj "banana" kratkoj haljinici. 

1940-ih se iznimno kratke suknje počinju pojavljivati u stripovima i pin-up estetici, no žene ih nisu nosile u javnosti niti je postojala organizirana industrijska proizvodnja mini skunjica i haljina. Kao što smo već napisali, do zaokreta u cijeloj priči došlo je na samom početku 1960-ih kada je općenito bilo dozvoljeno da žene nose suknje dužine tik iznad koljena. Zbog novog stila glazbe, popularne kulture i općenito stila života, minice postaju vrlo popularne među mlađim ženama i tinejdžericama, a od tada do danas nisu izgubile na popularnosti. 


Prije no što su postale nošene u svim prilikama, mini suknje su bile rezervirane za sportske i plesne događaje. Nosile su ih obično klizačice, plesačice, tenisačice i navijačice, no ne i većina žena. Sve se to promijenilo uz pomoć dizajnera Andréa Courrègesa i Mary Quant koji su minice uključili u svoje kolekcije i počeli ih plasirati na široko tržište.

Kao što znamo, mini dužina pokazala se iznimno popularnom, a kako bismo te podsjetile na šarm ove izazovne dužine, pripremile smo ti izbor deset najljepših mini suknji i haljina iz aktualne high street ponude. 

Stradivarius mini traper suknja - 139 kuna

Image


(Foto: Stradivarius)

Zara mini suknja - 179 kuna

Image


(Foto: Zara)

Nježno ružičasta Reserved mini haljina - 179 kuna

Image


(Foto: Reserved)

Blejzer mini haljina iz Stradivariusa - 279 kuna

Image


(Foto: Stradivarius)

Zara crna mini haljina - 299 kuna

Image


(Foto: Zara)

Cvjetna mini haljina iz Stradivariusa - 200 kuna

Image


(Foto: Stradivarius)

Zara mini suknja od tvida - 229 kuna

Image


(Foto: Zara)

Zara mini suknja s uzorkom - 179 kuna

Image


(Foto: Zara)

Stradivarius cvjetna mini haljina - 199 kuna

Image


(Foto: Stradivarius)

Zara zelena satenska haljina - 229 kuna

Image


(Foto: Zara)