Patiš od iritantnog crvenila kože? Ne brini, imamo nekoliko trikova koji će ti pomoći da ga se riješiš

Uz nekoliko korisnih i jednostavnih trikova saznajte kako se riješiti ili barem ublažiti crvenilo kože lica

Patiš od iritantnog crvenila kože? Ne brini, imamo nekoliko trikova koji će ti pomoći da ga se riješiš

Crvena, bolna koža lica može biti itekako neugodna pojava, a najčešće se pojavljuje upravo zbog iritacije niskim temperaturama i vjetrom, no razlozi mogu biti i mnogo ozbiljniji. Od intenzivne tjelovježbe pa sve do sparine, crvenilo kože može imati niz uzroka koje je ponekad teško odrediti. Iako je u većini slučajeva dovoljno lice dobro rashladiti i hidratizirati da bi se crvenilo povuklo, postoje i situacije kada je potrebna intervencija dermatologa, jer se radi o kožnim upalama različitog tipa.

U kojoj god se kategoriji našli, uz ovih ćete osam savjeta sigurno pospješiti zdravlje vaše kože i smanjiti iritantno crvenilo lica.


1. Odredite uzrok crvenilu

Za početak, najbitnije je ustanoviti zbog čega vam se koža crveni. Svi preparati i tretmani ne djeluju jednako uspješno na različite uzroke, pa je posebno bitno odrediti što izaziva crvenilo. Emocije, vrućina, vjetar, alkohol, menopauza ili uzimanje teških lijekova – sve to može uzrokovati crvenilo kože. Kada ste ustanovili što bi mogao biti uzrok vašeg problema, možete krenuti u potragu za rješenjem.
  2. Rashladite kožu hladnim oblozima

Ako vam se koža ne crveni zbog nekog ozbiljnijeg zdravstvenog problema, u većini slučajeva će biti dovoljno dobro ju rashladiti maskama ili hladnim oblozima. Koža na licu počne se crveniti kada se vene prošire, a hladni oblozi pomoći će da se one stisnu i time smanjiti crvenilo. Jednostavno stavite krpu u vakumsku vrećicu u kojoj su kockice leda, sve skupa stavite u zamrzivač na 15 minute te potom izvadite krpu. Prislonite taj oblog na lice i držite ga 20 minuta. Crvenilo bi se trebalo drastično smanjiti.

3. Kupite masku za lice

Ako se ne radi o problemu proširenih vena, već samo želite ublažiti nadraženost i suhoću kože koja dovodi do crvenila, najbolja opcija je kupovina kozmetičke maske za lice. Maske na bazi ružine vodice, aloe vere ili krastavaca učinit će čuda za vaše lice i dodatno ga hidratizirati.


4.Iskoristite lako dostupne Visine kako biste napravili DIY korektor

Visine, slavne kapi za oči koje uklanjaju crvenilo, mogu se iskoristiti i za ublažavanje crvenila lica. Vasine sužavaju vene, a korisne su i kod liječenja akni. Nekoliko kapi na blaznicu i nježno utrljavanje na crvenilom zahvaćeno područje vrlo će brzo polučiti rezultate i ostaviti upaljeno mjesto vidno manje iritiranim.

5. Konzultirajte se s dermatologom

Ponekad je crvenilo kože simptom ozbiljnijeg zdravstvenog stanja, pa je najbolje obratiti se dermatologu za stručnu pomoć. Uz pomoć tretmana laserima dermatolozi mogu značajno pomoći vašoj koži da ozdravi. Tretman laserima prvenstveno je namijenjen onima koji pate od proširenih i popucalih kapilara, jer ih sužava bez da oštećuje okolno tkivo i kožu.

6. Raspitajte se o lijekovima ili biljnim pripravcima za smanjenje crvenila  
Smirujući losioni ili posebne kreme za smanjenje crvenila kože ne mogu se kupiti u bilo kojoj ljekarni bez recepta, pa će možda biti potrebno dobiti kremu ili lijek na recept i zatim time liječiti nadraženu kožu lica.

7. Ne konzumirajte i ne dolazite u kontakt s irititajućim proizvodima ili okruženjima

Crvenilo može biti izazvano alkoholom, cigaretama ili jakom ljutom hranom, pa se osobama koje pate od ovog problema preporučuje izbjegavanje konzumiranja tih proizvoda i takve hrane. Također, već iziritiranu kožu nije pametno dodatno nadraživati pilinzima i temeljitim čišćenjima, već samo nježnim tretmanima. Neki kozmetički proizvodi mogu jako isušiti kožu pa bi ih svakako trebalo izbjegavati.

8. Ako se ne možete riješiti crvenila – obratite se liječniku

Ako ni prepisane kreme, tonici, pravilna prehrana i oblozi ne budu dovoljni da crvenilo splasne, vrijeme je za obiljno medicinsko savjetovanje o tome što vam je činiti. Ako je crvenilo kombinirano s brzim radom srca, možda se radi o tome da imate kardiovaskularnu bolest koje niste bili ni svjesni.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.