Mirisna tajna njegovane kože: Istražile smo dobrobiti ružine vodice, ali i kako je napraviti sama

Možemo je koristiti za njegu kože, osvježavanje lica ili kao mirisni dodatak kupkama pa čak i kolačima. Ružina vodica koristi se već stoljećima, a proces izrade iznenadit će te svojom jednostavnošću

Mirisna tajna njegovane kože: Istražile smo dobrobiti ružine vodice, ali i kako je napraviti sama

Ovaj svestrani proizvod vrlo nježnog imena često možemo pronaći u prirodnoj kozmetici, ali nema potrebe da za njega izdvajaš velike svote novca jer ga možeš napraviti i sama. Posebno će lijepo mirisati ako iskoristi ruže koje imaš u vlastitom vrtu. 

Image

Službeno je: Rutina njege kože u samo tri koraka može smanjiti stres


Ružina vodica jedan je od najstarijih kozmetičkih proizvoda. Blagotvorna svojstva koja ova mirisna tekućina ima otkrili su još stari Arapi i Indijci gdje je i dalje omiljeni izbor za njegu kože. Prema nekim povijesnim zapisima, ružinu vodicu koristila je čak i sama Kleopatra. Odlična je za ublažavanje iritacija kože, pogotovo one koje nastaju uslijed vrućine i znojenja. Upravo zato je odlična u otklanjaju smetnji nastalih nošenjem zaštitne maske za lice. 


Osim što ublažava iritacije, ružina vodica pomaže u održavanju prirodne pH ravnoteže, dubinski hidratizira, osvježava i revitalizira kožu te svojim bogatim sastavom antioksidansa usporava starenje i obnavlja stanice

Kako pripremiti ružinu vodicu?

U industriji ružina vodica nastaje kao nusprodukt destilacije ružinih latica u svrhu pripreme eteričnog ulja. Osim industrijski, ovo odlično sredstvo za njegu kože lako je pripremiti i kod kuće. Sve što ti je potrebno je oko 250 grama ružinih latica koje ćeš podijeliti na dva dijela. Jedan dio latica izgnječi tučkom i ostavi da stoje u posudi nekoliko sati. Na izgnječene latice dodaj cijele latice i sve dobro izmiješaj. Smjesu ostavi da stoji 24 sata u pokrivenoj posudi. 


Nakon 24 sata smjesu prebaci u lonac, dodaj destilirane vode toliko da prekrije latice i zakuhaj. Čim smjesa zakuha makni ju sa štednjaka i dobro procijedi. Tekućinu koju dobiješ stavi u staklenu posudicu, dobro zatvori i ostavi na suncu nekoliko dana. Nakon toga posudicu drži u hladnjaku i po potrebi razrijedi vodom prije korištenja

Kako koristiti ružinu vodicu?

Primjena ove mirisne tekućine je zbilja šarolika. Omiljeni parfem zamijeni ružinom vodicom ako uz fini miris želiš koži priuštiti njegu. Pomiješaj malo destilirane vode i nekoliko kapi ružine vodice i stvorila si 100% prirodan tonik za lice. Opuštajuća kupka bit će još ugodnija ako u nju kapneš 10 kapi ružine vodice, a za potpuni doživljaj dodaj i nekoliko latica. Ružinu vodicu možeš pomiješati s omiljenom hidratantnom kremom za dodatni boost kože, a ako komadiće vatice namočiš mirisnom tekućinom i staviš ih ispod očiju možeš riješiti problem tamnih podočnjaka. Dodati ju možeš u omiljeni recept za piling ili bombu za kupanje.

Gotovo sve što ti padne na pamet u vezi njege kože i lica moguće je napraviti ružinom vodicom jer odgovara svakoj vrsti kože. Možeš ju čak dodati i u omiljenu kremu za kolače ili muffine.