Pet savjeta za njegu suhe i osjetljive kože oko očiju

Područje oko očiju pokazuje prve znakove starenja i umora te je vrlo važno da pazimo na ovo osjetljivo područje

Pet savjeta za njegu suhe i osjetljive kože oko očiju

Koža oko očiju jako je osjetljiva, tanka i često suha. Mogu se pojaviti podočnjaci, iritacije, svrbež i mrlje. Razlozi naravno mogu biti različiti  - alergijske reakcije, UV zračenje, nepravilna njega i jednostavno starenje.

Image

Savršeni ljetni doručci: Započni dan laganom, jednostavnom hranom od koje mršaviš


Ali što točno možemo učiniti kako bismo izbjegli suhu kožu oko očiju i na što trebamo obratiti pažnju. Što se tiče dermatitisa uzroci mogu biti različiti. Kontaktni dermatitis je vrlo čest jer je koža već vrlo tanka, a različiti proizvodi mogu doprinijeti ovim stanjima. Treba biti vrlo oprezan jer koža može reagirati na mirise, sulfate, ali čak i na okvire od naočala i maskaru. Također alergijske reakcije se mogu pojaviti i zbog bakterija koje se nalaze na proizvodima koje koristimo za njegu.

Navika na koju svi zaboravljamo jer je radimo nesvjesno je trljanje očiju. Dermatologinja Jeanine Downie za MbgLifestyle kaže da trebamo biti oprezni dok skidamo šminku, ali tijekom običnog trljanja očiju. Našu kožu oko očiju može čak iritirati lak za nokte s formaldehidom ako ga često koristimo. Za suhu kožu oko očiju vrlo je važno paziti na sljedećih nekoliko stvari:

1. Važno je koristiti kreme zaštitu od sunca

Područje oko očiju često se zanemaruje kada se radi o zaštiti od UV zračenja, ali trebaš odvojiti nekoliko minuta dnevno i paziti na ovo područje. "Posljednje što želiš je da se dogode opekline o sunca. Nažalost, izloženost suncu može još više naborati kožu", kaže dermatologinja Downie.

Kao što znamo, bore idu ruku pod ruku sa suhom kožom, a dodatna suhoća ovog područja samo će ih naglasiti. Nemoj zaboraviti da opekline oko očiju mogu izgledati kao iritacija, svrbež ili ljuštenje kože. Ono što se može činiti kao suha koža mogu biti opekline.

Image


(Foto: Pixabay)

2. Proizvodi bez umjetnog mirisa

Umjetni mirisi mogu biti jako agresivni za osjetljivu kožu. Budući da je područje oko očiju jako osjetljivo trebaš koristiti nježne i hipoalergene proizvode, čak i ako ne misliš da je tvoja koža tako osjetljiva. "Nemoj koristiti ništa s mirisima oko ovog osjetljivog područja", kaže Downie. Važno je da proizvod ima oznaku "fragrance-free".
(Foto: Pixabay)

3. Nadoknadi ceramide u koži

Ljudi s kronično suhom i osjetljivom kožom prirodno imaju manje ceramida, lipida koji se nalaze u našoj koži i stvaraju prirodnu prepreku za zadržavanje vlage. Zato se mogu pronaći u mnogim proizvodima za njegu kože koji su namijenjeni suhoj i osjetljivoj koži. Postoje mnogi proizvodi s ceramidima, a mogu se uzimati i oralno.

Image


(Foto: Pixabay)

4. Šminka ne smije biti stara

Vrlo je važno znati da ako je proizvod star i ima grudice za to postoji dobar razlog. Iako ćeš možda negdje pročitati savjete kako produljiti trajanje šminke (kao dodavanje kapi za oči u maskaru), "oživljavanje" starih proizvoda može ti naškoditi. Dermatologinja predlaže ulaganje u novu šminku svakih šest mjeseci jer će tako biti sigurna.


(Foto: Pixabay)

5. Hidratiziraj ovo područje

Možda zvuči očito, ali uvijek je dobro ponoviti. Ako imaš kronično suhu kožu, vrlo je važno hidratizirati ovo područje i umiriti ga. Koža gubi vlažnost posebno noću dok spavaš pa je dobro koristiti posebnu kremu za područje oko očiju. Kvalitetna krema pomoći će ti da ne dođe do ljuštenja i iritacije.

Image


(Foto: Pixabay)