Mini test

7 pitanja koja će ti otkriti jesi li u vezi s 'pravim' - i hoće li potrajati

U određenim se stadijima veze pitaš je li to ono što želiš i hoće li potrajati. To se događa jer nakon faze 'ružičastih naočala', počneš drugačije sagledavati vezu i više razmišljaš o njenoj budućnosti. Da bi vidjela jesi li s onim 'pravim', postavi sama sebi pitanja koja donosimo u nastavku

pexels-andre-furtado-1417255.jpg
Foto: Pexels

Ne kaže se uzalud da svaka veza prolazi kroz najmanje tri faze - strast, zaljubljenost i ljubav. Te faze ne moraju se događati po redu, već se često isprepliću. I druga podjela ide sličnim obrascem, no tvrdi da partneri pred sobom imaju pet stepenica: najprije se spajaju, strast im tinja na najjače i sve gledaju kroz ružičaste naočale, onda se 'otrijezne' od čiste kemije pa uvide neke partnerove vrline i mane. Zatim, uslijed karakternih razlika i nesuglasica, neke veze zauvijek propadnu, dok drugi u četvrtoj fazi odluče kako će nastaviti. Zadnja je peta faza u kojoj vaš odnos preraste u pravu ljubav, onu koju traje. Mnogima je ta razina uzajamne povezanosti i poštovanja svojevrsni ideal za koji treba vremena i ulaganja.

Image
Ah, ta ljubav

'Onaj pravi': 6 znakova koji otkrivaju da si pronašla idealnog partnera

No, čest je slučaj da 'opijeni' prvom fazom - zaljubljenosti ili spajanjem - kako god ti draže, idealiziramo vezu jer se, kao, doživotno vidimo u njoj. Kažemo kao jer tad stvari ne sagledavamo racionalno čega postanemo tek kasnije svjesni. Sigurno se sjećaš tinejdžerskim priča kad ste se frendica i ti odmah zamišljale s prezimenom tadašnje ljubavi. Zvuči banalno, ali sličan obrazac ponašanja dosta ljudi prati i u kasnijoj dobi, a 'krivac' za to je koktel hormona.

Image
Foto: Pexels

Pa, prije nego pomisliš da je tvoja trenutna veza 'ona prava', a tvoj frajer onaj s kim ćeš provesti cijeli život, izdvoji malo vremena i odigraj jedan kviz. Ne brini, ne radi se o klasičnom kvizu nego o nekoliko pitanja koje možeš postaviti sama sebi. Ovisno o tome kako na njih odgovoriš, možeš procijeniti u kojem je stadiju tvoj odnos, Za još bolje rezultate, ova si pitanja možeš postaviti u različitim stadijima veze kako bi uočila možebitne razlike. Mi se nadamo da će ti odgovori ostati isti te da je tvoja veza zaista prava, a pitanja provjeri u nastavku.

Image

Jesi li se spremna žrtvovati?

Maštaš li o trajnoj, pravoj ljubavi moraš biti sigurna u to da si spremna biti uz partnera u dobrim i lošim trenucima. Sigurnost u to da ste uvijek tu jedno za drugo, da ste iskreni i da si značite - obostrano - dolazi s vremenom. Stoga, prije nego si iskažete ljubav ili se javno pohvališ da imaš partnera za cijeli život, budi sigurna u svoje osjećaje te spremnost na ulaganje. Eto primjera: bi li ti partner donio nešto iz trgovine da si bolesna i bi li ti njemu? Je li spreman žrtvovati večer s frendovima kako bi bio s tobom i što je tebi važnije?

Pritom imaj na umu da zbog partnera ne trebaš zapostavljati druge aspekte života i svoju okolinu niti te on ima pravo ograničavati u tome da živiš život izvan gabarita 'on i ti'. Isto vrijedi i za tebe. Ali, zato se pitaj jesi li partneru zaista prioritet i je li on tebi. Nadalje, upitaj se kako se nosi s trzavicama u vezi te je li spreman o njima razgovarati? Takva pitanja, i još važnije, tvoji odgovori jasno kazuju kakva je vaša veza - jeste li se spremni žrtvovati ili ne.

Image

Jesi li spremna podijeliti život s partnerom?

Na početku veze mnogi se žele prikazati drugačiji nego što jesu. Misle da će tako osvojiti i zadržati partnera pa ne priznaju lako svoje mane. Tad svatko živi odvojeno, a viđanje nekoliko puta tjedno često nije dosta za dobivanje jasne slike o partneru. Recimo da ste ti i on prešli tu fazu i sad si gotovo sigurna da sve znate jedno o drugom pa ti se čini da će sve i ostati divno. No, formula uspješnosti dugih veza je, među ostalim, spremnost da s nekim dijelimo život.

