Sretan imendan!

Vesele i dobrodušne: Danas imendan slave Dore!

Ime Dora odiše neobičnošću i kreativnošću, a 6. veljače dan je kada sve Dore slave svoj dan

Imendan i značenje imena Dora
Play logo

Ime Dora u Hrvatskoj je vrlo popularno - ovdje živi preko sedam tisuća ovakvih imenjakinja, a upravo danas, 6. veljače, obilježavamo njihov dan. Ime Dora izvorno je grčkog porijekla, a dolazi od grčke riječi "doron", što znači "dar" ili "poklon". Dora može biti i kratki oblik imena Isidora, a najčešće je izvedenica od imena Doroteja i Teodora, imena koja su nastala od riječi "theos", što znači "Bog", i "doron", a oba imena imaju isto značenje - "dar Božji". Također se tumači i kao skraćeni oblik imena Doris, a najmanje rasprostranjeno tumačenje kaže da je ime Dora nastalo prema albanskoj riječi "dora" što znači "ruka".

Play logo

U Hrvatskoj, najpoznatija Dora je zasigurno Dora Krupićeva, glavna junakinja romana "Zlatarovo zlato" Augusta Šenoe, koja je brojnim roditeljima sigurno poslužila kao inspiracija da svoje kćeri nazovu Dora, a samo ime vrlo je kratko, jasno te odiše neobičnošću i kreativnošću.

Ime Dora često povezujemo i s natjecanjem Dora ili Hrvatskim izborom za pjesmu Eurovizije - natjecanje je to koje se održava svake godine u veljači ili ožujku, a ime je dobilo po hrvatskoj skladateljici Dori Pejačević, za koju kažu da je "otvorila nove obzore hrvatske glazbe".

Play logo

Kakve su osobe imena Dora?

Osobe koje nose ime Dora vrlo su vesele i dobrodušne. Vole biti aktivne i komunikativne te su objektivne i racionalne. Vrlo su prijateljski nastrojene, živahne i omiljene u društvu, a udoban život im je imperativ. Lako uče i obrazuju se i ne mogu zamisliti život bez aktivnog, društvenog angažiranja. Uz to, imaju liderske kvalitete i vrlo su pozitivne, pa ih ljudi doživljavaju kao samopouzdane.

Svim našim Dorama želimo sretan imendan!

Play logo
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.