Potiče li biotin, odnosno vitamin H, uistinu rast kose? Evo što o tome kažu stručnjaci

Biotin je vitamin koji masti, ugljikohidrate i bjelančevine pretvara u energiju, a često ga se smatra 'čarobnim' rješenjem za lomljivu kosu i krhke nokte

Potiče li biotin, odnosno vitamin H, uistinu rast kose? Evo što o tome kažu stručnjaci

U svijetu beauty suplemenata, biotin se tretira kao čarobno rješenje za sve tvoje probleme. Krhka i suha kosa? Lomljivi nokti? Umorna koža? Uzmi biotin i svi problemi će nestati! Biotin se još naziva vitamin B7 ili vitamin H, a neki ga nazivaju ultimativnim dodatkom za kožu, kosu i nokte. Kako god da ga zoveš, riječ je o vitaminu B koji je topiv u vodi i nalazi se u našim tijelima, a djeluje tako što masti, ugljikohidrate i bjelančevine pretvara u energiju.

Image

Maslinovo ulje kao savršen izbor za sjajnu kosu i zdravo vlasište


Kada tvojem tijelu nedostaje biotina, to može dovesti do stanjivanja kose i lomljivih noktiju, ali s obzirom na to da se biotin nalazi u mnogim namirnicama, poput mesa, jaja, ribe, orašastih plodova i u nekim mliječnim proizvodima, vjerojatno dobivaš dovoljnu količinu biotina u svojoj uobičajenoj prehrani. Drugim riječima, vjerojatnost da ti nedostaje biotina prilično je mala.

Ako ipak uzimaš suplemente biotina za rast kose i nisi primijetila razliku u duljini ili gustoći kose, možda se pitaš je li suplement biotina samo kapsula puna laži. Kako bi dobila odgovor na to pitanje, dermatolog Dhaval G. Bhanusali i trihologinja Bridgette Hill su za Cosmopolitan otkrili o čemu je zapravo riječ. 


Image

(Foto: Pixabay)

Djeluje li biotin?

Istina je da ne postoji dovoljno znanstvenih dokaza da je biotin ključan za rast kose. "Iako je u prošlosti postojalo uvjerenje da su dodaci biotina potrebni za rast jake i zdrave kose, zapravo ima jako malo dokaza da je to istina", kaže dr. Bhanusali. "Većina se dermatologa slaže s tim - iako to vjerojatno ne škodi, uzimanje biotina možda neće mnogo promijeniti kosu."

"Biotin može utjecati na rast kose samo ako postoji nedostatak biotina", dodaje Hill. "Uzimanje suplemenata biotina ne dovodi do rasta kose na bazi dodatnih hranjivih sastojaka."
Doktor Bhanusali kaže da ako ti nedostaje biotina, što često bude slučaj kod žena tijekom trudnoće ili dojenja, trebalo bi proći nekoliko mjeseci prije nego što bi uvidjela rezultate uzimanja biotina. U protivnom, ako dođe do poboljšanja, vidljivi rezultati bi u najboljem slučaju bili suptilni.via Giphy

Koji je oblik biotina najbolji za rast kose

Ako si i dalje spremna isprobati biotin, uz dogovor s liječnikom ili dermatologom, možeš koristiti biotin lokalno sa šamponom za rast kose ili šamponom za zadebljanje vlasi ili kao oralni dodatak.

Dr. Bhanusali općenito preporučuje uzimanje biotina kao dijela multivitamina, za razliku od šampona, za koji je još manja vjerojatnost da će djelovati. Za svoje pacijente s gubitkom kose on preporučuje dodavanje drugog sastojka za jačanje kose, vitamina D, ali postoje i drugi prehrambeni čimbenici koji su važni za kosu, tako da je, kao i uvijek, najbolje provjeriti sa svojim liječnikom da procijeni koji je tretman najbolji za tebe.


via Tenor