Iskoristi ovo vrijeme da naučiš sama sebi plesti pletenice. Nije teško

Znaš li razliku između francuske i nizozemske pletenice i kako ih isplesti?

Iskoristi ovo vrijeme da naučiš sama sebi plesti pletenice. Nije teško

Pletenice su jako efektne, a pritom i vrlo jednostavan način da imaš frizuru i da ona bude postojana, no kako ih isplesti? Dok si bila mala, plele su ti ih mama ili prijateljica, a ti si ih plela njima. Istina, puno ih je lakše raditi na tuđoj glavi, ali nije problem niti na vlastitoj, samo treba vremena za svladati tu lijepu vještinu, a sada ga vjerojatno imaš.

Image

Kosa ti je suha i oštećena? Evo što možeš učiniti

Postoji veliki broj različitih vrsta pletenica, a mi ćemo ti danas pokazati francusku i nizozemsku pletenicu (to su osnovne vrste), "Timošenko" pletenicu te jednu neobičnu, a vrlo lijepu varijantu dvostruke, odnosno trostruke nizozemske pletenice.via Tenor


Znaš li po čemu se razlikuju nizozemska i francuska pletenica? Nizozemska je ustvari obrnuta ili izvrnuta francuska. Tako se i plete - obrnuto od francuske zbog čega. Bit će ti jasnije kad vidiš video.

  • Francuska pletenica

Francuska pletenica je klasična vrsta pletenice. 

Počešljaj kosu od čela prema zatiljku (da nema razdjeljka) pa ju razdijeli pri vrhu glave na tri jednaga dijela. 

Počinješ plesti s pramenom koji ti je u lijevoj ruci. Prebaci ga preko srednjeg pramena. Sada se lijevi pramen nalazi u sredini. Pramen iz desne ruke prebaci preko srednjeg (nekadašnjeg lijevog).

Sada uzmi još jedan pramen s lijeve strane i pripoji ga lijevom pramenu pa ponovi postupak - prebaci ga preko srednjeg, onda uzmi još jedan pramen s desne strane glave, pripoji ga desnom i prebaci preko srednjeg. Postupak ponavljaj dok ne završiš pletenicu. 
  • Nizozemska pletenica


Počešljaj kosu unatrag isto kao i kod francuske pletenice te ju podijeli na tri jednaka dijela. 

Sada počinješ s desnim pramenom i ne prebacuješ ga, već ga stavljaš ispod srednjeg pramena, a onda ispod srednjeg podvlačiš lijevi pramen.

Potom s desne strane uzimaš još jedan pramen, pridružuješ ga postojećem i podvlačiš ispod srednjeg. Isto činiš i s lijevim. Postupak ponavljaš dok ne završiš nizozemsku pletenicu.  • Dvostruka pletenica

Nizozemsku i francusku pletenicu možeš napraviti i u dvostrukoj varijanti, odnosno dvije, jednu na lijevoj, jednu na desnoj strani glave. U ovom slučaju kosu ćeš precizno razdijeliti po sredini, a onda isplesti po želji dviej francuske ili nizozemske pletenice.


  • Timošenko pletenica


Riječ je o pletenici koja ide oko glave, a proslavila ju je bivša ukrajinska premijerka, političarka Julija Timošenko. 

Iako izgleda komplicirana za napravti, ovo je vrlo jednostavna frizura. 

Napravi razdjeljak na sredini ili sa strane i spleti dvije francuske ili nizozemske pletenice, ali nemoj krenuti od vrha glave, nego od dna uha.

Nakon što si ih isplela podigni jednu pa drugu prema čelu, učvrsti ih špangicama te gumice kojima si ih vezala, sakrij pod pletenice. Možeš ih i maknuti pa fiksirati pletenice crnim špangicama.   • Dupla nizozemska podignuta pletenica

Napravi razdjeljak s lijeve strane, od vrha do dna glave, odnosno do vrata pa kosu podijeli zatiljku na tri dijela. Razdjeljak će izgledat ikao znak "peace" simbol ili znak mercedesa.

Potom srednji dio kose zaveži u niski rep i rep spleti u pletenicu te ju olabavi povlačeći ju prema van. Pletenicu sada smotaj u punđicu i pričvrsti špangicama. 

Uzmi dio kose na desnoj strani glave i od čela prema desnom uhu spleti nizozemsku pletenicu. Isto učini i s lijevim dijelom kose. Obje
pletenice olabavi kao što si i srednju.

Na kraju završetke lijeve i desne pletenice omotaj oko punđice i učvrsti špangicama. Dobila si predivnu frizuru. 
Kao što vidiš puno je jednostavnije napraviti pletenicu, nego što izgleda. Važno je svladati osnove, a onda ti je nebo granica. Što god zamisliš možeš napraviti. Još jedan trik za kraj - prije, no što počneš plesti pletenicu, poprskaj kosu lakom za kosu kako bi bila poslušna dok se igraš s njom.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.