Znate li kako izgleda pravilno zagrijavanje mišića

Prije nego krenete u bilo koju sportsku aktivnost ili se primite bučica, potrebno je dobro zagrijati tijelo i poznavati pravilno zagrijavanje mišića

Znate li kako izgleda pravilno zagrijavanje mišića

Ne možete računati da vam je dostatno 10 minuta trčanja na pokretnoj traci. Uvijek na početku sportske aktivnostimorate napraviti pravilno zagrijavanje mišića.

Samo pravilno zagrijavanje mišića će vas pripremiti za optimalnu izvedbu sportskih aktivnosti kojima se namjeravate baviti.

ImagePotrebno je podići temperaturu tijela, pokrenuti aktivaciju mišića, mobilizirati zglobove i pripremiti se za kompleksne kretnje, a sve su to zadaće koje rješava pravilno zagrijavanje mišića.

Pravilnim zagrijavanjem mišića smanjit ćete mogućnost za ozljede, a vaša izvedba će se poboljšati.

Ako zamislimo da su vaši mišići gumena traka, zavaljeni u stolici nedostatkom aktivnosti, vaše gumene trake ostaju neiskorištene. Nedostatak kretanja u kombinaciji s hladnoćom uzrokuje da gumene trake postaju nerastezljive i čvrste. Ovo će vam donekle objasniti važnost istezanja.

Ako se naglo bez zagrijavanja počnete izlagati naporima, te hladne trake koje su do sada već potpuno izgubile svojstvo elastičnosti neće dugo izdržati i mogu pucati.

Da biste ponovno zagrijali, mobilizirali i aktivirali mišiće potrebno je slijediti vježbe za pravilno zagrijavanje mišića.

Morate znati da se mišići koji su pod djelomičnim spazmom zbog smanjenog kretanja najbolje opuštaju masažom. Posebno kritične regije su kukovi i rameni obruč. 
Pa ako ste planirali raditi čučnjeve ili mrtvo dizanje obavezno izmasirajte samomasažerom gluteuse, fleksore kuka, iliotibijalni trakt i stražnju ložu.
Temperaturu možete podići trčanjem, preskakanjem vijače i sl., uz visoki skip koji radite u mjestu tako da naizmjenično podižete koljena do visine kukova. 
Nakon što ste „omekšali“ mišiće masažom, zagrijali ih i podigli temperaturu vrijeme je da se dobro istegnete i razgibate.

Ako volite sport pokušajte s nekim u kojem ćete se osjećati najbolje, a možda se zarazite njime i počnete trenirati rekreativno, ali uvijek mislite na pravilno zagrijavanje mišića koje prethodi bilo kakvoj sportskoj aktivnosti.