10 stvari koje mogu uništiti vašu želju za seksom - 2. dio

Da li vas frustrira nedostatak seksualnog apetita?

10 stvari koje mogu uništiti vašu želju za seksom - 2. dio

U prošlom članku opisali smo kako život, stres, strah, tjeskoba i dosada mogu utjecati na vaš libido. Ovdje ćemo opisati preostalih sedam stvari koje mogu negativno utjecati na vaš seksualni život.

4. Problemi u vezi
Nerazriješena svađa ili neizražena ljutnja može definitivno ubiti želju za seksom, isto kao i negativni osjećaji, tajne ili emocionalna uzrujanost. Sve dok nosite u sebi negativne osjećaje prema svom partneru privlačnost prema toj osobi može dramatično pasti, a ponekad se više ne može vratiti. Bez obzira radi li se o nečem jednostavnom, poput neadekvatne higijene ili nečem kompleksnijem, poput nevjere, morate se prvo suočiti sa problemom da bi vam se vratili seksualni osjećaji prema partneru.

Kako će vam svaki terapeut ili knjiga samopomoći reći, komunikacija je ključ svake veze. Ako ne popričate o problemu sa partnerom, problemi će se gomilati sve dok ne kulminiraju u pravi konflikt. Ako vam razgovor ne pomaže, otiđite terapeutu. Ako i dalje imate probleme, možda je vrijeme da se raziđete. To je žalosno, ali morate se suočiti sa istinom: seks igra bitnu ulogu u bračnom životu i vezi. Bitno je da uživate u njemu.

5.  Tjelesni nedostaci

Svatko mrzi neki dio svog tijela: mlohava bedra, male sise, debeli trbuh ili dlakavost. Stvarnost je, pak, ako se dobro osjećate kad vodite ljubav, dobro se osjećate i u svom tijelu. Iako nitko nije u cijelosti zadovoljan svojim izgledom, mnogi od nas su naučili živjeti sa time. Ako vi još niste, poduzmite nešto po tom pitanju.

Kad počnete negativno razmišljati o svom tijelu, probajte ubaciti i koju lijepu misao o sebi. Na primjer, ako vas muče naslage sala na trbuhu, prestanite razmišljati o tome i podignite samopouzdanje svojim adutom - prekrasnim očima ili nevjerojatno mekom kožom. Jednom kad se počnete osjećati privlačno, bez obzira kako izgledate, vaša će se želja za seksom pojačati. Ali ako niste zadovoljni sa svojim izgledom, nemojte se samosažalijevati, već poduzmite nešto po tom pitanju. Počnite trčati, krenite na aerobik, pripazite na prehranu. Ako imate drugačiji tjelesni nedostatak, popričajte sa psihologom ili obiteljskim liječnikom. Morate prevladati svoje tjelesne nedostatke i naučiti voljeti svoje tijelo. Samo tada ćete moći stvarno uživati u svom seksualnom životu.
 6. Baby Blues

Nama sumnje da dolazak bebe jako mijenja seksualni život para. Postajete svjesni promjena na svom tijelu. Vaš partner može osjećati neugodu vezano za vođenje ljubavi u trudnoći. Oboje možda osjećate strah da ćete ozlijediti bebu. Promjene razine hormona također mogu utjecati na vaš libido. Ili se možete osjećati iscrpljeno od hranjenja bebe u 3 ujutro! Ne postoji “normalna” količina seksualne želje za vrijeme trudnoće; oboje možete očekivati rast i pad seksualne želje za vrijeme i nakon trudnoće, koja se ne mora vremenski poklopiti kod jednog i drugog. Probajte provoditi vrijeme zajedno u intimnoj atmosferi, ali nemojte se fokusirati na seks. Jednom kada ste se vi i partner priviknuli na “novo” tijelo, postoji velika šansa da će se i seksualna želja vratiti. Ako ne, probajte biti strpljivi i puni razumijevanja.

Također je čest slučaj kod žena da postanu nezainteresirane za seks nakon poroda. Vaše se tijelo dosta iscrpilo, a pored toga fokusirate se na brigu oko bebe i nemate preveliku seksualnu želju. Vrlo je bitno da vi i vaš partner razgovarate o vašim osjećajima i pronađete alternativu koja će biti prihvatljiva za oba sve dok vam se ne vrati seksualna želja: maženje, senzualna masaža, poljupci, držanje za ruke, oralni seks. Pobrinite se da u cijelosti pokažete svoje osjećaje… i ne zaboravite dati partneru do znanja da vam se vratila želja za seksom.

7. Starenje

Starenje je odgovorno za mnoge nepoželjne promjene na našim tijelima: slabljenje kostiju, podložnost bolestima, bolovi u zglobovima, sijedost, smanjenje apetita, inkontinencija, poremećaji sna, pojava bora, gubitak mišićne mase … i naravno pad seksualne želje. Menopauza i smanjena proizvodnja testosterona su glavni razlozi za pad seksualne želje, ali i strah, tjeskoba i depresija vezana uz starenje mogu utjecati na vaš seksualni život.


Ako prolazite kroz menopauzu, važno je da razumijete promjene koje vam se dešavaju u tijelu. U nekim slučajevima, posjeta doktoru radi medicinskog liječenja fizičkih promjena mogu učiniti seks ugodnijim. Estrogen, u različitim oblicima, povećava dotok krvi u vaginu i povećava seksualno uzbuđenje, koje može pozitivno utjecati na želju. Hormonska terapija koja uključuje niske razine androgena pokazala se osobito učinkovita kod jačanja oslabljene seksualne želje. Također nemojte zaboraviti da nešto jednostavno, poput lubrikanata može biti učinkovito kada osjetite čestu nuspojavu menopauze – smanjeno vaginalno vlaženje.

