Negativna strana pozitivnog

Toksična pozitivnost postoji i može uništiti tvoju vezu. Ovo su joj znakovi

Parola 'što zračiš to i privlačiš' može biti vrlo opasna za tvoje psihičko zdravlje, ali i ugroziti odnose koje imaš s drugima. Visoka je cijena toksične pozitivnosti

pexels-the-lazy-artist-gallery-1498360.jpg
Foto: Pexels

Život nije uvijek lijep i ne moramo se pretvarati da je sve neprestano u najboljem redu. Toksična pozitivnost vrlo je opasna stvar, koja te može stajati zdravlja i međuljudskih odnosa. Riječ je o vjerovanju da bez obzira u koliko se kompliciranoj i teškoj situaciji nalaziš, moraš slijepo vjerovati da je sve savršeno i rastegnuti, pa i na silu, osmijeh preko lica kako bi, laički rečeno, svemir osjetio tvoje dobre vibracije i uzvratio ti istima.

Image
Raspaljivi i vatreni

Strastveni frajeri burnog temperamenta: Kakvi su muškarci Ovnovi u vezama?

Image
Foto: Pexels

Optimizam sam po sebi je dobar i podiže kvalitetu život, no ignoriranje negativnih emocija i izazovnih situacija može itekako ugroziti fizičko i psihičko zdravlje te loše utjecati na sve one ljude s kojima si u kontaktu, a osobito na one najbliže. Toksična pozitivnost može uništiti tvoju ljubavnu vezu, ali što je još gore i odnos koji imaš sama sa sobom.

Nadati se dobrome u životu nije loša perspektiva, štoviše sjajna je, no ako postane toliko zasljepljujuća i kratkovidna da ne vidiš realne probleme s kojima se moraš suočiti, ona postaje toksična i tvoj najgori neprijatelj. Stoga, progledaj na vrijeme. Uoči simptome toksične pozitivnosti i izbriši ih iz svog života.

Skrivanje osjećaja

U narodu rečeno - guranje pod tepih. Lijepo je da si uvijek nasmijana, no je li to zaista odraz tvoje nutrine? Nitko od nas nije uvijek dobre volje. Ne ignoriraj svoje osjećaje, osobito one koji se tiču tvojih najbližih. Ako ti nešto smeta kod partnera, reci mu. To je jedini način na koji vaša veza može uspjeti. Pretvaranje da je sve u redu, kada nije, karta je za brzi vlak za propast, koliko god bilo lijepo gledati tvoj osmijeh i nedavno ispolirane bijele zube.

Image

Umanjivanje

Probleme nazivaš problemčićima i izazovima. U redu, nešto od toga s čime se nosiš jesu izazovi, nešto su tek problemčići, no ima i problema. Želiš li se uhvatiti ukoštac s njima, prvo ih moraš nazvati pravim imenom kako bi ovladala njima, kao što bi konja zauzdala lasom. Ako se praviš da su sitni i nebitni, oni neće nestati, već ćeš im dati vremena da narastu. Primjerice, ako osjećaš da te partner ne poštuje, ne ignoriraj to govoreći si da nisi neka primadona oko koje bi trebalo trčati, već mu jasno reci što te muči. Riješite to odmah u početku.

Image

Sram

Prestani se sramiti vlastitih negativnih osjećaja i siliti se da ih pretvoriš u pozitivne. Ako sijevaju munje i nebo se toliko naoblačilo da se svaki tren očekuje kiša, nećeš izaći bez kišobrana, bez obzira koliko tvoj optimizam bio jak? Tako je i s osjećajima. Kada su loši, loši su. Poradi na njima, a ne pretvaraj se da si čarobnjak. Ne postoji čarobni štapić za emocije, već marljiv i iskren rad na sebi. I tu dolazimo ponovno na isto, kao i u prethodne dvije točke - poštuj sebe, budi iskrena prema partneru i jasno mu reci što ti je na duši, htio on to ili ne htio čuti. Tvoje je da mu kažeš, njegovo je kako će se nositi s tim.

Image
Foto: Pexels

Ismijavanje

Osobe toksične pozitivnosti znaju ponekad, možda i nesvjesno, djelujući iz obrambenih mehanizama, ismijavati i napadati ljude koji iznose svoje negativne emocije, žale se na nešto ili strahuju od nečeg. Ako tvoj partner kod tebe nailazi na ovakvo ponašanje, teško da će ti se nastaviti otvarati. Dignut će zid i to s pravom, kako bi se zaštitio. Ne dozvoli da dođe do toga. Poslušaj ga, suosjećaj s njim, daj mu podršku i nastojte zajedno riješiti probleme. Tu leži temelj dobre veze.

Image
Foto: Pexels

Pretvaranje

Pretvaranje da loše stvari ne postoje, neće ih izbrisati, no učinit će da ti se oni do kojih ti je najviše stalo više neće povjeravati, a i izgubit će pojam o tome tko si zapravo ti, ako prestaneš pokazivati svoje emocije i biti bliska s njima. Intima se gradi, kao i svi ostali elementi odnosa, a gradi se tako da se ogoliš pred drugim, ne samo fizički, nego i psihički. Toksična pozitivnost to ne dozvoljava i udaljava te od partnera.

Image
Foto: Pexels

Što učiniti ukoliko kod sebe prepoznaješ toksičnu pozitivnost?

Počni malenim koracima. Već je velika stvar to što si prepoznala da si u krivu. Nastoj promijeniti perspektivu, pogled na svijet. To ćeš učiniti tako što ćeš početi koristiti drugačije rečenice u izražavanju svojih osjećaja, u komunikaciji s drugima i sa sobom.

Image
Foto: Pexels

Umjesto klišeja "Ne brini, bit će sve u redu", pokušaj s: "Vidim da si pod stresom. Mogu li ja nešto učiniti za tebe?".

Umjesto: "Poraz nije opcija", pokušaj sa: "Znam da je poraz težak, no vrijedno je iskustvo, važna lekcija i pomaže mi da rastem".

Umjesto: "Ako mogu ja, možeš i ti", pokušaj sa: "Svačije iskustvo je drugačije i to je sasvim u redu".

Ovih nekoliko savjeta pomoći će ti da se vratiš k sebi, zavoliš se upravo takva kakva jesi, ali i da poboljšaš svoje odnose s drugima. Ljudi koji te vole, najvrjednije su što imaš u životu. Nemoj ih izgubiti zbog nerealnog pogleda na svijet i osmijeha iza kojeg se krije samozavaravanje.