La Roche-Posay: Nova generacija njege za suhu kožu

Pomoć koži sklonoj atopiji

La Roche-Posay: Nova generacija njege za suhu kožu

Koža sklona atopije sve je veća briga odraslih i djece diljem svijeta. Samo u Europi više od 50 milijuna ljudi ima ovaj tip izrazito suhe kože. Atopijski dermatitis je upalna bolest kože karakterizirana crvenilom (ekcemom), suhoćom i svrbežom.Češća je u djece nego u odraslih te je najčešća dječja kožna bolest. Njena je učestalost u zadnjih 30-ak godina porasla 2-3 puta te se u visoko razvijenim zemljama procjenjuje na 10 do 20 posto u djece te 1 do 3 posto u odraslih. Bolest počinje najčešće tijekom prve godine života. S vremenom slabi, pa 50 posto djece ‘preraste’ atopijski dermatitis do sedme godine.Atopijski dermatitis naziva se i atopijski ekcem, neurodermitis, endogeni ekcem ili atopijski ekcem – dermatitis sindrom. Bolest je obično dugotrajna, izmjenjuju se razdoblja smirivanja i pogoršanja ekcema.

Mikrobiom je ključ

Moderna biologija posebnu pozornost posvećuje mikrobiomu. Mikrobiom je naziv za skupinu mikroorganizama i bakterija koje nastanjuju naše tijelo i žive na površini kože, a zapravo ih ima više od naših vlastitih stanica, i to u omjeru 10:1. Kroz inovativnu studiju La Roche-Posayje uspio pokazati da je (ne)raznolikost mikrobioma jedan od uzroka atopije kože.

Nekoliko činjenica:

1. raznolikost mikrobioma je manja nego kod pacijenata s normalnom kožom.
2. kod atopične kože, sastav mikrobioma je značajno izmijenjen tijekom intenziviranja simptoma.
3. raznolikost mikrobioma kod atopičnih pacijenata je značajno viša na područjima bez lezija (bez simptoma atopije) nego na područjima gdje su izbile.

Kao zaključak, potrebno je uravnotežiti kožni mikrobiom da bi se faze pogoršanja suhoće, uz intenzivne iritacije i svrbež rjeđe pojavljivale.

Ugoda za kožu

Nakon 25 godina istraživanja La Roche-Posay predstavlja novu generaciju njege, balzam Lipikar Baume AP+, koji pomaže koži vraćati lipide te djeluje protiv iritacija i svrbeža. Uz trenutno umirenje kože, pomaže i da se faze pogoršanja suhoće kože prorijede te osjetljivoj koži vraća dugotrajnu ugodu. Sadrži inovativan aktivni sastojak Aqua Posae Filiformis koji pomaže djelovati na odlučujuće čimbenike kod kože sklone atopiji: ponovo uspostavlja i stabilizira ravnotežu kožnog mikrobioma te obnavlja i čuva zaštitnu funkciju kože.

Formula je obogaćena niacinamidom i La Roche-Posay termalnom vodom te sadrži minimalan broj sastojaka, posebno prilagođenih osjetljivoj koži. Inovativna tekstura je nemasna i neljepljiva, učinkovita poput balzama, a lagana poput kreme. Brzo se upija te omogućuje odijevanje neposredno nakon nanošenja. Kožu čini mekom i pruža joj dugotrajnu ugodu. Balzam je primjeren za izrazito suhu kožu beba, djece i odraslih.

Važnost edukacije

Budući da atopijski dermatitis ima dugotrajan tijek, izmjenjuju se razdoblja poboljšanja i pogoršanja, roditelji, a i veća djeca moraju biti dobro educirani o bolesti i liječenju. Važno je da pacijenti znaju prepoznati čimbenike pogoršanja ekcema (naučiti izbjegavati iritanse i moguće alergene) te da redovito njeguju kožu (pravilno pranje i redovito nanošenje emolijenata).

O atopiji

Internetska stranica “Informacije o atopiji” kroz savjete, tekstove i videozapise pomaže oboljelima i njihovim obiteljima da bolje razumiju ovu bolest i poboljšaju zdravlje i kvalitetu života. Informacije na www.laroche-posay.hr

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.