Natečene oči i podočnjaci - kako ih se brzo riješiti i izgledati odmorno

Teško je osjećati se svježe i budno ako su ti oči umorne i natečene. Vrećice oko očiju i podočnjaci mogu biti i znak stresa i umora

Natečene oči i podočnjaci - kako ih se brzo riješiti i izgledati odmorno

Kvalitetan san nažalost ne znači da ćemo uvijek izgledati lijepo i dobro. Koliko puta ti se dogodilo da si lijepo spavala i ujutro pomislila kako sigurno izgledaš odmorno. Kada si se pogledala u ogledalo, shvatila si da su ti oči natečene. Zdrava si, naspavala si se, a oči ti izgledaju kao da si plakala cijelu noć.

Image

Što mi moji podočnjaci govore?


Možda nije ovo nije stvar koju želiš čuti, ali ne postoji samo jedan uzrok i rješenje za natečene oči i podočnjake. "Postoje mnoge stvari koje mogu utjecati na natečenost očiju, neke od njih mogu biti povezane sa zdravljem očiju, a neke imaju veze i s drugim mjestima na tijelu", objasnila je oftamologinja Ashley Brissette. Kao što uzroci mogu biti različiti tako je isto i s rješenjima. Oftamologinja je za početak navela koji su sve uzroci ovog problema. 

shimmer fallback


(Foto: Pexels)

Koji su mogući uzroci natečenosti

1. Alergije

Brissette kaže da je alergija jedan od glavnih uzroka natečenih očiju. "Ovo je stvarno čest problem koji se lako liječi i to je dobro", kaže ona. Proljeće može biti jako teško jer ima različite peludi i alergena u zraku.

2. Iritacije

Mogu biti povezane s alergijama odnosno stvarima koje ti smetaju poput cigareta, dima ili parfema. "One mogu utjecati na oči jer je koža oko očiju jako tanka pa je vrlo osjetljiva na sve iritacije, više nego drugi dijelovi tijela", dalje dodaje Brissette.

3. Suhe oči

Prema Brissett, jedan od glavnih razloga natečenih očiju je suhoća očiju ili blefaritis. "Blefaritis je upala očnih vjeđa tj. kapaka. To može biti povezano s određenim stanjima kože poput rozaceje ili osjetljive kože, pa može dovesti i do natečenih očiju."

Govoreći o rozaceji ili osjetljivoj koži, Brissette je rekla da ako osoba ima ova stanja kože može biti sklonija dobivanju ječmenca. "Ječmenac može uzrokovati lokaliziranu natečenost očnih kapaka. To je infekcija i pojavljuje se kao prištić ili natečenost kapaka", kaže dalje.

5. Starenje

"Posljednji uzrok je zapravo samo starenje - opuštena koža i proširena masnoća oko očiju", kaže Brissette. "Kako starimo, koža može postati malo opuštenija i tada masnoća može migrirati prema naprijed i postati vidljivija. To je natečenost ili se mogu pojaviti vrećice ispod očiju. Promjena je zapravo starenje", kaže dalje. 

Kako se riješiti natečenosti


shimmer fallback


(Foto: Pixabay)

  • Hladne maske za područje oko očiju: Brissette ovo posebno preporučuje osobama koje imaju alergije. Maska se treba držati nekoliko minuta na očima.
  • Nemoj trljati oči: Ovo pravilo vrijedi za sve ljude bez obzira imaju li natečene oči ili ne. Ako su im oči natečene, ljudi imaju potrebu da ih trljaju. Vrlo je važno kožu ne dirati oči jer je koža osjetljiva i može se pogoršati stanje.
  • Izbjegavaj slanu hranu: Sol zadržava vodu u tijelu pa je vrlo važno smanjiti unos soli.
  • Nemoj spavati na trbuhu: Ovakav način spavanja s vremenom može ubrzati starenje i bore jer jastuk može povlačiti kožu. 

Prirodne maske oko očiju koje će ti pomoći

shimmer fallback


(Foto: Pixabay)

Uz neke prirodne maske možemo smanjiti podbuhlost očiju, a treba samo malo odvojiti vremena.

  • Sirovi krumpir: Oguli i izreži krumpir na dva dijela, nakon što si ga nekoliko minuta ostavila u hladnjaku, i stavi ga oči. Ostavi ga 10 do 15 minuta. Primijetit ćeš da su "vrećice" na očima puno manje.
  • Mliječna maska: Blazinice namočiš u hladno mlijeko i staviš na kapke 20 do 30 minuta. Ako redovito prakticiraš ovu masku, koža će zadržati vlagu, a vrećice oko očiju će se smanjiti. 
  • Maska s krastavcima: Krastavci su fantastičan prirodni lijek za uklanjanje podočnjaka. Uzmi dvije kriške svježeg ohlađenog krastavca i stavite ga na oči 25 minuta. Protuupalna svojstva hladnog krastavca prirodno će pomoći u smanjenju natečenog tkiva.

Oblog je spas za natečene oči


Vrlo je važno ne zaboraviti da moramo hidratizirati tijelo i piti što više vode. Iako se to čini neobično, hidratizacija smanjuje natečenost. Stoga popij vodu kad god osjetiš umor na očima. 

shimmer fallback


(Foto: Pixabay)

  • Oblog s uljima: U posudicu stavi ohlađenu vodu i dodaj nekoliko kapi ulja s E vitaminom, a zatim dobro promiješaj. Namoči blazinice u ovu tekućinu i stavi na oči oko 20 minuta. Pomoći će u smanjenju oteklina.
  • Žlice i hladna voda: Natečenost očiju može se smanjiti uz pomoć čaše ledene vode i četiri žlice. Ohladi žlice u vodi, a zatim ih stavi po jednu preko svakog oka. Kada se žlica zagrije stavi je u vodu na hlađenje, zamijeni je s hladnom žlicom i tako dok ne osjetiš olakšanje na očima. 
  • Bjelanjci oko očiju: Umuti bjelanjke, a zatim sa četkicom namaži područje oko očiju. Ostavi da stoji oko 20 minuta, a zatim isperi lice hladnom vodom.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.