ŠIŠANJE ILI NE?

Kako bi ti stajala kratka kosa - jednostavan trik kako to saznati

Ako već dugo imaš dugu kosu, vjerojatno se s vremena na vrijeme pitaš kako bi ti pristajala neka drugačija trendi frizura. Postoji način kako to možeš otkriti – a možda se iznenadiš rezultatom

Kratka kosa
Foto: shutterstock.com

Duga kosa je ženstvena i može se stilizirati na mnogo načina, ali istini za volju, ponekad je prava gnjavaža. Za dugu kosu treba nam puno više vremena ujutro pred zrcalom, a također neizbježni su i češći posjeti frizeru.

Kratka kosa ne samo da je praktična i olakšava nam svakodnevicu, nego bi takva frizura mnogim ženama odlično stajala – ali one toga nisu svjesne. Rijetko koja žena skupit će hrabrost odlučiti se za drastičan rez, razumljivo, jer ipak je riječ o ogromnoj promjeni. Kad bismo barem imale čarobno ogledalo u kojem bismo mogle provjeriti kasko bi nam stajala kratka kosa – tako nešto još nije izmišljeno, ali postoje mnoge mobilne aplikacije koje ti donekle mogu približiti ovu ideju.

Image
To sigurno ne želiš

Obavezno ih izbjegni: Tri frizure koje te mogu postarati i do 10 godina

Osim toga, nekima je poznat i jedan starinski trik – tako zvani test s ravnalom koji će okititi je li kratka frizura dobra ideja za tvoj oblik lica. Trik je zaista super jednostavan, sve što ti treba je jedno ravnalo i zadovoljit ćeš svoju znatiželju u nekoliko sekundi.

Trik s ravnalom

Zahvaljujući ovom triku ne samo da ćeš otkriti je li kratka kosa u tvom slučaju dobra ideja, nego ćeš saznati i koja dužina kose ti najbolje pristaje. Uzmi ravnalo, stani pred ogledalo i izmjeri udaljenost između vrha brade i jedne ušne resice. Ako je taj razmak manji od 5,7 cm, onda će ti kratka frizura stajati savršeno!

Naime, kratka frizura, koja može biti izuzetno elegantna, naglašava crte lica i također naš profil. Ako je razmak između vrha brade i ušne resice mali, tvoj cilj treba biti vizualno izdužiti lice i prema tome trebaš birati frizuru – dobar je izbor, na primjer mnogima omiljeni bob koji će naglasiti tvoje jagodice i liniju čeljusti.

Kratka frizura za svaki oblik lica

Naravno, to ne znači da ne možeš nositi kratku kosu i ako je spomenuta dužina veća od 5,7 centimetra – svatko ima svoj stil i individualni ukus. Trik s ravnalom treba više shvatiti kao generalni vodič, a ne kao nešto zapisano u kamenu. Osim toga, kratke frizure su svestrane i mogu se prilagoditi raznim oblicima lica. Provjeri kakva kratka frizura je idealna za tebe:

Image
Foto: Pexels
  • Ovalno lice – proporcije lica su prilično uravnotežene pa ti pristaju gotovo sve kratke frizure
  • Kvadratasto lice – najbolje će ti stajati kratka kosa s mekim rezovima i zaobljenim rubovima
  • Okruglo lice – za tebe su frizure koje vizualno izdužuju lice, na primjer one asimetrične ili one s više volumena na vrhu glave
  • Srcoliko lice – kako bi crte lica bile u boljoj ravnoteži, najbolji izbor za tebe su frizure s više volumena sa strane.