Kod muškaraca smanjena razina testoserona može utjecati na razinu seksualne želje. Popričajte sa terapeutom ili doktorom o alternativama. Vaš vam doktor može propisati testosteron, ali doziranje se treba pažljivo pratiti, jer previše hormona može uzrokovati depresiju i druge nuspojave. K tome, nije još jasno koliko je sigurno uzimati hormone kroz duži vremenski period. Alternativno, postoje tablete koje potiču erekciju i to može biti dobar izbor. Bez obzira na to, prije popričajte sa doktorom.

8. Seksualno zlostavljanje

Žrtve seksualnog nasilja mogu imati probleme sa fizičkom intimnošću. Nije ni čudo: potrebno je vremena da se tijelo i um oporave i ozdrave, ali malo se pažnje obraća seksualnosti. Nemojte očajavati – mnogi su uspjeli imati zdrave seksualne veze i nakon seksualnog napada; uz savjetovanja, vrijeme i strpljenje možete im se priključiti. Uzmite si onoliko vremena koliko vam je potrebno da se oporavite. Nemojte dozvoliti nikome (uključujući samoj sebi) da vrši pritisak na vas sa započinjanjem intimne veze, ako se još ne osjećate u cijelosti spremnom.

9. Lijekovi

Česta nuspojava hormonalnih pilula (oralnih kontraceptiva) je smanjenje seksualne želje: smanjenja proizvodnja androgena ili smanjena razina testosterona može kod nekih žena uzrokovati smanjenu seksualnu želju i slabije vaginalno vlaženje. Pored toga, sredstva za umirenje, tablete protiv visokog tlaka i drugi lijekovi mogu svojim djelovanjem utjecati na smanjenje seksualne želje i mogućnost seksualnog uzbuđenja. Prije uzimanja novog lijeka popričajte sa doktorom. Ako on misli da bi lijek mogao negativno utjecati na vaš seksualni život, možda vam može predložiti neki alternativni lijek.

Depresija je postala zastrašujuće česta dijagnoza posljednjih nekoliko desetljeća . Ako se osjećate potišteno i ne možete se riješiti tog osjećaja, možda patite od depresije. Iako možete mnogo toga pronaći u literaturi vezano za depresiju, najbolje bi bilo da čim prije posjetite liječnika. Osim što se osjećate neraspoloženo, tužno, pospano, uznemireno, ljuto i preemocionalno, depresija ima dubok utjecaj i na vaš seksualni život – čak 75% ljudi sa depresijom reklo je da su izgubili želju za seksom. Ironično, lijekovi kojima se liječi depresija mogu uzrokovati seksualnu disfunkciju, poput otežanosti ili nemogućnosti doživljavanja orgazma ili ejakulacije, te nemogućnost postizanja erekcije. Svako od ovih stanja može imati nepovoljan učinak razinu na vaše seksualne želje. Sve do nedavno, jedino što se moglo učiniti je smanjiti dozu lijekova, promijeniti lijek, prestati kroz određeni period uzimati antidepresive ili uzeti medicinski protulijek, koji zatim može uzrokovati daljnje probleme.  Pa ipak, neki liječnici savjetuju da probate uzeti ginkgo biloba, koji pomaže kod smanjene želje koja je rezultat uzimanja antidepresiva. Ako primjetite da vam je pala seksualna želja otkako ste počeli uzimati novi lijek, popričajte sa liječnikom da vidite da li postoji veza. Samo upamtite: nemojte prestati uzimati lijekove prije nego popričate sa svojim dokotorom.

10. Medicinske disfunkcije

Mnogima je poznata erektilna disfunkcija, prerana ejakulacija, te poremećaj seksualne želje, ali da li ste znali da gubitak libida može biti povezan sa poremećajem tiroidne žlijezde? Nedostatak hormona može također biti krivac, osobito kod starijih ljudi. Poremećaj metabolizma – sve što nepovoljno utječe na vaš metabolizam (uključujući poremećaj prehrane, nesreću, traumu ili bolest) može gotovo nesumnjivo utjecati na smanjenje seksualne želje. Da li ste znali da jedna od pet žena ima hipoaktivni poremećaj seksualne želje? Svrha ovog je da ukoliko ste isključili sve druge mogućnosti smanjenje libida, posjetite liječnika. Možda imate bolest koje se lako može izliječiti lijekovima. 

Što je normalno?


Ako vas frustrira nedostatak seksualnog apetita, probajte biti blaži prema sebi. Tijelo svakog od nas se razlikuje. Ne postoji “normalna” razina seksualne želje. Vaš vlastiti osjećaj za normalno definiran je vašim osjećajima prema seksualnosti, te da li jeste ili niste zadovoljni načinom na koji je izražavate. Ako ste među sretnicima koji su u cijelosti zadovoljni svojom seksualnošću, možete si čestitati. Ali ako ste poput milijuna drugih kojima treba malo poticaja, probajte ovo što smo naveli. Ali nemojte očekivati čudo … iako su nekima ovi savjeti pomogli, nema garancije da će pomoći i vama. Budite strpljivi. Kao privremeno rješenje pojedite komadić čokolade.  Niste čuli? To je afrodizijak.


Možda će te zanimati

Image
ŽENSKO ZDRAVLJE

Najčešći zdravstveni problemi s kojima se suočavaju žene u 40-ima

Image
ZIMSKA BEAUTY RUTINA

Njega stopala važna je i u zimskim mjesecima – ovo su kreme za njegu koje volimo