Skini ružičaste naočale

Loša veza i kako je prepoznati: 5 velikih znakova za uzbunu

Kad veza postane izvor stresa, to se ubrzo počinje vrlo negativno odražavati na svaki aspekt tvog života: posao, prijateljstva pa čak i zdravlje

profimedia-0528666445.jpg
Foto: www.profimedia.hr

Iskreno, niti u jednoj vezi ne teče baš uvijek med i mlijeko. Veze su izazovne i zahtijevaju da na njima radimo - te da prije svega radimo na sebi. Ovaj je 'posao' ponekad mukotrpan, ali uvijek donosi nagradu: bolju kvalitetu života. Iako su dio svake veze i svađe i nesporazumi, generalno bi veza trebala biti nešto pozitivno - nešto što tvoj život obogaćuje i čini ga ljepšim. Ako to više nije slučaj te je partnerski odnos još samo izvor stresa, onda govorimo o lošoj vezi. Loša je veza pak kao kamen koji smo svezali oko vrata - stalno nas vuče na dno. Ne samo da će patiti naša karijera i svi drugi odnosi, nego takva veza može ozbiljno naštetiti našem zdravlju - kako fizičkom tako naravno i psihičkom.

Image
Foto: Pexels


Jedno istraživanje, na primjer, dokazalo je da ako ostanemo u lošem braku razina stresa može biti tako visoka da smo u povećanom riziku od ozbiljnih srčanih bolesti. Dakle loša veza mogla bi slomiti tvoje srce - u prenesenom i u doslovnom značenju.

Image
Neprijatelj u tvom krevetu

Emocionalno zlostavljanje u vezi: 'masnice' koje se ne vide, ali bole

Ako sumnjaš da je tvoja veza loša i da loše utječe na tebe, provjeri jesi li primijetila neke od ovih znakova za uzbunu. Ako je odgovor potvrdan, svakako je vrijeme da povučeš kočnicu u nuždi:

Nepredvidivost

Veza koja se sastoji od stalnih izmjena predivnih i totalno devastirajućih trenutaka vrlo je vjerojatno toksična. Ako (najčešće neuspješno) pokušavaš predvidjeti kada će tvoj partner biti dobro raspoložen, a kada će biti uzrujan, bit će to jedan vrlo stresan odnos. Neizvjesnost je nešto s čim se ne nose teško samo ljudi - već i sve životinje. Mnoga istraživanja pokazuju da ako ne znamo što će se iduće dogoditi ili nismo sigurni kako možemo izbjeći bol, značajno se povisuje naša razina hormona stresa. Jasno, zdrava veza podrazumijeva i konflikte, ali samo s vremena na vrijeme - a ne stalni rat.

Image
Foto: Pexels

Hodanje po ljuskama od jajeta

Vjerojatno si već nekad čula za ovu frazu: riječ je o tome da osoba stalno pazi kako se ponaša i što govori, u strahu da će razljutiti partnera ili partnericu. Takav je život vrlo naporan. Zdrave veze temelje se na povjerenju i otvorenoj komunikaciji. Ako si primijetila kako često nastojiš predvidjeti što će izazvati bijes kod tvog partnera te takve situacije nastojiš izbjegavati, riječ je o toksičnom odnosu.

Image
Foto: Pexels

Pasivno-agresivno ponašanje

Osjećaš da nešto nije u redu, ali kad pitaš partera u čemu je problem, kaže da nije ništa. No, ostatak dana ponaša se hladno i jedva da progovori i riječ. Ovo je tipični primjer pasivno-agresivnog ponašanja. Najveći problem leži u tome što je nemoguće riješiti nastali konflikt ako o njemu ne možete otvoreno pričati. Tako dolazi do nakupljanja negativne energije, a atmosfera postaje vrlo nezdrava.

Image
Foto: Pexels

Neslane šale

Ako tvoj partner uživa u tome da zbija šale na tvoj račun, ali ti se čini da te na taj način zapravo ponižava i ismijava pred drugima - moguće da je i ovo znak loše veze. Dakako, 'duhoviti' partner na tvoju će reakciju uvijek odmahivati rukom i reći da si preosjetljiva. No, kako znati je li šala doista samo šala ili je zapravo otrovna strijelica? Jednostavno, ako se osjećaš poniženo, ljuto ili bespomoćno - nije riječ o 'dobroj' šali, a niti o dobroj vezi.

Image
Foto: Pexels

Kao da moraš pitati dopuštenje

U zdravim i zrelim vezama između dvoje odraslih osoba jedno drugo nikada ne trebaju pitati za dopuštenje vezano za bilo što što žele raditi bez nje ili njega. Naravno, veza podrazumijeva kompromise i prije velikih odluka kao što su preseljenje ili promjena posla trebaš uzeti u obzir i mišljenje svog partnera, ali ako imaš osjećaj kao da partnera trebaš pitati za dopuštenje prije no što kreneš planirati izlazak sa svojim prijateljima ili ti se čini kad da trebaš njegovo odobrenje za svaku pa i najmanju odluku - ovo je jasan znak da s tvojom vezom nešto nije kako bi trebalo biti. Vrijeme je za promjene.

Image
Foto: Pexels