Čini ti se da ga voliš manje, nego jučer? Znanstvenici su otkrili da na ljubav prema partneru utječe - menstrualni ciklus

Hormoni imaju fascinantan utjecaj na život. Dirigiraju svime - od toga hoće li ti se baš svaka kalorija zalijepiti za bedra pa do toga hoćeš li se možda - razvesti

Čini ti se da ga voliš manje, nego jučer? Znanstvenici su otkrili da na ljubav prema partneru utječe - menstrualni ciklus

Istraživanje objavljeno u časopisu Biological Psychology pokazalo je da hormoni ne upravljaju samo tvojim tijelom i  raspoloženjem, već "imaju prste" i u tome koliko voliš svog dečka ili muža.  Što je još zanimljivije, studija je pokazala da su muškarci svjesni toga.

"Hormoni imaju iznenađujući utjecaj na ponašanje. Ovo vrijedi i za muškarce i za žene, kao i za sva živa bića", kaže autorica studije i profesorica na Sveučilištu Amsterdam Francesca Righetti za portal PsyPost.

Image

Ako ste i tvoj partner preživjeli ovih 5 kritičnih točaka, vaš brak mogao bi trajati zauvijek


"S obzirom da je malo pažnje posvećeno ovoj temi, nas je zanimalo kako hormoni utječu na romantičnu vezu između muškarca i žene", dodaje znanstvenica.

Image


(FOTO: Pexels)

Kako bi to otkrili, svakodnevno su dva tjedna uzimali uzorke urina 33 žene te mjerili razinu estrogena, progesterona i testosterona u njima. Tijekom tih 15 dana, ispitanice i njihovi partneri trebali su svaku večer ispuniti upitnik o tome koliko su zadovoljni vezom, kako percipiraju partnera/partnericu i što prema njemu/njoj osjećaju. Istraživanje je trajalo četiri mjeseca, odnosno unutar četiri mjeseca ponavljalo se prikupljanje uzoraka u ciklusima od 15 dana, i niti jedna od sudionica nije u to vrijeme koristila hormonalnu kontracepciju.

Righetti i njezini kolege otkrili su da su i žene i njihovi partneri kvalitetu veze ocijenili negativnije u dane kad je kod žena razina estradiola bila povišena. S porastom estradiola, žene su također bilježile da su im partneri manje fizički privlačni. 

"Razine hormona mijenjaju se kod žena kroz ciklus i ove promjene utječu na psihu. Otkrili smo da hormon koji je na najvišoj razini pred ovulaciju, estradiol, pojačava negativne osjećaje prema partneru", dodaje Righetti za PsyPost. Isti taj hormon u žena utječe na to kako će se muškarci osjećati i kako će doživljavati svoje partnerice. "Muškarci su svjesni da ih žene u određenm danima ciklusa ne vole koliko i inače te se zbog toga u tom periodu osjećaju nesigurno", objašnjava.  

No, iako hormonalne promjene utječu na to da su ženama njihovi partneri manje atraktivni, dinamika seksualnih odnosa se ne mijenja, odnosno parovi imaju odnose jednako često ili jednako rijetko kada je kod žena razina estradiola najviša i kada je najniža.