Dašak proljeća u domu

Zumbuli- najslađi i najmirisniji vjesnik proljeća i kako ga uzdržavati

Prema grčkoj mitologiji, zumbul je nastao od krvi ubijenog spartanskog kraljevića izuzetne ljepote, Hijacinta

kristine-tumanyan-SOmTOfhv8oo-unsplash.jpeg
Foto: Unsplash

Proljeće nam je sve bliže, a stigli su i prvi vjesnici najljepšeg godišnjeg doba – mirisni zumbuli. Upravo su zumbuli među najpopularnijim cvijećem tijekom ranog proljeća, a mnogi ih vole jer neodoljivo mirišu i izgledaju zaista prekrasno.

Image
Otporne na pogreške

Neće ti uvenuti: Ove vrste kućnog cvijeća najlakše su za uzgoj

Već sada možeš ih pronaći na tržnicama i u trgovinama, a dolaze u svim bojama – bijeloj, ružičastoj, ljubičastoj... Njihov raskošan izgled i neodoljiv slatkasti miris osvojit će svakog ljubitelja cvijeća i biljaka.

Ako ih još uvijek nemaš u svom domu, sada je za to idealna prilika, a mi to otkrivamo nekoliko važnih savjeta i pravila za uzgoj i održavanje kojih se važno pridržavati želiš li da ti zumbuli u tegli potraju što dulje.

Podrijetlo i naziv

Zumbul je lukovičasta biljka i potječe iz Male Azije, a u Europu je stigla negdje u 16. stoljeću. Najpoznatije vrste zumbula su rimski zumbul te holandski zumbul. Latinski naziv za zumbul je Hyacinthus, a nastao je iz krvi ubijenog spartanskog kraljevića izuzetne ljepote, Hijacinta. Cvjetovi zumbula su grozdastog oblika, a biljka ima krupnu lukovicu koja viri iz zemlje te mesnate listove koji se razvijaju nakon cvatnje. Ono što zumbule čini posebnima je njihov prepoznatljiv slatkasti miris koji svi vole.

shimmer fallback

Tijekom zime i ranog proljeća ih je najbolje držati unutar kuće

Zumbuli se mogu držati u teglama unutar kuće, no možeš ih posaditi i u vrtu ili okućnici ili pak ih držati na balkonu. Lukovice zumbula sade se tijekom jeseni. Cvatu tijekom travnja i svibnja, no kao sobna biljka mogu cvjetati i zimi. Odlučiš li ih držati vani, imaj na umu da temperatura ne bi trebala biti manja od 18 stupnjeva Celzijevih. Tijekom ranih proljetnih dana, dok je vani još prilično hladno, zumbule je najbolje držati unutar kuće i to u teglama. Unijet će dašak proljeća u svaki prostor, a od njih će ti mirisati cijeli dom. Zumbuli s lukovicama se mogu držati i u vazama s vodom, a najbolje je da to budu visoke vaze kako bi se spriječilo savijanje cvijeta.

shimmer fallback

Zumbuli vole svjetlo i umjerenu sobnu temperaturu

Za zumbule je važno da kroz čitav dan imaju dovoljno svjetla, no nikad ne smiju biti izloženi direktnoj sunčevoj svjetlosti. Temperatura u prostoriji u kojima ih držiš trebala bi biti umjerena. Ne preporuča se držati ih u blizini peći niti radijatora. Kada im je pretoplo, naglo će procvjetati i ubrzo uvenuti.

shimmer fallback

Zalijevanje

Zumbuli se zalijevaju tek kad im je zemlja suha. Jednom tjedno je dovoljno, a previše vode može izazvati truljenje. Najbolje ih je zalijevati odozdo, a to možeš učiniti na način da vodu dodaš u tanjurić ispod zumbula kako bi biljka mogla upiti tekućinu koja joj je potrebna.

shimmer fallback

Pripazi ako imaš kućne ljubimce

Izgledaju i mirišu neodoljivo, no dobro je znati da su zumbuli zapravo otrovni. Imaš li u kući mačku ili psa, smjesti zumbule negdje gdje tvoju ljubimci neće moći doći u kontakt s biljkom. Naime, lukovica zumbula je otrovna i može izazvati ozbiljne poteškoće sa zdravljem kod životinja.

shimmer fallback

Poznat je još od antičkih vremena i uz njega se vežu brojni mitovi

Zumbul je bio poznat još u vrijeme antike, a naziva se i 'cvijetom kiše' jer cvjeta u vrijeme prvih proljetnih kiša. Stari Grci zvali su ga 'cvijetom žalosti' jer postoji mit o tome kako je zumbul zapravo nastao od krvi lijepog spartanskog princa Hijacinta koji je bio miljenik boga Apolona. Kada je Apolon s Hijacintom vježbao bacanje diska, ljubomorni je Zefir bacio disk na mladića koji je potom umro. Zatim je Apolon od njegove krvi stvorio zumbul, a njegove su suze postale latice ovog mirisnog cvijeta. O zumbulu su pisali i brojni pjesnici i književnici, a najčešće su ga upotrebljavali kao metaforu za ljepotu. Cvijet zumbula je simbol strastvene ljubavi, a eterično ulje cvijeta koristi se u proizvodnji parfema.

shimmer fallback
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.