Probudi romantiku

Pet 'malih' navika koje će ojačati vašu vezu - a nemaju veze sa seksom

Često se dogodi da parovi u dugim vezama imaju osjećaj da se strast lagano gasi. 'Rasplamsati' je možete vrućim igrama, ali i uvođenjem navika koje nemaju veze sa seksom. Ovih pet trebale bi postati sastavni dio vaše veze

profimedia-0616104598.jpg
Foto: Profimedia

I muškarci i žene taktilna su bića što znači da nam je dodir jako važan. Topli zagrljaj u teškim će ti trenucima značiti više od bilo koje riječi. Dodir ublažava tugu, stres, ali i udvostručuje sreću te je važan segment svake romantične veze. Strastveni poljupci, suptilno dodirivanje, zagrljaji i otkrivanje njegovih i tvojih erogenih zona oživjet će vam strast, a preduvjet 'potpirivanja' vatre je razgovor o onome što vam odgovara odnosno ne odgovara.

Image
Isprobaj ih sve

Do veće strasti pod plahtama uz ovih šest avanturističkih poza

No, seks nije jedino što vas zbližava. Možda ti se čini da vam je seksualni život u redu, no i dalje tražite načine kako da vratite strast koja vas je spajala na početku vašeg odnosa. Sasvim je uobičajno da kao par rastete i mijenjate se pa je pravi čas za razmisliti koje bi vas navike mogle povezati - a da nemaju nužno veze sa seksom. Ako još niste, u svoju svakodnevicu 'ubacite' ovih par navika i kvalitetno provedite vrijeme jedno s drugim.

Image
Foto: Profimedia

Evo što bi trebalo biti sastavni dio tvoje veze.

Svakodnevne nježnosti

Parovi koji su dugo zajedno često se znaju žaliti da sve manje nježnosti. Čak i usputni poljupci i zagrljaji učvrstit će vašu vezu jer se ljubljenjem izlučuju veće količine oksitocina - hormona koji će vas povezati. Osim toga, istraživanja su pokazala da parovi koji se ljube svaki dan žive pet godina dulje naspram onih koji to ne čine. Trajanje i strastvenost poljupca može vam otkriti koliko ste povezani i privrženi.

No kako bi veza bila uspješna, i ti i on trebate biti svjesti da se poštujete i cijenite. Slobodno izdvojite vrijeme jedno za drugo - čak i male geste poput držanja za ruku, dodirivanja ili masaže nakon napornog dana mogu vezu dovesti na novu razinu. Samo zato što ste dugo zajedno ne znači da trebate zaboraviti na takve romantične trenutke - koji ne trebaju uvijek završiti igrom pod plahtama.

Image

Komplimenti

Mnogi su nažalost odgajani tako da nisu sigurni kako prihvatiti kompliment. Kako ćeš reagirati kad ti prijateljica, stranac ili partner kaže da ti nešto lijepo stoji? Možda ćeš se iskreno nasmijati, možda skromno zahvaliti, a možda ćeš se (a to čini dosta ljudi) početi opravdavati kako bi umanjila vrijednost te lijepe riječi. Moguće je da ćeš pomisliti da te netko hvali samo kako bi iz toga izvukao korist. Naravno da je i to moguće, ali nije uvijek slučaj. Čovjek treba znati prihvatiti kompliment (ne, nisi zato umišljena) i raditi na samopouzdanju. Jer, htjele mi to priznati ili ne, svi vole čuti lijepu riječ i osjećati se voljeno.

Neka zdrava doza komplimentiranja postane dijelom vaše veze. Reci mu da mu ta majica dobro stoji, da je zvučao uvjerljivo na tom sastanku za posao ili da je skuhao dobru večeru - ako je to doista i napravio. Isto vrijedi i u suprotnom slučaju - i on bi ti trebao pokazivati i davati do znanja da mu je stalo - neovisno o tom koliko ste dugo zajedno.

Image
Foto: Unsplash

Zajedničke aktivnosti

Kad (potencijalni) par tek krene izlaziti, obično su ti izlasci puni raznih aktivnosti. Kave, restorani, katkada kino ili izlet… Dosta parova s vremenom, što zbog stresa što zbog manjka vremena, zaboravi kako je to izlaziti. Svima nam ponekad treba odmak od stvarnosti i izlazak iz rutine 'kuća-posao' pa si povremeno priuštite vikend-izlet izvan grada ili se okušajte u nekoj novoj aktivnosti. To će vam pomoći da se ponovno upoznate u drugačijem svjetlu, ali i unesete malo romantike i dinamike.

Image

Smisleni razgovori

Važno se razumjeti u krevetu, ali i izvan njega. Suočeni s rutinom, različitim smjenama na poslu i brigama zna se dogoditi da par zaboravi kako je to razgovarati izvan gabarita 'što ćemo sutra jesti' i 'kako je bilo na poslu'. Potrudite se učiti jedan od drugoga, razmjenjivati mišljenja i iskustva jer tako možete emocionalno i intelektualno rasti. Imate li zajedničkih tema te uživate u društvu jedno drugoga, neće vam biti dosadno.

Image
Foto: Unsplash

Večeri bez mobitela

Ako ti se čini da vas obaveze koče u kvalitetnom provođenju vremena te da vam je potreban odmak, uvedite nepisano pravilo da vam jedna večer u tjednu bude bez mobitela. Mobitele ostavite sa strane i dajte si priliku za ponovno upoznavanje. Odigrajte društvenu igru, razgovarajte o onome što vas veseli, ali i smeta, zajedno pripremite obrok ili pogledajte film. Imate li djecu, takve vam večeri mogu postati tradicija kad će cijela obitelj biti na okupu - bez ekrana. Želite li partner i ti solirati, takve trenutke ostavite za kasnije sate ili koji vikend.

Image
Foto: Pexels

Zapitajte se koliko se zapravo poznajete i pronađite svoj način ponovnog povezivanja.