Znaš li što ti pas pokušava reći kad te dodiruje svojim šapama?

Zbog posljednjeg objašnjenja smo se doslovno rastopile od slatkoće

Znaš li što ti pas pokušava reći kad te dodiruje svojim šapama?

Psi nam mogu puno toga reći svojim govorom tijela. Ako si se ikad pitala zašto te tvoj ljubimac s vremena na vrijeme dodiruje svojim šapicama, ispada da postoji nekoliko mogućih objašnjenja onoga što ti ovom gestom pokušava reći.

Image

Ako imaš psa kao kućnog ljubimca, velike su šanse da ćeš živjeti dulje


"Psi koriste svoje šape za komunikaciju", napisala je Rebecca Forrest, trenerica terapijskih pasa na stranici The Dog Clinic.

Ona je dodala da je potrebno upotrijebiti neke kontekstualne tragove kako bismo shvatili što nam točno pas pokušava reći. Jedan od mogućih objašnjenja je da pas traži tvoju pažnju.

shimmer fallback

(Foto: Depositphotos)


"Psi cvjetaju u ljudskom druženju. Odgojili smo ih na način da su ovisni o nama za sve - uključujući zabavu i društvenu interakciju - tako da nisu nimalo suptilni kada nam pokušavaju dati do znanja da se osjećaju zanemareno", objasnila je trenerica, dodajući da su neki od razloga dodirivanja šapom i glad ili nesigurnost.

"Podignuta šapa na psećem jeziku može signalizirati da se vaš pas osjeća pod stresom", nastavila je te istaknula da ako tvoj pas pokazuje druge znakove stresa, poput spljoštenih ušiju ili otvaranja usta, najbolje je 'ostati pozitivna i odvratiti mu/joj pažnju od onoga o čemu razmišlja. 

Međutim, ima još jedno objašnjenje - definitivno najslađe od svih navedenih. Kada te pas dodiruje šapicama dok ga maziš - to bi mogao biti njegov način uzvraćanja ljubavi

shimmer fallback

(Foto: Pexels)

"Stavljanjem svoje šape na čovjeka koji ga miluje, pas odgovara na razmjenjivanje nježnosti", objašnjava trenerica. Razna istraživanja pokazala su da i ljudi i psi otpuštaju hormone sreće poput oksitocina tijekom maženja, a pas ti svojom šapom uzvraća ljubav, odnosno pokušava ti reći da te voli. Ne znamo za tebe, ali mi smo se rastopile. 

POGLEDAJ VIDEO: Upoznaj Jasminu Kosanović i njezin poseban svijet lutki, ilustracija i slikovnica

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.