Kako se riješiti neugodnih uraslih dlačica: Imamo šest savjeta dermatologa

Ovo može biti jako neugodan problem i događa se vrlo često te je važno pročitati što kažu stručnjaci o dlačicama koje 'zapnu' u koži

Kako se riješiti neugodnih uraslih dlačica: Imamo šest savjeta dermatologa

Urasle dlačice - te dosadne, upaljene, crvene kvržice pojavljuju se na svim mjestima - od bikini zone, nogu, ruku i brade. Sigorno si se bar jednom susrela s ovim problemom pa i sama znaš koliko to može biti frustrirajuće. Zapravo se radi o zarobljenoj dlaci unutar vlastite folikule gdje se zatim nakuplja sebum i prljavština što dovodi do upale. Često da bismo riješile ovaj problem posežemo za pincetom, ali dermatolozi kažu da to i nije nabolje rješenje.

Image

Znaš li da mnoge slavne dame kožu i kosu njeguju maslinovim uljem? Uvrsti ga i ti u beauty rutinu


Urastanje se događa iz mnogih razloga. To može biti od brijanja, iritacije ili zbog kovrčavih dlačica. Bez obzira na uzrok,  postoje sigurni načini da se ukloni ovaj problem kako ne bi došlo ožiljaka, posebno na osjetljivim mjestima kao što je lice. Dermatolozi su objasnili kako možemo riješiti ovaj problem te imati lijepu i svilenkastu kožu:

1. Mjesto urastanja dlačica je važno

Mjesto gdje dlačice urastaju može pomoći kod procjene zašto se ovo događa. Urastanje se obično pojavljuje na svim mjestima gdje se redovito brijemo."Kada brijačem skidamo dlačice, one su ispod površine kože, a kako rastu mogu ostati zarobljene ispod kože te se zatim uviti", objasnio je dermatolog Joshua Zeichner za MindBodygreen.

Image


(Foto: Pixabay)

Druga područja na kojima se obično pojavljuje ovaj problem su brada ili bikini zona gdje su dlake malo grublje. Oštrije dlačice lakše ostanu pod kožom, ali i puno lakše stvore iritacije što uzrokuje upale. Utvrđivanjem mjesta na kojem se ovo događa može nam pomoći da shvatimo što trebamo činiti. Ako se pojavljuje na bradi, važno je utvrditi koje proizvode koristimo i što može utjecati na začepljenje pora. Ako je to bikini zona onda bi bilo dobro razmotriti neki drugi način uklanjanja dlačica, osim brijanja.

2. Redoviti piling kože

Dio proaktivnog djelovanja je redoviti piling. "Piling je postupak uklanjanja mrtvih stanica kože", podsjeća dermatologinja Rachele Cochran Gathers. Uklanjanjem gornjeg sloja prekomjernih mrtvih stanica kože smanjujemo šanse da se pore zatvore i da dlačice ostanu "zarobljene". Vrlo je važno paziti o kojem se području radi i pronaći odgovarajući piling za to područje.

"Pilinge za tijelo ne smijemo koristiti na licu jer su često gušće konzistencije i sadrže veće koncentracije kiselina i mogu biti previše iritantni za nježnu kožu lica", kaže dalje. "Isto tako, upotreba pilinga za lice na tijelu možda neće biti dovoljno jaka da pruži rezultate koje tražimo."

Image


(Foto: Pixabay)

3. Pravilno uklanjanje dlačice uz prave aparate i tehnike

Ako sumnjaš da dlačice urastaju zbog brijanja (koje je česti uzrok) onda je vrlo važno uložiti u kvalitetniji aparat za brijanje i odvojiti dovoljno vremena da ispravno napraviš postupak."Prije brijanja provedi 10 minuta u toploj vodi i napravi lagani piling mokrim ručnikom. Na ovaj način olakšava se uklanjanje dlačica", kaže dermatolog dr. sc. Hadley King. Vrlo je važno da oštrica bude čista, ali i da se redovito mijenja. Brijati se treba u smjeru rasta dlačica, a važno je upotrijebiti gel ili kremu za brijanje. Nikako se ne smije prelaziti isto područje više od jednom. 

Nakon brijanja vrlo je važno smanjiti mogućnost iritacije ili začepljenje pora što je najbolje učiniti kvalitetnom hidratacijom. Umirujući losion nije dobar samo za cjelokupno zdravlje i stanje kože već smanjuje ljuštenje kože, upale i iritacije, koji mogu dovesti do začepljenja pora.

Image


(Foto: Pixabay)

4. Različiti tretmani mogu pomoći

Čak i ako poduzmeš sve navedene korake i dalje može doći do urastanja dlačica. To su loše vijesti, a dobra vijest je da neki tretmani mogu pomoći kod ovog problema. Kemijski pilinzi s BHA ili AHA kiselinama mogu biti korisni. "Pomažu kod isušivanja kvržica i čiste mrtve stanice s površine kože kako bi se otvorile začepljene pore", kaže Zeichner. Također za područje gdje se pojavljuju urasle dlačice mogu se redovito koristiti sredstva za čišćenje i eksfolijaciju, različiti serumi ili sredstva za umivanje lica.

Treba ih koristiti dok postoji urasla dlačica. "S vremenom će to pomoći da se dlačica oslobodi ispod kože", kaže King. Nakon upotrebe ovih proizvoda važno je na kožu staviti nešto umirujuće kako bi se smanjilo crvenilo i natečenost poput krema i losiona koji u sebi sadrže aktivne sastojke poput aloe vere, nevena, gaveza ili kamilice.

Image


(Foto: Pixabay)

5. Profesionalni tretmani

Ako se ne želiš paziti na sve ove korake, profesionalni tretmani uklanjanja dlačica su opcija kako bi osigurala da ovaj problem nestane. "Najbolje rješenje je lasersko uklanjanje dlačica ili elektrolizom", kaže King. Profesionalne usluge uklanjanja dlačice su trajne, ali mogu biti skupe, dugotrajne i bolne.
(Foto: Pixabay)

6. Dlačice se ne smiju izvlačiti

Baš na isti način na koji se preporučuje da se podalje držimo od prištića, isto treba učiniti i s uraslim dlačicama. Pokušaj da se izvuče dlačica može dovesti do štete. "To će samo povećati upalu, iritaciju, rizik od infekcije, vrijeme zacjeljivanja, a može se promijeniti boja i stvoriti ožiljak na koži", kaže King.  Možda ćeš se nelagodno osjećati ako trebaš posjetiti liječnika zbog urasle dlačice posebno ako je na nekom intimnom mjestu, ali ponekad čak treba i potražiti stručnu pomoć.


(Foto: Pixabay)