Nema opravdanja

Stručnjaci ističu šest najčešćih razloga zbog kojih muškarci varaju

Doživjeti prevaru u vezi ili braku mučno je i bolno iskustvo i za muškraca i ženu. Ovog puta bavit ćemo se razlozima zašto muškraci varaju. Stručnjaci otkrivaju šest najčešćih razloga preljuba

profimedia-0121857441.jpg
Foto: Profimedia

Afera, prevara, preljub, varanje – sve ti te riječi vjerojatno stvaraju neugodu i negativan prizvuk. S prevarom se, nažalost, suoče mnogi. Primjerice, jedno je istraživanje pokazalo da je 2016. varalo 57 posto muškaraca i 54 posto žena, ali to ne žele svi priznati. Prema američkom istraživanju objavljenom na internetskim stranicama Institue for Family Studies nevjeru priznaje 20 posto ispitanih muškaraca i 13 posto žena.

A kad druga strana sazna za preljub, često se dogodi da par i nakon toga ostane zajedno. Nadaju se da to se to više neće dogoditi, krive treću stranu ili opisuju to 'trenutkom slabosti'. Pokušavaju naći izgovor za čin koji ostavlja ozbiljne posljedice za jednog i drugog partnera.

Image
Ljubavna otuđenost

Intimni odnos bez seksa: Je li emocionalna prevara ista kao i fizička?

Osoba koja je prevarena često će sama sebe smatrati krivcem, poljuljat će joj se samopouzdanje i trebat će joj vremena da odluči kako će dalje. To je složen proces, a psihoterapeutkinja Sheri Meyers u svom priručniku 'Chatting or Cheating' savjetuje kako se nositi s doživljenom prevarom, korak po korak. Meyers ondje savjetuje da u danima nakon saznanja da si prevarena trebaš ostati aktivna i usredotočiti se na sebe. Svakako se treba odvojiti od partnera koji te prevario - bar na jedan ili dva dana - pa se tek onda suočiti s razgovorom.

Image
Foto: Profimedia.hr

Dopusti emocijama da 'izađu', a kad konačno dođe do tog razgovara, nemoj zahtijevati znati detalje jer bi te one, kako piše psihoterapeutkinja, mogle još više opteretiti. Također, takav razgovor nema smisla ako se frajer i dalje viđa sa ženom s kojom te prevario jednako kao što nema smisla osvetiti mu se istog časa. U tim trenucima treba imati na umu da onaj tko je prevario jednom ima sklonost isto učiniti i drugi put. U većini slučajeva tu ne treba i ne smije biti povratka na staro nego svatko treba nastaviti svojim putem.

Kakva god bila tvoja odluka, vjerojatno se pitaš što nekoga navodi na varanje. Niz je mogućih razloga, a seksualni terapeuti Tammy Nelson i Fran Walfish za portal Red Book izdvajaju najčešće.

'Zabranjeno je slađe'

''Jedan od razloga zašto ljudi varaju jest zato što im je uzbudljivo ono što je zabranjeno'', kaže dr. Tammy Nelson, seksualna terapeutkinja i autorica knjige 'Getting the Sex You Want and The New Monogamy: Redefining Your Relationship After Infidelity' koja se također bavi problemom obnove veze nakon prevare.

Preljubnik, dakle, vidi nešto privlačno u ideji da se s nekim viđa ili dopisuje dok mu partnerica za to ne zna. Neki tvrde da im to u tom trenutku daje osjećaj moći i pomlađuje ih.

Image
Foto: Unsplash

Nezreo je

Ako muškarac nije dovoljno zreo, velike su šanse da pati od manjka kontrole. Ponekad se čini kako u partnerici traži drugu majku ili ti se opravdava kad ostane dugo vani - takvi su frajeri skloni prevari. ''Neki se suočavaju s onime što ja nazivam drugom adolescencijom'', kaže Nelson i dodaje da u tom razdoblju života muškarci traže izlaz iz rutine i nekoga pored koga će se osjećati voljeno. Ne pruži li im partnerica taj osjećaj, nesiguran frajer jednostavno će pobjeći.

Image
Foto: Unsplash

Manjka mu empatije

Kad netko vara i ponosi se tim osjećajem, izgledno je da mu manjka empatije i da ima narcističke sklonosti. ''Jednostavno, oni koji varaju ne misle kako će taj čin utjecati na druge. Možda čak i one koje vole - njihovu partnericu, suprugu, djecu'', tvrdi psihoterapeut Fran Walfish za portal Red Book.

Image
Foto: Unsplash

Ne znaju iskomunicirati problem

Dođe li do varanja u vezi ili braku, vjerojatno je da je taj odnos na prekretnici te da je u krizi duže vrijeme. Moguće je da se preljubnik osjeća nezadovoljeno i nezadovoljno, da mu manjka podrške ili pažnje. To se ne odnosi samo na neispunjen seksualni život nego osjećaj da ta veza nije ono što on želi. Bježeći od toga, takvi karakteri pažnju traže u nečijem tuđem životu i/ili krevetu.

Do prevare, dakle, može doći i zbog neispunjenih emocionalnih potreba ili nedovoljne povezanosti.

Image
Foto: Unsplash

Iako bi se to trebalo rješavati iskrenim razgovorom, prevara zvuči kao lakše rješenje, odnosno linija manjeg otpora. Posebice kad jedna ili obje strane ne znaju ili ne žele priznati da postoji problem.

Nesiguran je

Puno muškaraca počne se osjećati staro i imati osjećaj kao da im život prolazi. Žele unijeti svježinu i mladost u svoj život i osjetiti da su na vrhuncu. Sklonost k varanju često proizlazi iz nesigurnosti - onda kad ne zna što želiš i ne prihvaća sebe. Tada iskorištava priliku i zavodi nekoga koga je tek upoznao ili zna duže vremena - koliko god surovo zvučalo.

Image
Foto: Unsplash

Nije mu stalo

Svi ovi razlozi mogu se povezati s jednim - njemu jednostavno nije stalo. Možda mu se ne da biti u rutini, možda traži uzbuđenje te bijeg od sebe i stvarnosti ne razmišljajući o posljedicama. Posljedice prevare neće nestati preko noći, a svaki par koji se nađe u toj situaciji treba raspraviti mogućnosti. I dok će jedni pokušati popraviti vezu ili brak koja je snažno poljuljana ovim činom, drugi će se gotovo iste sekunde razdvojiti i srezati kontakt.

Image
Foto: Unsplash

Sama procijeni što je najbolje za tebe, ne donosi olako odluke i ne prelazi preko preljuba samo zato što misliš da se to od tebe očekuje. Ti najbolje znaš što ti je činiti ako te partner prevario.