Kako odabrati udobne cipele?

Saznajte kako zaštititi svoju nogu i izabrati udobne cipele

Kako odabrati udobne cipele?
Play logo

Neudobna cipela može vam prouzročiti puno problema – od boli u nogama do oštećenja živaca u stopalu. Saznajte kako zaštititi svoju nogu i izabrati udobne cipele.

Jednostavni savjeti dat će vam prave odgovore kako izabrati cipele u kojima će noga imati prostor za disanje, a istovremeno ćete biti trendi i sa stilom.


1. Odaberite najbolje vrijeme za kupovinu

Kada se radi o cipelama, za taj šoping postoji dobro i loše vrijeme. U jutarnjim satima noge su odmorene i tada možete obuti čvršće i tijesne cipele. Upravo zato je najbolje kupovati cipele u popodnevnim satima, kada su noge umorne, pa čak i malo otečene. Tako ostajete sigurni da će obuća koju kupite ostati udobna.

2. Kupite pravu veličinu

Izmjerite veličinu svoje noge s vremena na vrijeme (pogotovo ako ste bili trudnica). Uvijek možete isprobati veću veličinu od one za koju mislite da imate i tako ćete odmah vidjeti koja vam odgovara. Ako su vam stopala ravno u cipeli, tj. ne "plešu", znači da je veličina dobra.

3. Obratite pažnju na širinu, ne samo dužinu

Kada se radi o duljini, odaberite pravilnu obuću tako da uvijek ostavite malo prostora između palca i prednjeg dijela cipele. Nikad ne kupujte ništa pretijesno.

4. Odaberite prave pete za vas

Mnoge žene izbjegavaju visoke pete jer kažu da ne mogu dugo stajati niti hodati u njima. Sve to stoji, međutim, treba znati i odabrati pravu peticu na cipeli. Peta bi morala biti u izravnoj liniji ispod kosti pete. Ako je peta postavljena na stražnjem dijelu, nećete se osjećati ugodno i teško ćete prilagoditi svoj hod tome.

5. Prvo nošenje

Kod prvog, duljeg nošenja novih cipela jako pripazite. Uvijek ih je dobro prije razgaziti s par nošenja na kratke relacije – da se noga privikne i cipele prilagode. Najlakše je to napraviti kod kuće. Nosite ih 15 minuta, zatim 30 minuta i 60 minuta – s duljim stankama između.

6. Ulošci za cipele

Ako već imate cipele koje vam nisu pretjerano udobne – pokušajte ih prilagoditi. Kupite uloške s dodatnim jastucima kako biste pomogli nozi da se bolje prilagodi cipeli, ali i obrnuto.


Čak i ako nosite cipele s potpeticom, ipak izbjegavajte svakodnevno nošenje istih. Topla kupka je tradicionalno rješenje za umorne noge, ali nije i najučinkovitije. Staviti noge u hladnu vodu puno je bolje rješenje da eliminirate bolove.

Play logo

Izvor: becomegorgeous.com
Foto: © WavebreakMediaMicro - Fotolia.com

Play logo
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.