Kratki vodič

Hush, Hush: Sve što si željela znati o analnom seksu (ali se nisi usudila pitati)

Ako si znatiželjna, važno je znati neke činjenice, ali i odgovore na najčešća pitanja, stoga provjeri naš vodič u nastavku

profimedia-0222362126.jpg
Foto: Profimedia.hr

Sjećaš li se one poznate scene iz 'Seks i grada' u kojoj cure razgovaraju u taksiju i Charlotte postaje sva gadljiva oko razgovora o analnom seksu? Razumljivo. Nije kao da razgovaraju o vremenu. Ali…tvoja guza je dio tijela i zbog toga se nikada ne moraš osjećati užasnuto.

Image

Vruće igre u krevetu: Sve tajne analnog orgazma i kako ga postići

Analni seks obuhvaća više od pukog umetanja penisa u nečiji anus, kaže certificirani trener za seks i odnose dr. Charlie Glickman. Prsti, igračke, jezici i vanjska stimulacija - sve se kvalificira kao dio analnog seksa.

shimmer fallback

Ako si znatiželjna i želiš probaš analni seks, važno je znati neke činjenice, ali i odgovore na najčešća pitanja, stoga provjeri detaljni vodič u nastavku.

Kako se (sigurno) upustiti u analni seks?

Seksualni stručnjaci preporučuju najmanje 10 do 15 minuta predigre prije umetanja bilo čega - prstiju, seksualnih igračaka, penisa - u anus. "Što smo uzbuđeniji, mišići oko anusa postaju opušteniji", objašnjava Glickman.

Budući da se rektum ne 'podmazuje' sam kao drugi dijelovi tijela, može se brzo osušiti, kaže Glickman. Osim opuštanja i uzbuđenja, još jedan ključ za sprječavanje bilo kakve boli je održavanje stvari dobro podmazanima korištenjem lubrikanta. On preporuča formule na bazi silikona, za koje je manje vjerojatno da će te isušiti od onih na bazi vode.

shimmer fallback

Vjerojatno ćeš htjeti ići lagano. Uostalom - osoba koja prima penetraciju bi trebala kontrolirati kretanje. Ian Kerner, doktor znanosti, seksualni edukator i autor knjige 'She Comes First', preporučuje misionarski položaj s 'prilagođenom' točkom ulaska.

Nježniji doggy stil također može dobro funkcionirati. U tom slučaju, osoba koja vrši penetraciju ostaje uspravno na koljenima, dok se osoba koja prima penetraciju lagano podupire rukama i koljenima u ono što se ubacuje.

Imaj na umu da cilj tvojih prvih nekoliko pokušaja analnog odnosa ne bi trebao biti postizanje orgazma, kaže Kerner (iako ako se to dogodi - super!). Cilj je u eksperimentiranju, uspostavljanju povjerenja i osiguravanju da je svima uključenima ugodno. Zaustavi se kad god želiš. I zapamti, ne moraš ponovno imati analni seks ako odlučiš da to nije tvoj 'đir'.

Higijena prije i poslije analnog seksa

Potpuno je normalno brinuti se da bi stvari mogle postati neuredne kad prvi put probaš analni seks. Ali postoji mnogo načina da se nered izbjegne…u svakom smislu.

"Sve dok ste posjetili kupaonicu u zadnjih 3 do 5 sati, možete pretpostaviti da će vam rektum biti čist", kaže Kerner.

A one glasine da ćeš zbog 'igre odostraga' izgubiti kontrolu nad crijevima? Nije istina, kaže Glickman - barem nema medicinskih dokaza da je tako. Međutim, kao i kod svih seksualnih aktivnosti, higijena je od najveće važnosti kad je u pitanju analni seks. "Sapun i obična voda trebali bi biti dovoljni za pranje stražnjice izvana", kaže seksologinja Jessica O’Reilly.

Za one koji su posebno zabrinuti za čistoću rektuma, Kerner predlaže korištenje klistira, koji možeš pronaći u većini ljekarni. Također, korištenje standardne fiziološke otopine ili otopine mineralnog ulja vjerojatno će te potaknuti na veliku nuždu, pa je planiranje vremena za wc unaprijed korisno.

shimmer fallback

"U svakom slučaju, sve dok ste otišli u kupaonicu, oprali se nakon toga i niste napravili nikakve radikalne promjene u svojoj prehrani u posljednja 24 sata, vjerojatno nećete imati problema", kaže on.

"Međutim, ako analna igra postane redoviti dio vašeg repertoara, prije ili kasnije, mogla bi se dogoditi nezgoda. Tijela su nepredvidljiva", dodaje. Stoga je ključno imati analni seks samo s nekim kome vjeruješ i s kime možeš komunicirati.

Što je s infekcijama?

Kako bi se zaštitila od spolno prenosivih infekcija, koristi kondom tijekom analnog odnosa. "Analni seks nosi nešto veći rizik od spolno prenosive infekcije", kaže dr. Dennis J. Fortenberry, profesor na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Indiani.

Bakterije iz rektuma također mogu uzrokovati bakterijsku vaginozu, infekciju obilježenu neugodnim mirisom i prekomjernim iscjetkom ili infekciju mokraćnog sustava.

Oba stanja mogu se liječiti antibioticima, ali poštedi se nelagode mijenjanjem kondoma i pranjem ruku ako prelaziš odostraga prema naprijed. Mokrenje nakon seksa također može pomoći u prevenciji infekciji mokraćnog sustava.

shimmer fallback

Čemu sav 'hype' oko analnog seksa?

Za gotovo bilo koga, uzbuđenje zbog istraživanja novog teritorija, plus stvarni unutarnji ili vanjski osjećaji, mogu biti nevjerojatni. "Dobra strana analnog seksa za muškarce je stimulacija žlijezde prostate, erogene zone koja se puni tekućinom tijekom uzbuđenja, a kada se pravilno potakne, može pojačati, pa čak i ubrzati orgazam", objašnjava Glickman.

Glickman dodaje da pritisak unutar rektuma može stimulirati unutarnje krajeve klitoralnih živaca, dovodeći osobu koja prima penetraciju do vrhunca. "Mnoge žene kažu da mogu doživjeti orgazam samo od analne stimulacije", kaže Kerner. "Ali većini je potrebna i stimulacija klitorisa." Naravno, uvijek može i oboje.

shimmer fallback

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.