Druga strana emocionalnog zlostavljanja - kako znati da si 'zlostavljač' u vezi ti?

Ako si postavljaš pitanje jesi li možda bila ili si trenutno emocionalno nasilna u svojim odnosima, najbolji "test" je iskreno sagledati svoje ponašanje, kao i način na koji se drugi ponašaju oko tebe

Druga strana emocionalnog zlostavljanja - kako znati da si 'zlostavljač' u vezi ti?

Upoznavanje i veze mogu biti istovremeno uzbudljive i teške. Uvijek će biti kombinacija dobrih trenutaka, ali i onih izazovnijih. Ne može se poreći činjenica da su romantične veze teške. Svi zdravi odnosi zahtijevaju rad, ljubav, poštovanje i predanost oba partnera u održavanju istih. 

Image

7 znakova da se nalaziš u toksičnoj vezi i trebaš odmah izaći iz nje


Ova dinamika samo postaje još izazovnija kada se radi o bilo kojoj vrsti zlostavljanja - fizičkom, psihičkom/mentalnom /emocionalnom, seksualnom ili verbalnom. Znakovi zlostavljanja u obitelji individualni su i mogu izgledati drugačije od partnera do partnera i odnosa u vezi. A posebno je teško kada se radi o emocionalno nasilnim odnosima koje nije uvijek lako otkriti, jer su znakovi ove vrste zlostavljanja često manje očiti i teže ih je prepoznati od onih koji ukazuju na fizičko nasilje.

Vrijedno je napomenuti da se emocionalno zlostavljanje, poput većine vrsta zlostavljanja, događa postepeno, ali često bez toga da zlostavljači ili žrtve uopće shvaćaju da je ono što se događa u vezi zlostavljanje. 

I muškarci i žene često se upuštaju u emocionalno nasilničko ponašanje prema svojim partnerima nesvjesni da to čine. Rijetko kada se zlostavljači zaustave i zapitaju: "Jesam li emocionalno nasilan/a?"

A zapravo, emocionalno zlostavljanje u kontekstu romantičnih odnosa događa se puno češće nego što možda misliš. 

Ako se jedan partner bori s niskim samopoštovanjem, odrastao je u nefunkcionalnom okruženju ili je iskusio situacije u kojima se osjećao nemoćno ili obezvrijeđeno, posebno je vjerojatno da će postati odrasla osoba koja kontrolira, manipulira i emocionalno zlostavlja. Pojedinci koji se bore s izraženim osjećajem nemoći u vlastitom životu mogu to nadoknaditi tako što će postati pretjerano kritični i željni potpune kontrole nad drugima. To je nešto što se svakome može dogoditi i, stoga, svatko od nas ima potencijal postati nesvjesno emocionalno nasilan u kontekstu intimnih odnosa.


Image


(Foto: Unsplash)


Postoji veliki broj uzroka iza emocionalnog zlostavljanja koji dolaze iz više različitih izvora. Razlozi da netko može postati emocionalno nasilan uključuju (ali nisu nužno jedini) sljedeće:

  • Prevelika potreba za kontrolom partnera zasnovana na strahu od napuštanja
  • Potreba da se osjećaš kao da imaš kontrolu i općenito da imaš sve pod nadzorom
  • Povijest niskog samopoštovanja
  • Prekomjerno nadoknađivanje osjećaja neadekvatnosti
  • Povijest neuspjelih odnosa ili prošlih osobnih neuspjeha u životu

Ako si postavljaš pitanje jesi li možda bila ili si trenutno emocionalno nasilna u svojim odnosima, najbolji "test" je iskreno sagledati svoje ponašanje, kao i način na koji se drugi ponašaju oko tebe.

Ovo su 24 moguća znaka da si trenutno ili si u prošlosti bila 'emocionalni zlostavljač' u vezi:

1. Hiperkritična si prema partneru.2. Tvoj partner se čini neodlučan ili se boji podijeliti svoje misli i osjećaje s tobom.3. Kad se ti i tvoj partner posvađate, ti nikad nisi u krivu.4. 'Tretman šutnje' koristiš kao oružje ili oblik kazne.5. Koristiš stvari koje ti je partner rekao s povjerenjem protiv njih.6. Imaš zlobne šale za koje znaš da će povrijediti tvog partnera.7. Tvoj partner se čini zabrinut ili nervozan kad je u tvojoj blizini.8. Tvoj partner ne može donijeti odluku bez tvog doprinosa, bilo zato što vjeruje da ćeš biti uznemirena, ili zato što si mu rekla da to ne smije činiti.9. Sviđaju ti se stvari na određeni način i ne pristaješ na kompromise.10. Vičeš na svog partnera umjesto da razgovaraš s njim.11. U javnosti se ponašaš drugačije nego kao kad si sama s partnerom, čuvajući svoje "najbolje ponašanje" za druge.12. Kriviš partnera kada stvari ne funkcioniraju onako kako si zamislila ili se nadala.13. Ukazuješ na mane i greške svog partnera, rijetko priznajući njegove brojne pozitivne osobine i vrijednosti.14. Koristiš oštre i vulgarne riječi te pogrdna imena kako bi nametnula svoje mišljenje.15. Omalovažavaš ili prezireš svog partnera.16. Tvoj partner ti govori (ili ti je rekao) da nisi dobra osoba.17. Partner ti govori da često mijenjaš raspoloženja.18. Postaješ ljubomorna kada netko drugi razgovara s tvojim partnerom.19. Osjećaš se kao da tvoj partner ne može učiniti ništa dobro.20. Namjerno se suzržavaš od intimnosti kada nisi zadovoljna svojim partnerom.21. Tvoj se partner pretvorio u osobu koja ti samo pokušava udovoljiti, nikad ne želeći izgledati kao da se ne slaže s tobom.22. Nikad ne priznaješ krivnju ili kažeš da ti je žao zbog svog ponašanja i postupaka, čak i ako znaš da bi se vjerojatno trebala ispričati.23. Minimiziraš brige i osjećaje partnera.24. Psihički izluđuješ svog partnera, čineći da se osjeća "ludo" ili manipulirajući njime da vjeruje da ono što doživljava nije stvarno.

Koliko god ovo u početku može zvučati grozno, važno je prepoznati da emocionalno zlostavljanje ide u svrhu zlostavljača. Njihova nasilnička ponašanja i postupci pružaju im priliku da se osjećaju kao da su u položaju moći i upravo to im pruža osjećaj sigurnosti i ugodnosti. Kao i druge vrste zlostavljanja, emocionalno zlostavljanje signalizira osnovni problem unutar zlostavljača koji nije na odgovarajući način riješen...međutim, ne znači da neće biti.

Često, pronalaženje temeljnog uzroka zlostavljanja, može zlostavljaču pomoći da razumijesvoje ponašanje, ali i da razvije bolje, pozitivnije vještine suočavanja savladavanjem svog straha od gubitka ili napuštanja, niskog samopoštovanja, osjećaja neadekvatnosti i tako dalje.