Kako odabrati frizuru koja savršeno odgovara tvom licu (i karakteru)?

Postoji nekoliko stvari o kojima moraš razmisliti ako želiš promjenu frizure - koje frizure najbolje stoje tvom obliku lica, na koliku si promjenu spremna, imaš li frizera koji će ti pružiti ono što želiš...

Kako odabrati frizuru koja savršeno odgovara tvom licu (i karakteru)?

Postoji nekoliko stvari koje će ljudi prvo primijetiti na tebi, a jedna od njih je frizura. I dok te loša frizura može učiniti starijom, bez stila i općenito može na ljude ostaviti krivi dojam, prava frizura može istaknuti sve tvoje najbolje osobine, iznutra i izvana, podići ti samopouzdanje i učiniti te zadovoljnijom.

Potrebno je uložiti malo truda kako bi se pronašla idealna frizura, no rezultati će naposljetku biti vrijedni toga. Imamo za tebe nekoliko korisnih savjeta koji će ti pomoći da odabereš najbolju frizuru za svoj oblik lica, ali i svoju osobnost:

Oblik i karakteristike lica

Prvo što trebaš učiniti u potrazi za idealnom frizurom jest dobro pogledati svoje lice u ogledalu. Kakvog je oblika? Ako ti je to teško odrediti, podigni kosu u rep i iscrtaj ružem ili olovkom za usne (koje više ne koristiš previše) obris lica u ogledalu. Sad se malo odmakni i pogledaj oblik svog lica. Je li ono više okruglo ili ima oblik kvadrata? Je li dugačko i usko ili u obliku srca sa širokim čelom i uskom bradom?

Različite frizure više odgovaraju različitim oblicima lica, zbog toga će ti oblik lica pomoći pri odabiru prave frizure za vas. Uz to uzmite u obzir i druge faktore - želiš li neki dio lica prikriti? Ili pak nešto istaknuti? Prava frizura može skrenuti pozornost s tvojih okruglih obraza ili istaknutog nosa na pune usne ili lijep ten. Zapiši što želiš postići s novom frizurom kako bi mogla to točno reći svom frizeru.

Kakve su ti navike?

Prije nego što odrežeš kosu, trebaš procijeniti svoj stil života. Koliko vremena si spremni odvojiti za frizuru svako jutro? Jesi li spremna potrošiti pola sata pred ogledalom s fenom ili frizuru radiš u autu na putu na posao? Koliko si novaca spremna potrošiti na frizure i proizvode za kosu svaki mjesec? Voliš li se uređivati ili ti je to muka koju želiš izbjeći? Kako bi opisala svoj karakter i stil - jesi li više hrabra i spontana ili klasična i elegantna? Zapiši kako se želiš osjećati s novom frizurom. Frizura je savršeni način izražavanja osobnosti, pa ne propusti na ovaj način svima reći tko si.

Pronađi frizuru

Ovaj korak zahtijeva od tebe da se malo pobliže upoznaš s frizerskim trendovima.. Pogledaj ljude oko sebe, poznate ličnosti – sviđa li ti se koja od frizura? Zamoli prijateljice koje imaju ukusa da ti predlože neku frizuru. Prolistaj malo časopise i prosurfaj internetom u potrazi za frizurom. Budi otvorena novim stilovima – nemoj se držati frizure koju imaš već 10 godina. Naravno, ne moraš odmah napraviti drastičnu promjenu. Želiš li se ošišati sasvim na kratko, a sad imaš dugačku kosu, napravi to postepeno, kroz nekoliko šišanja. Tako si daješ šansu da doista shvatiš što točno želiš učiniti s kosom.

Dobar frizer

Ako imaš svoju provjerenu frizerku (ili frizera) kojoj već dugo ideš i znaš da se na nju možeš osloniti po pitanju dobre frizure zanemari ovo. No ako ovo čitaš velike su šanse da nisi baš najzadovoljnija frizurama koje si dosad imala i spremna si na promjenu. A to znači i promjenu frizera. Možda će ti biti malo teže pronaći pravu osobu. Nemoj nasumice odabrati nekoga za koga uopće ne znaš kakav je.

Raspitaj se malo po uredu ili zamoli prijateljice da ti nekog preporuče. Informacije koje će ti dobro doći su: po čemu je neki frizer dobar? Je li se za nešto specijalizirao? Radi li više klasične ili moderne frizure? Koliko košta frizura i gdje se nalazi salon? Možda će ti u nekom salonu dati besplatne konzultacije o tome kakva bi ti frizura pristajala. Sve ove informacije ti mogu uštedjeti mnogo živaca kasnije.

Dan D

Konačno si našli pravu frizuru i frizerku koja će te ošišati. Prije nego što te počne šišati, važno je da razumije točno ono što želiš. Pokaži frizerki svoju sliku i detaljno opiši kako želiš izgledati nakon šišanja, uključujući i koliko vremena i novca si spremna uložiti za šišanje. Možeš pronaći i web stranice ili aplikacije na koje možeš uploadati svoju fotografiju i tada mijenjati frizure - pa i tako možeš vidjeti što ti najbolje odgovara. Ako si uspjela iskombinirati ono što želiš, sačuvaj tu fotografiju i odnesi je frizerki. Nemoj se bojati razgovarati o frizuri, pitaj koju tehniku šišanja koristi, kakve preparate za kosu koristi, što bi ti preporučila za tvoju kosu, kako ćeš održavati frizuru nakon šišanja... i sve ostalo čega se sjetiš. Vrlo je važno da si sama možeš složiti frizuru kod kuće.