Bračni život

Brak ne mora biti mrak: Najčešće pogreške novovjenčanih parova, a štetno im utječu na odnos

Mladi bračni parovi često nisu svjesni izazova koji ih čekaju kada ono uzbuđenje s početka veze 'splasne'. Evo koje pogreške najčešće čine i kako ih izbjeći

pexels-asad-photo-maldives-1024960.jpeg
Foto: Pexels

Bračni život pun je uspona i padova. Kad se slegnu uzbuđenje i dojmovi nakon vjenčanja, tek onda počinje prava 'zabava' za novovjenčani par. Naime, brak nije uvijek posut ružama, a mladi parovi često nisu svjesni izazova koje ih čekaju.

Image
Mudri savjeti

I riječi bole: Stručnjakinja za veze otkrila rečenice koje nikada ne bi rekla partneru

Ipak, čak i oni najteži dijelovi braka mogu biti dobra stvar, ako smo u odnosu s nekim do koga nam je zaista stalo.

shimmer fallback

Izvor: Giphy

Prva godina braka mnogima je vrlo izazovna, a stručnjaci su otkrili da postoje određene pogreške koje mnogi novovjenčani parovi čine kada se nose sa svim tim izazovima. O kojim je pogreškama riječ i kako ih izbjeći doznaj u nastavku.

Niste postavili jasne granice s prijateljima i obitelji

Odnosi su često kompleksni, a prijelaz iz života samca u bračni život može biti vrlo izazovan. Posve je uobičajeno da će ti se prioriteti promijeniti sada kad si u braku stoga je jako važno da i ti i tvoj partner postavite granice kad su u pitanju vaši prijatelji i članovi obitelji. Na prvom mjestu trebao bi biti partner pa tek onda svi ostali. Nemoj dopustiti mami ili prijateljicama da se miješaju u tvoj odnos s partnerom jer je to pogrešno. Ako postoje bilo kakvi problemi unutar braka, to moraš riješiti sa svojim partnerom. Vaše obitelji trebaju prihvatiti da želite vrijeme samo za sebe, kao par. Nakon ulaska u brak, promijenit će se i tvoj društveni život i prijateljski odnosi. Razgovaraj sa svojim partnerom o ulozi koju će prijatelji i obitelj imati u vašem životu, a bliskim osobama daj do znanja što mogu očekivati od odnosa s tobom sada kada si u braku.

shimmer fallback

Izvor: Giphy

Otuđili ste se od prijatelja i obitelji

Baš kao što je važno postaviti zdrave granice kada su u pitanju odnosi s drugima, isto tako je važno i ne previše se otuđiti od bliskih ljudi. Prema tome, važno je pronaći ono što nazivamo zlatna sredina odnosno treba znati uspostaviti ravnotežu. Bez obzira na to što si sada u braku, prijatelji i članovi obitelji i dalje bi trebali biti važan dio tvog života. Za uspjeh odnosa s partnerom važno je održavati i odnose s drugim osobama do kojih ti je stalo. Potakni i svog partnera da provodi vrijeme sa svojim prijateljima, s tobom ili bez tebe, i nikad mu nemoj braniti da bude u kontaktu sa svojom obitelji, bez obzira na to sviđali ti se oni ili ne. Iako se dinamika druženja s drugima može promijeniti nakon ulaska u brak, to ne znači da odnosi koji su ti važni trebaju oslabiti.

shimmer fallback

Imate prevelika očekivanja

Nitko nije savršen stoga nema smisla očekivati od partnera da nikad neće pogriješiti. Da bi brak bio uspješan, supružnici moraju naučiti tolerirati mane jedno drugom. Nemoj ulaziti u brak u nadi da će se tvoj partner nakon vjenčanja promijeniti. Ako ga ne možeš prihvatiti takvog kakav je, onda nema smisla nastaviti taj odnos. Prevelika očekivanja od partnera često narušavaju odnose. Kako ističu bračni terapeuti, partneri bi trebali u braku zajedno rasti i postajati bolji, no to ne znači da netko od njih nikad neće pogriješiti. Partneri jedno drugom trebaju dopustiti pogreške i biti jasni i otvoreni u pogledu očekivanja.

shimmer fallback

Izvor: Giphy

Žurite na sljedeći korak

Ako vam djeca nisu glavni prioritet odmah nakon vjenčanja, onda se ne biste trebali pretjerano zamarati time što je 'sljedeći korak'. Bilo da je riječ o zasnivanju obitelji ili pak kupnji kuće, nemojte donositi ishitrene odluke samo zato jer drugi od vas to očekuju. Svaki bračni par je jedinstven stoga nema smisla uspoređivati se s drugima ili činiti nešto samo zato jer i drugi to čine. Pričekajte dok oboje ne budete u potpunosti spremni za poduzimanje određenih koraka i provedite neko vrijeme uživajući u samom braku i jedno u drugom. Sve ostalo može pričekati.

shimmer fallback

Ne razgovarate o financijama

Možda ste već prije braka razgovarali o financijama, svojim potrošačkim navikama i svim drugim ozbiljnim temama, no brak mijenja puno toga. Ulaskom u bračni odnos, obvezujete se jedno drugom i u financijskom smislu na neki način. Jako je važno otvoreno razgovarati o zajedničkim financijama, obavezama i odgovornostima. Napravite financijski plan i razmislite o tome koji su vam najvažniji ciljevi za budućnost.

shimmer fallback

Očekujete da će vam odnos uvijek biti strastven i romantičan

Prilagođavanje bračnom životu može biti izazovno i za muškarca i ženu, a parovi često imaju sumnje temeljene na očekivanja o tome kako njihov odnos uvijek mora biti romantičan. Čim ona početnička strast nestane, odnos postaje ozbiljniji i može se činiti kao da ljubav polako nestaje. U toj fazi jako je važno iskreno razgovarati s partnerom o tome što želite od braka i što je ono što vas oboje ispunjava i usrećuje. Nemoj očekivati da će vam odnos uvijek biti strastven i savršen jer takva očekivanja nemaju veze s realnošću. 'Živjeli su sretno do kraja života' postoji samo u holivudskim filmovima, a u stvarnom životu bračni odnosi su puno kompleksniji i iziskuju jako puno rada, truda, predanosti i ulaganja na dnevnoj bazi.

shimmer fallback

Izvor: Giphy

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.