OD JUTRA DO MRAKA

Vječna borba: Uz nekoliko trikova tvoja će frizura preživjeti kišu i vlažan zrak

Kiša i vlažan zrak često nam pokvare frizuru, a to posebno ne volimo kad trebamo ići na večernje proslave. Vlaga najviše utječe na dehidriranu kosu, a postoje neki trikovi uz koje si možeš smanjiti šanse za pokvarenom frizurom

profimedia-0687822760.jpg
Foto: Profimedia.hr

Lako je zamisliti situaciju: rano je subotnje jutro i upravo si izašla iz salona. Jako ti se sviđa frizura, kovrče su sjajne, no postoji problem – vani je kišno i vlažno vrijeme. Takvi vremenski uvjeti neprijatelj su postojanosti frizure, posebice kad ona treba izdržati cijeli dan.

Image
Uvijek postojane

Žari i pali i na minusu: Najšarmantnije zimske frizure

Naime, na vlažnom zraku kosa postaje kovrčava, napuhana ili slamnata jer se podiže sloj kultikule vlasi. Tako vlaga uđe u kosu pa nabubre vlasi kosi. Otuda pokvarena frizura.

Na sreću možeš stati na kraj ovoj pojavi. Rješenje se krije u promjeni nekih navika prije i nakon pranja kose. Zapravo, vlaga nepovoljno utječe na dehidriranu kosu pa treba krenuti od tog. Što učiniti?

Pogledaj video: Pilates vježbe za jutarnje razgibavanje

Kosu peri mlakom vodom

Znamo da zimi nema ništa bolje od vrućeg tuša. No upravo vruća voda najviše isušuje tvoju kožu i kosu. Kako bi izbjegla dehidraciju kose te si smanjila šanse za negativan utjecaj vlage, kosu uvijek peri mlakom vodom. Tako će se zatvoriti kutikule kose pa će se sporije mastiti, a mogla bi postati više glatka i sjajnija. Pri pranju kose obavezno koristi regenerator jer on održava kosu vlažnom stoga ga bez iznimke stavljaj na vrhove, a za brzinsko rješenje protiv kovrčanja možeš posegnuti za regeneratorima bez ispiranja.

Image

Pazi i kako je sušiš

Kako bi izbjegla isušivanje kose jako moraš voditi računa o njenom sušenju. Kad je opreš, prvo pusti da se vlasi malo osuše na zraku. Ne drži sušilo preblizu, pazi na njegovu kvalitetu, a bilo bi dobro kad bi bili opremljeni opremom koja štiti kosu. Pri češljanju koristi četke od prirodnih dlaka, a ne četke kojima 'kidaš' kosu.

Image

Nahrani je

Njega kose ne završava čim je posušiš. Bilo bi dobro kad bi je nahranila preparatima na bazi ulja ili pomoću seruma koji će djelovati poput zaštitnog filma. Upravo bi serumi i ulja mogli spriječiti prodor vlage, a onda i kovrčanje kose – stoga na vrhove nanesi malo preparata pa ih raščešljaj cijelom dužinom. Spas u zadnji čas bi mogao biti i sprej protiv kovrčanja koji također sprječavaju vlagu. Spomenimo da ih je najbolje nanijeti tik nakon pranja, na vlažnu kosu.

Jasno, kako bi tvoja kosa bila zdrava biraj šampone s hidratantnim sastojcima poput kokosovog ulja, shea maslaca ili arganovog ulja.