Naše vrijeme tek dolazi

Znaš li u kojim godinama bi seks trebao biti najbolji?

Mnogi će reći, mladost – ludost i istina je da s 20 najviše eksperimentiramo i učimo o svom tijelu, ali do 'seksa života' trebamo se još puno strpjeti

ben-white-4Bs9kSDJsdc-unsplash.jpg
Foto: Unsplash

Naravno, dobar seks nije nešto što ovisi samo o broju svjećica na našoj rođendanskoj torti, mnogo je faktora potrebno da bi igrice pod plahtom od mlakih postale doista vruće. Ipak, istraživanja pokazuju kako postoji doba života kada smo generalno najzadovoljnije našim seksualnim životom. Prema američkoj studiji platforme Match.com koja se provela nad 5 tisuća ispitnika svih životnih dobi, prema vlastitim navodima, najbolji seks prakticirale su žene koje su navršile 66 godina te muškarci koji su proslavili 64. rođendan. Ovi rezultati nisu iznenadili doktoricu Holly Richmond, jednu od najpoznatijih američkih seks terapeutkinju koja kaže:

shimmer fallback

„Mislim da odličan seks nema veze s tim da imamo savršeno tijelo, niti se nužno uklapa u ono što su nam nametnuli društveni standardi po pitanju toga kako bi dobar seks trebao izgledati. Dobar seks posljedica je poznavanja sebe samog i mogućnosti komuniciranja s partnerom o tome što nas zadovoljava.“

Da je seks važan dio našeg života u svakoj dobi, nije novost. Istraživanje provedeno na Sveučilištu Michigan donosi podatak o tome kako čak 85 posto odraslih seksualno aktivnih osoba navodi seks kao važan komponentu kvalitetnog život. No, zanimljivo je kako je 75 posto starijih ispitanika potvrdilo da je zadovoljno tim dijelom svoga života. Među svim ispitanicima većina je žena kazalo kako s godinama imaju sjajan seks.

shimmer fallback

Dakle, u čemu je stvar? Osim što s godinama bolje upoznamo sebe i svoje tijelo te znamo što nas 'pali', a što ćemo radije prepustiti drugima, ovo su glavni razlozi zašto s godinama temperatura pod našim plahtama raste:

  • Više ne brinemo o neželjenoj trudnoći
  • Imamo više samopouzdanja i volimo kako izgledamo
  • Imamo više slobodnog vremena
  • Patimo od manje stresa vezano za posao ili financije
  • Naučile smo uživati u sadašnjem trenutku
  • Ne sramimo se glasno i jasno reći što želimo – ili što ne želimo
shimmer fallback


Zaključno, sve one predrasude o seksu u zlatnim godinama koje si čila ne drže vodu: ne samo da seks nakon zrele dobi itekako postoji, nego je i, sudeći prema onom što kažu seniorke i seniori, itekako ispunjavajući- ili, riječima velikog Charlesa Bukowskog:

    Pratite nas
    2023. Sva prava pridržana.