Nije samo stres

'Ubojice' zadovoljstva: Pet stvari koje mogu uništiti seksualni život

Stres je jedan od glavnih 'ubojica' seksualnog užitka, no ne i jedini. Ovih pet stvari može negativno utjecati na tvoj partnerski odnos te vam oduzeti zadovoljstvo koje donose strastveni trenuci

profimedia-0392533931.jpg
Foto: Profimedia.hr

Nekada vam je u spavaćoj sve 'frcalo', ali vam je u posljednje vrijeme seksualni život nekako uspavan? Koliko je seksa dovoljno u vezi teško je reći jer se seksualna želja razlikuje od para do para – nekome je dovoljno jednom tjedno, dok bi se drugi u 'igrice' upuštali gotovo svaki dan. Na kraju, važno je da ste oboje zadovoljni, a kako biste to i bili, bitno je razgovarati o seksu – željama i potrebama.

Image
Neka se opet zaljubi u tebe

Zavedi ga ponovno: Kako vratiti strast u dugoj vezi?

Uvidite li da ste se udaljili, pokušajte provoditi više kvalitetnog zajedničkog vremena, kratko otputovati te se okušati u nekim zabavnim aktivnostima. Razgovarajte jer ignoriranjem problema vaš seksualni život neće postati bolji. Naprotiv.

shimmer fallback

Stres je definitivno jedan od glavnih 'ubojica' seksualnog života. Kad smo neispavani i pod stresom, seks nam često nije ni na kraju pameti što se odražava na partnerski odnos. Sasvim je jasno da nakon nekih dana na poslu samo čekaš leći i spavati, no ako intimni trenuci – koji ne moraju nužno završiti penetrativnim seksom – iščeznu iz tvoje svakodnevice, možda bi ipak trebala razmisliti o promjeni nekih navika.

Neke životne navike mogu se, naime, odraziti na tvoj seksualni život, a u nastavku izdvajamo najčešće.

POGLEDAJ VIDEO: Joga za opuštanje

Previše vremena na mobitelu

Sve češće možemo vidjeti parove koji stignu na kavu i ručak, a onda, umjesto da razgovaraju, svatko gleda u svoj mobitel. Ne radi se o kratkom odgovaranju na poruke nego svatko za sebe pregledava društvene mreže ili igra igrice. Zapravo su istovremeno prisutni na dvama mjestima – s partnerom si prisutna tijelom, no jesi li i duhom? Stvar je u tome da previše vremena na ekranima može narušiti kvalitetu odnosa. Ako ne znate o čemu biste razgovarali nego automatski uzimate mobitel, postoji problem.

Svaki par trebao bi odvojiti kvalitetno zajedničko vrijeme tijekom kojeg će uživati jedno s drugim. Ako to nije slučaj, s vremenom biste se mogli okretati svatko na svoju stranu kreveta. Nije dobar znak kad ti mobitel postane zanimljiviji od intimnih trenutaka s partnerom. Odloži ga sa strane, društvene mreže, poruke i mailovi mogu pričekati.

shimmer fallback

Previše sjediš

Sjedilački način života utječe na zdravlje te može povećati rizik od pretilosti, bolesti srca i dijabetesa. Bez obzira kojim se poslom baviš, važno je izdvojiti vrijeme za barem jednosatnu tjelesnu aktivnosti. Hodaj, trči, upiši tečaj plesa ili nađi neku drugu aktivnost koja te privlači. Previše sjedenja (u kombinaciji s masnom i slatkom hranom) moglo bi te učiniti tromom. Takav nezdravi način života može utjecati i na tvoj libido.

 Osim toga, tijekom strastvenih trenutaka potrebno je malo kondicije i izdržljivosti. Kako ističe seksologinja Goody Howard za Huffpost, nedostatak tjelesne aktivnosti ograničava dotok krvi u genitalije, a upravo je to ključno za seksualni užitak. Već znaš da seks sagorijeva kalorije pa ne možeš li pronaći motivaciju za vježbanje, sjeti se da bi uz redovito kretanje mogla biti 'zagrijanija'. Nakon dobrog treninga potiče se lučenje hormona sreće i baš je tada seks najstrastveniji. Zaključak: dragi i ti krenite na treninge ili barem u zajedničke šetnje! Cjelodnevno sjedenje moglo bi te ukočiti i povećati ti napetost u vratu i leđima što također može smanjiti užitak.

shimmer fallback

Stalno razmišljaš o poslu

Znamo da se nekad teško 'isključiti', no ako ti je u zadnje vrijeme posao preuzeo život, to nije dobar znak. Tada bi trebala odrediti vrijeme koje ćeš provesti bez laptopa i ostalih ekrana te kada ćeš se posvetiti sebi i partneru. Teško je maksimalno uživati u intimnosti i biti otvoren za eksperimentiranje pozama i podražajima ako su ti misli i dalje na radnim zadacima. Na kraju radnog dana priušti si male rituale poput kupke, šetnje, istezanja ili presvlačenja. Daj mozgu vremena da se prebaci u 'seksi' raspoloženje. Neki onda vole upaliti omiljenu glazbu i zamračiti prostoriju ili 'začiniti' atmosferu s mirisnim svijećama.

shimmer fallback

Ne piješ dovoljno vode

Sjeti se popiti vode. Premali unos vode mogao bi negativno utjecati na tvoj seksualni život. Kod uzbuđenja, tijelom kola krv, a na cirkulaciju utječe količina iskoristive vode u tijelu. Uz adekvatan dnevni unos vode, tvoja će vagina biti bolje 'podmazana', a mogla bi imati i intenzivnije orgazme. Kod muškaraca je hidracija važna zbog čvršće erekcije i izdržljivosti. Dakle, pij dovoljno vode kako bi imala više energije za seks, ali i ostale životne funkcije. Opća je preporuka dnevno piti oko osam čaša vode, no to ovisi o tvojoj dobi, vremenskim uvjetima i aktivnostima tijekom dana.

shimmer fallback

Piješ previše alkohola

Jedna čaša vina mogla bi vas 'zagrijati', no pripazi da ne pretjerate s pićem. Seks pod utjecajem alkohola dovodi u pitanje mogućnost rasuđivanja te povećava rizik od spolno prenosivih bolesti i neželjene trudnoće. Osim toga, previše alkohola može smanjiti užitak. Dok će muškarci teže postići i održati erekciju, kod žena bi se mogla pojaviti vaginalna suhoća i nemogućnost postizanja vrhunca.

Uz to, prekomjerna konzumacija alkohola višestruko šteti tvom zdravlju te bi u tom slučaju zaista trebalo potražiti stručnu pomoć. Nije bezazleno i može ugroziti život.

shimmer fallback
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.