Ovo su sastojci koje bismo trebale izbjegavati u kozmetičkim proizvodima

Jesi li ikad razmišljala o tome što se sve nalazi u kozmetici koju svakodnevno koristiš? Ako nisi, možda je vrijeme da počneš čitati sastav kozmetičkih proizvoda prije nego ih odlučiš upotrijebiti na svojoj koži

Ovo su sastojci koje bismo trebale izbjegavati u kozmetičkim proizvodima

Svrha kozmetičkih proizvoda je njegovati našu kožu. Beauty industrija danas se rapidno razvija pa se svakodnevno susrećemo s brojnim novitetima iz svijeta kozmetike, a nerijetko ih i same volimo isprobavati.

Svaka žena na dnevnoj bazi koristi barem nekoliko kozmetičkih i make-up proizvoda koji u sebi sadrže razne kemijske spojeve. Neki od tih proizvoda mogu sadržavati i sastojke koji i nisu baš tako sjajni za našu kožu jer mogu izazvati iritacije na koži ili pak određene poremećaje u zdravlju.

via GIPHY


Mnogi od sastojaka koje kozmetika sadrži prodiru direktno u naš krvotok i na taj način mogu poremetiti određene funkcije u organizmu ili pak rad određenih žlijezda. Postoje i brojne studije koje su dokazale štetnost sastojaka koje sadrže brojni kozmetički proizvodi pa je iz tog razloga uvijek bolje birati što prirodniju kozmetiku. 

Svi znamo da su štetni parabeni i sulfati, no zapravo je i cijeli niz drugih sastojaka koje bi bilo bolje izbjegavati, osobito ako ti je koža osjetljiva. Prije kupnje određenog proizvoda provjeri sastav i istraži sastojke za koje nisi čula ili sumnjaš da bi mogli negativno utjecati na tvoju kožu.


Kako bismo ti olakšali snalaženje u svim tim nazivima i kemijskim spojevima koji se najčešće pojavljuju na etiketama kozmetičkih proizvoda, u nastavku smo izdvojile neke  od najštetnijih sastojaka trebaš izbjegavati u kozmetici.

Foto: Instagram, Unsplash


Natrijev lauril-sulfat (Sodium lauryl sulfate – SLS)

SLS se najčešće nalazi u šamponima za kosu, gelovima za tuširanje, proizvodima za čišćenje lica, zubnoj pasti i vodici za ispiranje ustiju. Povezuje se s brojnim iritacijama kože, a remeti i prirodne funkcije kožne barijere te može nadražiti oči. Izaziva i iritaciju vlasišta, osobito ako se koristi često. Pretpostavlja se i da pridonosi nastanku akni oko usta i brade jer djeluje komedogeno, odnosno začepljuje pore. Rizik od iritacija je veći ako se proizvodi sa SLS-om koriste često.Image

Parabeni

Prije nekoliko godina parabeni su se naširoko upotrebljavali u brojnim kozmetičkim proizvodima, a onda se počelo sve više govoriti o njihovoj štetnosti. Najčešće se nalaze u šminki, kremama za lice, gelovima za brijanje, šamponima i brojnim drugim proizvodima. Parabeni su zapravo konzervansi, a upotrebljavaju se kako bi se očuvala dugotrajnost proizvoda. I danas se nalaze u mnogim proizvodima, a istraživanja su pokazala kako parabeni mogu poremetiti rad organizma te da su potencijalni endokrini disruptori imitiraju djelovanje hormona. Povezuju se s rakom dojke. Iz tog razloga, najbolje je birati proizvode koji su 'paraben-free'.


Image

Butilirani hidroksianisol (Butylated hydroxyanisole - BHA)

BHA su aditivi i konzervansi, a osim u hrani, često se nalaze i u kozmetici kao što su pilinzi, parfemi i losioni za tijelo. Izuzetni su štetni za zdravlje, a postoje pretpostavke i da mogu djelovati kancerogeno. Studije su pokazale da BHA ometaju rad reproduktivnog sustava te rad štitnjače. Iz tog razloga, najbolje je koristiti parfeme koji ne sadrža BHA i ftalate, koji su također štetni.


Image

Polietilen glikol (PEG)

PEG spojevi najčešće se nalaze u pilinzima, gelovima za tuširanje, kremama, šminki i zubnoj pasti. Iako njihovi najštetniji učinci još nisu otkriveni, riječ je o opasnom sastojku koji može loše djelovati na ljudsko zdravlje. To su zapravo sintetički spojevi na bazi nafte, a često se koriste u kremama za lice, serumima i losionima za tijelo jer pomažu zadržati vlagu. Brzo ulaze u kožu te narušavaju prirodnu vlažnost kože. Često dolaze u kombinaciji s kancerogenim spojevima kao što je 1,4-dioksan. Mogu izazvati broje iritacije, osobito ako se koriste na oštećenoj koži.


Mirisi (Fragrance)

Pod nazivom 'Fragrance' mogu se kriti razne kemikalije opasne za kožu, a vrlo često mogu uzrokovati brojne iritacije. Umjetni mirisi nalaze se u gotovo svakom kozmetičkom proizvodu, bilo da je riječ o preparativnoj ili pak dekorativnoj kozmetici. S obzirom na to da proizvođači nisu dužni otkriti sastav koji se krije iza pojedinog mirisa, teško je razlučiti koji su mirisi opasni, a koji ne. Činjenica je da mirisi često sadrže štetne kemijske spojeve od kojih su mnogi kancerogeni te mogu izazvati brojne alergijske reakcije.


Image

Retinil palmitat (Retinyl palmitate)

Ovo je oblik vitamina A koji se često nalazi u anti-age kozmetici i kremama za sunčanje. Pojedina istraživanja povezuju ih s tumorom pa je stoga bolje izbjegavati proizvode koji ga sadrže. Neučinkovit je u kombinaciji sa sunčevom svjetlošću pa se proizvodi koji sadrže ovaj sastojak smiju koristiti samo noću.


Ftalati, toluen i formaldehid

Najčešće se nalaze u lakovima za nokte, parfemima i proizvodima za odstranjivanje šminke. Ove su kemikalije poznate i kao 'toksični trio', a povezuju se s endokrinim poremećajima, glavoboljom i respiratornim problemima. Osim toga, ovaj toksičan spoj može biti vrlo opasan za trudnice, s obzirom na to da ih se povezuje i s prirođenim manama kod djece. Iz tog razloga, najbolje je izbjegavati lakove za nokte koji sadrže takve toksične spojeve.


Image