Podcjenjujemo je

Zašto je važna intimnost koja ne uključuje seks i kako je prakticirati?

Seksualna intimnost tek je jedna od nekoliko vrsta intimnosti koje su temelji ljubavne veze. Štoviše, mnogi stručnjaci trvde kako seksualna intimnost nije najvažnija

pexels-katerina-holmes-5910748.jpg
Foto: Pexels

Intimnost bez seksa u ljubavnom odnosu možda zvuči kao nešto kontradiktorno, no to je zapravo vrlo učinkovit način da se jedno drugome emocionalno približite. Uostalom, osjećaj povezanosti ne ovisi o vremenu kojeg provedete među plahtama, već o životu koji dijelite,a on se uvelike odvija izvan spavaće sobe. Doživljavate li emocionalnu kolotečinu pokušajte ovaj put vezu poboljšati na drugi način. Nove poze u seksu ili strastveni vikend u Parizu nisu uvijek rješenje. Iako je seksualno zadovoljstvo bitno, fokus na intimnost bez snošaja može biti ključ za izgradnju čvrstih temelja partnerskog odnosa.

Image
Ljubav i godine

Znaš li koja je idealna razlika u godinama između partnera?

Image
Foto: Pexels


Stoga, stvaranje i jačanje intimnosti koja nije vezana uz seks, trebala bi biti obvezna zadaća svakog para. No, kako ispuniti tu zadaću? U nastavku otkrivamo savjete stručnjaka kako začiniti vezu, a da pritom ne posežete za prokušanim metodama koje uključuju krevet. Pritom ne mislimo na spavanje, iako, dobro se na spavati igra veliku ulogu jer ćete biti manje živčani.

Zakažite spoj


"Za intimnost je ključno da zajedno kvalitetno provodite vrijeme", kaže Juliette Karaman, certificirana terapeutkinja za portal Woman and Home.. "Planirajte barem jednom tjedno da odvojite nekoliko sati jedno za drugo, u kojima ćete vas dvoje biti sami. Usredotočite se na trenutak. Bez razgovora o ekonomiji, djeci ili poslu. Na primjer, tijekom večere sklonite telefone i razgovarajte o tome što vam se najljepše dogodilo tijekom dana ili tjedna. Pokušajte biti potpuno uključeni u ono što se događa u vašim životima", dodaje. Vaši susret, u kojima ste jedan na jedna, također mogu biti izvrsna prilika da u čestim intervalima razgovarate o tome što oboje stvarno trebate i želite.

Image
Foto: Pexels

Masaža

Pomoću masaža možete bolje upoznati jedno drugoga, na neseksualan način. Naučit ćeš kakav dodir voli, a on u čemu ti uživaš.
"Neka fokus bude na istraživanju tijekom masaže, jer će to omogućiti otvorene i iskrene razgovore te vrijedne povratne informacije", objašnjava Munro. "Ovo može poboljšati vašu seksualnu intimnost jer ćete naučiti kako komunicirati o onome što radite, a u čemu ne uživate", objašnjava za spomenuti portal seksologinja Madalaine Munro. Što će vam, kao što pretpostavljaš, pomoći i vašem odnosu u spavaćoj sobi.

Image
Foto: Pexels

Gledajte se u oči

Duboko gledanje u oči izuzetno je bitno, no vrlo često zanemareno. S godinama prestajemo partnera gledati kao što smo ga gledali na početku u žaru zaljubljenosti. Prisjeti se samo kada si ga posljednji put pogledala u oči, onako pravo. Možeš li se sjetiti?
Duboko gledanje u oči čak je i tehnika iz tantre koju bi bilo dobro prakticirati. Na početku može izgledati prenapadna, no vrijedi pokušati. "Tantričko gledanje očima izvrstan je način za njegovanje emocionalne i duhovne intimnosti. Ovo je prekrasna meditativna praksa koja može stvoriti jedinstvo između vas bez riječi", objašnjava seksologinja.

Image
Foto: Pexels

Priuštite si nova iskustva

Ako osjećaš da vam veza stagnira isprobajte nešto novo. Izvan spavaće sobe. Ovo će vam omogućiti da vidite jedno drugog na drugačiji način, što će vašem odnosu dati svježinu i produbiti ga. Zašto ne biste otišli na piknik u mjesto u kojem nikada niste bili, a možda je tek nekoliko desetaka kilometar udaljeno od vašeg doma, umjesto da odete u svoj omiljeni restoran? Ili se odvažite na let balonom? Najvažnije je da si date priliku da ponovno zapalite iskru", naglašava seksologinja.

Image
Foto: Pexels

Ozbiljno - nemojte biti preozbiljni

"Kada ste se zadnji put ti i tvoj partner zajedno smijali i to tako da vas od smijeha boli trbuh??" pita Munro. "Otkrila sam da je zabava jedan od najpodcijenjenijih, ali ipak važnih dijelova veze. To je zato što je igra zapravo čin povjerenja i predaje koji razvija emocionalnu intimnost", objašnjava seksologinja. Nerijetko partneri kao lijepu osobinu onog drugog navode njegov smisao za humor, što nije beznačajno. Moći se zajedno smijati, jedno je od važnijih elemenata dobrog odnosa.

Image
Foto: Pexels

Razgovarajte

Kriza u vezi uzrokovana je manjkom komunikacije. Kada se dogode problemi, osobito oni koji se tiču vaše veze, teško je o njima govoriti, no nužno je. Najlakše je stvari trpati pod tepih, "kupovati" vrijeme i praviti se da je sve u redu, no dokle? Kad tad one izbiju na površinu i naprave nered koji se teško čisti. Stoga, umjesto da šutite, razgovarajte. Znamo da to zvuči puno jednostavnije, nego što je.
"Redovito razgovarajte o svom odnosu, o tome što je u njemu dobro, a na čemu biste trebali poraditi. Uvijek nastojte razgovor završiti u pozitivnom tonu", savjetuje Munro.

Image
Foto: Pexels

Zašto je važna intimnost koja ne uključuje seks?

"To je jako važno u vezi jer ako ste intimni samo tijekom seksa, sužavate si krug djelovanja i intimu povezujete isključivo sa seksom, a postoje različite vrste intimnosti, uključujući mentalnu, emocionalnu, duhovnu, tjelesnu, seksualnu i eksperimentalnu", objašnjava seksologinja.

"Dakle, ako ste intimni samo za vrijeme seksa, fokusirate se samo na seksualnu intimnost i propuštamo neke druge važne vrste intimnosti koje stvaraju zdrave odnose pune ljubavi. Ovo je važno za izgradnju povjerenja, povezanosti i privrženosti. Omogućuje vam da se osjećate sigurnije u odnosima. Bez intimnosti, odnosi će biti samo površinski", dodaje.

Image
Foto: Pexels

"Kad ljudi tek počnu izlaziti, između njih obično planu iskra i njihov seksualni život je briljantan. Ali kako vrijeme prolazi, partneri se navikavaju jedno na drugo, a dnevna rutina postaje povezana s karijerama, djecom i kućanskim stvarima. Iskra nestaje, intimnost također", kaže terapeutkinja Juliette Karaman.
"Obično savjetujem svojim klijentima da je prvi korak do ponovne uspostave intimnosti prestati sa seksom. Kada počneš iskreno komunicirati s partnerom, vidjet ćeš da je intima opet prisutna te će ona ponovno zapaliti iskru među vama", zaključuje terapeutkinja.