Omražena frizura opet je u modi: Sve više slavnih žena nosi fudbalerku

Čini se da su zvijezde na tron vratile kontroverznu frizuru iz 80-ih. Hoćemo li ih sve više viđati na ulicama? Evo što misle frizeri

Omražena frizura opet je u modi: Sve više slavnih žena nosi fudbalerku

Iako fudbalerke imaju duboku povijest koja seže još u stari Rim i kod Indijanaca, ova frizura postala je najpopularnija među glazbenicima i nogometašima 70-ih i 80-ih. Međutim, veliki trend je "devedesetih godina brzo postao tabu, kada su fudbalerke ljudi počeli doživljavati kao reprezentaciju prljavštine i siromaštva", izvještava britanski časopis Dazed.

Image

Frizure koje savršeno pristaju džepnim Venerama


I iako ova kosa kratko ošišana na prednjem, a puštena da raste na stražnjem dijelu nije više bila popularna, nikada nije u potpunosti nestala, a u posljednje vrijeme sve je češće ponovno možemo vidjeti, i to u svijetu slavnih.


Miley Cyrus postala je jedna od prvih modernih zvijezda koja je ponosno počela nositi fudbalerku, još u studenom 2019. godine. Mjesecima kasnije, ponovno se pričalo o ovoj kontroverznoj frizuri, zahvaljujući Netflixovoj dokumentarnoj seriji "Tiger King". Neki su čak kosu pjevačice usporedili s onom zvijezde dokumentarca, Joea Exotica.


Zvijezda 'Igre prijestolja', Maisie Williams također se nedavno pohvalila plavom fudbalerkom na Instagramu, a Rihanna, Cara Delevigne i druge slavne dame isfurale su fudbalerku na nedavnom Savage x Fenty Showu.


Izgleda da je ovo samo početak rastućeg beauty trenda. Evo što frizeri imaju za reći o fudbalerkama u 21. stoljeću.

Fudbalerke se često opisuju kao frizura koja je 'poslovna sprijeda, a zabavna straga', a frierka i stilistica Ocean McDaeth za portal Insider rekla je kako je primijetila sve više zahtjeva za ovom frizurom u posljednjih nekoliko mjeseci, a da čak ima i dosta klijenata koji fudbalerku nose posljednjih nekoliko godina. 


S time se slaže i Lulu Richards, frizerku iz londonskog salona The Lounge Soho. U razgovoru za Insider, Richards je rekla da je oduvijek šišala fudbalerke za klijente, ali da je primijetila da frizuru ove godine traži "sve širi krug ljudi" - uključujući i starije klijente i one koji rade u korporacijama.

"Poznate osobe poput Miley Cyrus i Maisie Williams imaju tako ogroman broj obožavatelja kojima pokazuju da ova frizura može biti itekako ženstvena, ali istovremeno i moćna te osnažujuća", rekla je frizerka i dodala: "Taj trend nikada neće nestati. Nikad ni nije - uvijek je bio tu negdje."


Obje frizerke složile su se da ćemo fudbalerke sve više viđati na ulicama, ne samo zbog utjecaja slavnih dama, već i zbog toga što se radi o svestranoj frizuri koja ne zahtijeva puno posla i vremena već je frizura sama po sebi.

"Dobra frizura trebala bi biti stil sama po sebi i izgledati dobro kad tek ustaneš iz kreveta s 'neurednim lookom', ali i kada osušiš kosu nakon pranja i stiliziraš je raznim preparatima. A sve to krije jedna fudbalerka s modernim twistom", zaključuje frizerka McDaeth. 

Jesu li nove fudbalerke TOP ili FLOP?

Ako netko ima hrabrosti, zašto ne - može izgledati fora

Čisti flop, nisu bile lijepe tada, a bome ni sada

Free Survey Maker

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.