Nije lako

Slomljeno srce: 8 koraka kako preboljeti osobu koja ti ne uzvraća osjećaje

Biti zaljubljen je najljepši osjećaj na svijetu, ali kad je ljubav obostrana. Ipak, gotovo da nema osobe koja se u životu nije susrela s neuzvraćenom ljubavi. Kako preboljeti osobu koja ti ne uzvraća osjećaje i kako nastaviti dalje?

pexels-freestocksorg-3731878 (1).jpg
Foto: Pexels

Svaki čovjek teži tome da bude voljen i da nekoga voli, a kada do toga ne dolazi javlja se razočaranje, tuga, frustracija i ogorčenost. Posebno je bolna ljubav prema osobi koju ne možemo imati - bilo da je već zauzeta, bilo da nas vidi samo kao prijatelja ili prijateljicu, bilo da su okolnosti takve da je (kvalitetna) veza nemoguća.

Image
Kad je veza jednostrana

Jesi li 'žrtva' neuzvraćene ljubavi? Ovo su jasni znakovi da te ne voli

Mnogi stručnjaci tvrde da je teže preboljeti nekoga koga zapravo nikad nisi ni imao , od samog prekida s osobom s kojom si bio u vezi. Ipak, ono što je bitno je ne potiskivati svoje osjećaje već razgovarati s nekim, bilo sa stručnjakom ili prijateljicom, jer ti to može pomoći da prestaneš biti opčinjena na neki način osobom koja nije za tebe i da se iz fantazija vratiš u stvarnost. Jer ljubav prema nekome tko je nedostupan - emocionalno, fizički ili oboje - ne može donijeti ništa dobrog.

Image
Foto: Pexels

Iako vjerojatno nakon takvog iskustva pomišljaš kako nemaš sreće u ljubavi, važno je zapamtiti da ta osoba igra samo malu ulogu u tvom životu. U nastavku saznaj kako zaliječiti svoje srce i nastaviti dalje...

Distanciraj se

Postavi granice. Ne pojavljuj se na mjestima na kojima možeš sresti svoju simpatiju. A ako je nije moguće u potpunosti izbjeći, prilikom susreta bi je trebala samo pozdraviti ili kratko porazgovarati jer upuštanje u duboke razgovore će ti vrlo vjerojatno otežati cijelu situaciju. Naravno, ne trebaš biti nepristojna i potpuno ih ignorirati, ali važno je da razgovor što više svedeš na minimum i što manje vremena provodiš s tom osobom.

Image

Ne 'stalkaj' na društvenim mrežama

Praćenje simpatijinog života otežat će ti stvari jer se tako i dalje emotivno povezuješ s njom. Jako je važno ne zavirivati i gledati što radi i objavljuje na društvenim mrežama. Ako se ne možeš oduprijeti, možda bi trebala razmisliti o brisanju te osobe s liste. Tako ćeš puno brže skrenuti misli od njih i krenuti dalje.

Image

Ne idealiziraj

Počni otpuštati sve zablude koje imaš o toj osobi. Ona slika koju stvorimo u glavi i realnost se u većini slučajeva pokazuju kao dvije različite priče. Jednostavno ne možeš znati kako je doista biti u vezi s tom osobom sve dok doista nisi s njom. Postavi si pitanje, misliš li da si istinski zaljubljena u tu osobu ili je to samo privremena faza?  I jesu li tvoja očekivanja o vezi s tom osobom možda ipak nerealna.

Image

Okupiraj se drugim stvarima

Najgora stvar koju si možeš napraviti kada pokušavaš preboljeti osobu koja ti se sviđa je zatvoriti se od ostatka svijeta. Postavi si ciljeve i pobrini se da ih ostvariš. Tako više nećeš imati vremena razmišljati o osobi koju tako očajnički želiš zaboraviti, a što manje o njoj razmišljaš, to ćeš je, naravno, brže zaboraviti.

Image

Budi otvorena za nova poznanstva

Ponekad najbolji način da nekoga preboliš je upoznavanje novih ljudi. Unošenje svježe energije u život pomoći će ti da se podsjetiš da postoji još puno zanimljivih ljudi. Jednom kad tvoje misli zaokupira nova osoba, garantiramo da više nećeš imati vremena, energije ni želje razmišljati o osobi koja ti ne uzvraća isto. To, naravno, ne mora biti novi potencijalni partner jer upuštanje u novu romansu može biti kontraproduktivno ako nisi potpuno spremna. Osim toga, uvlačiti treću osobu u nedovršenu situaciju s nekim nije fer jer može djelovati kao je iskorištavaš da ti zaliječi slomljeno srce.

Image

Imaj strpljenja

Ne možeš požurivati neki proces jer realno - potrebno je vrijeme da se osoba preboli. Može se činiti kao da ti osjećaji nikad neće nestati, možda čak u jednu ruku ne želiš da nestanu, ali osjećaji se s vremenom mijenjaju. To je jednostavno priroda stvari.

Image

Baci sve stvari koje te podsjećaju na tu osobu

Kada si stalno u blizini nečega što te podsjeća na osobu koju pokušavaš zaboraviti, naći ćeš se zaglavljena u začaranom krugu osjećaja protiv kojih se boriš. Ukloni svaku sitnicu koja te na neki način podsjeća na simpatiju i lakše ćeš je zaboraviti. Kako kaže poznata izreka 'daleko od očiju, daleko od srca.'

Image

Prihvati situaciju

Budi iskrena prema sebi. Nije lako suočiti se s činjenicom da nekome tko ti se jako sviđa nije dovoljno stalo do tebe i da ti ne želi pružiti priliku, ali jednostavno - tako stvari stoje. Tračak nade da će se nešto promijeniti pogoršat će sve. Prihvati da ta osoba nije 'ona prava' i kreni dalje.

Image