Da nismo sebični i egoistični, da budemo iskreni oko financijskih pitanja i spremni zajednički dogovarati budžet kako jedna strana ne bi bila zakinuta. To, naravno, ne znači da te smije zarobiti ili ograničavati (kao ni ti njega), već da o nekim važnim odlukama koje se tiču vas oboje, ne smije odlučivati samo jedan. Zapitaj se sljedeće: jesi li spremna zajednički donositi važne odluke i poslušati drugu stranu? Što je s financijama - kako tvoj partner raspolaže njima? Imate li slične planove oko stambenog pitanja?

Image

Usrećuje li te kad si loše volje?

Kad si uzrujana, tužna i napeta, nerijetko si u potrazi za toplom riječi i zagrljajem. Vjerojatno ti je važno da te partner razumije i podržava. Misliš li da je vaša veza u zreloj fazi, sjeti se kome se prvom javljaš u teškim trenutcima. Je li to on ili tvoja frendica? Kako te on tješi i što ti poručuje? Shvaća li ozbiljno tvoje probleme, dileme ili emocije ili ih banalizira i uzdiže sebe? Ova pitanja prava su za propitkivanje čvrstoće vaše veze. I preduvjet njena trajanja.

Image

Podudaraju li vam se planovi?

Kad s nekim tek krenemo dejtati, ne razmišljamo o kilometrima. Ni ne sjetimo se pitati gdje se vidi naš partner i želi li živjeti u istom gradu kao i mi. No, čim veza dosegne ozbiljnu fazu, ta stavka postane ključna. Teško je vjerovati da veza može izrasti u pravu ako se jedna strana dugoročno vidi u Hrvatskoj, a druga na zapadnom dijelu Europe.

Zato je potrebno na vrijeme razgovarati o planovima i vidjeti u kojoj mjeri se oni poklapaju. Dakako, nekad se neće poklopiti sto posto, posebice ako ste mladi i radite prve profesionalne korake. U tom je slučaju potrebno pronaći kompromis bez da se ograničavate i gušite u željama. Ako ste sjeli i raspravili o budućnosti bez muke te pronašli zajedničko rješenje, vaša je veza dostigla zrelu razinu. Ili ide prema tome.

Image

Poznajete li se zaista?

Poznavati nekoga ne znači znati svaki detalj iz njegova života, već biti svjestan partnerovih (i svojih) mana i vrlina. Ako smatraš da je vaša ljubav istinska, zapitaj se bi li mogla napisati sastavak o svom partneru, i to onako, bez patetike? Jesi li upoznata s prijelomnim točkama u njegovu životu i situacijama kroz koje je prošao? Imaš li osjećaj da ih je iskreno prepričao ili ti je nešto skrivao? Ili je, recimo, sve uveličao? Jesi li ga ti upoznala s trenucima koji su te oblikovali i možeš li mu bez zadrške govoriti o svemu što te tišti? Ako je odgovor na većinu pitanja potvrdan, vaša je veza stabilna. Sad je samo dalje gradite.

Image

Možeš li mu oprostiti grešku?

Potpuno je uobičajeno da svi pogriješimo i da imamo mana. Pitaj se jesi li mu spremna oprostiti grešku ili mu prigovaraš zbog svake sitnice? Pretjerana kritičnost definitivno nije dobra jer potiče sukobe, narušava povjerenje i srozava samopouzdanje druge strane. Nadalje, pitaj se možeš li mu dati kompliment ili 'gaziš' njega kako bi uzdigla sebe. Prihvaćaš li manjkavosti svog partnera i smireno reagiraš na možebitne propuste, to bi mogao biti znak da ga zaista voliš. A čini li to i on - uz sve ostalo što smo naveli u ovom tekstu - i ON tebe.

Image

Veseliš li se uspjehu svog partnera?

Strast je važan sastojak ljubavne veze, ali prave ljubavi počivaju na poštovanju, uvažavanju... - i veselju uspjehu svoga partnera. Potičeš li partnera da se razvija u poslovnom i profesionalnom smislu te da se uzdiže iznad granica? Veseliš li se njegovu napretku i on tvojemu? Rastete li zajedno, svjesni svojih potencijala? Ako je odgovor da, na pravom ste putu. Očito je da ste izgradili snažnu emocionalnu povezanost i da se nadopunjujete. Samo tako nastavite - i vaša će veza cvjetati.

Image