Jezik ljubavi

Svađe mogu postati stvar prošlosti uz ove tri važne komunikacijske vještine

Kvalitetna komunikacija je važna za izgradnju uspješne, stabilne i dugoročne veze, a svaki par trebao bi pronaći svoj 'jezik ljubav' odnosno način komunikacije koji mu odgovara

priscilla-du-preez-sOdldNCQEtU-unsplash.jpeg
Foto: Unsplash

Često se kaže kako je otvorena i iskrena komunikacija jedan od temelja za izgradnju uspješne i dugoročne ljubavne veze. Komunikacijske vještine važne su za razvoj svakog odnosa, bilo poslovnog, prijateljskog ili romantičnog.

Image
Ljubavni odnosi

Radiš li ih i ti? Znakovi da se ponašaš kao njegova mama, a ne partnerica

Kada smo u vezi, važno nam je da nas partner čuje i razumije. I stručnjaci za odnose ističu kako je upravo razumijevanje i usvajanje učinkovitih tehnika komunikacije – i verbalnih i neverbalnih – ključno za izgradnju zdravog ljubavnog odnosa.

Svaki par trebao bi pronaći svoj 'jezik ljubavi' odnosno način komunikacije koji mu odgovara. Što se partneri bolje razumiju, to će odnos biti sretniji, ugodniji i ispunjen ljubavlju. Problemi u komunikaciji jedan su od najčešćih problema kroz koje parovi prolaze u vezi.

Image

Izvor: Giphy

Želiš li poboljšati odnos s partnerom, imaj na umu da je upravo kvalitetna komunikacija najvažnija za izgradnju uspješne, stabilne i dugoročne veze. To znači da prilikom razgovora s partnerom trebaš obratiti pažnju na svoj odabir riječi, ton glasa i na govor tijela. Sve to utječe na konačan ishod i omogućava postizanje kompromisa odnosno 'win-win' situacije.

O ljubavnim odnosima i komunikaciji između parova provedene su brojne studije. Stručnjaci su otkrili kako postoje tri vrlo važne komunikacijske vještine koje posjeduju svi uspješni parovi, a koje su važne za izgradnju uspješne i dugoročne veze.

Važno je odabrati pravo vrijeme za razgovor

Ako ste se ti i tvoj partner posvađali, onda je vrlo važno pronaći pravo vrijeme za razgovor. Tijekom razgovora oboje trebate biti smireni i opušteni kako biste mogli racionalno razgovarati o problemima koji vas muče. Nemoj pokretati važne razgovore odmah nakon svađe već radije malo pričekaj da se situacija primiri i da vam se emocije slegnu. Ako je tvoj partner loše raspoložen, umoran ili rastresen, a ti si mu iznenada uletjela s razgovorom o tome što te muči, to će samo pogoršati situaciju. Kad je riječ o važnim razgovorima, oboje trebate biti emocionalno i mentalno spremni.

Image
Foto: Unsplash

Osobni razgovor uvijek je najbolji način za rješavanje problema

Brojni parovi često za rješavanje problema koriste sms poruke ili pak društvene mreže, no terapeuti za odnose ističu kako je uvijek najbolje razgovarati s partnerom osobno. Tekstualne poruke mogu biti pogrešno protumačene stoga ih je bolje izbjegavati. Tijekom razgovora posveti svom partneru pažnju i održavaj kontakt očima kada govoriš. Poslušaj što on želi reći i odgovaraj mu na miran način.

Image
Foto: Pexels

Treba znati slušati drugu stranu

Ponekad ti se možda čini kao da te tvoj partner uopće ne čuje ili ne razumije, no možda je problem u tome što ga nisi poslušala kada je govorio o svojim emocijama. U odnosima je vještina slušanja ponekad podcijenjena, a od ključne je važnosti za postizanje uspjeha. Trebaš znati slušati svog partnera kada nešto govori. Nemoj ga prekidati i daj mu do znanja da ga slušaš i da razumiješ to o čemu govori. Odgovori mu tek nakon što završi.

Image
Foto: Unsplash

Želiš li naučiti bolje komunicirati s partnerom i poboljšati vaš odnos, vrlo je važno pronaći svoj 'jezik ljubavi' te usvojiti spomenute komunikacijske vještine. To će ojačati vaš odnos, a svađe i nesporazumi postat će stvar prošlosti.