Nasmij se do suza

Znate li gdje se jedu najbolji ćevapi u Sarajevu? Dobitnik Oscara Danis Tanović zna!

Od utorka, 1. veljače, tek pet mjeseci nakon prikazivanja u kinima, na PLAY Preimumu možete ekskluzivno pogledati hit-komediju redatelja Danisa Tanovića 'Deset u pola'.

Đuro 2.jpg

Radnja filma 'Deset u pola' događa se u Sarajevu tijekom svibnja 2021. godine. Baščaršija se pokušava oporaviti od duge i teške pandemijske godine. Iako pandemija još traje – dolazi ljeto, postoji nada da bi se stvari mogle, barem nakratko, popraviti. Kada jedno jutro u Enesovu ćevabdžinicu uđe Zagrepčanka koja je došla pojesti 'najbolje ćevape u Sarajevu', on je pošalje kod Ize, da bi tako i on tradicionalno mogao nakon prve uslužene mušterije, priuštiti sebi zadovoljstvo - prve jutarnje kave. Ova sasvim bezazlena, prijateljska gesta, izaziva potpuni raspad prijateljskog, poslovnog i privatnog života, ne samo Enesovog i Izinog već i cijelog grada. Gdje se jedu najbolji ćevapi u Sarajevu?

Image

Zbog fantastične glumačke postave - Branko Đurić, Izudin Bajrović, Helena Vuković, Kerim Čutuna, Almir Palata Prle, Anja Matković i Goran Navojec, ali i originalne radnje, film 'Deset u pola' htjet ćete pogledati još jednom.

Danis Tanović (1969, Zenica) bosanskohercegovački je redatelj, scenarist i producent. Rat prekida njegov studij na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu. Za vrijeme te prve dvije ratne godine zadužen je za filmsku arhivu tadašnje Armije Republike Bosne i Hercegovine (s kolegom Dinom Mustafićem). Godine 1994. razmišlja o nastavku studija u Sjedinjenim Američkim Državama i Njemačkoj, ali odlazi u Belgiju, gdje nastavlja obrazovanje na filmskoj školi INSAS. Belgijsko državljanstvo dobiva 1998. godine. Tanović je režirao više dokumentarnih filmova, a igrani film 'Ničija zemlja', za koji je napisao i scenarij, osvojio je Oskara za najbolji strani film na 74. dodjeli Oskara, kao i Zlatni globus u istoj kategoriji. Na Berlinaleu je dvostruki dobitnik nagrade Srebrni medvjed za filmove Epizoda u životu berača željeza (2013) i Smrt u Sarajevu (2016). Na 20. izdanju Sarajevo Film Festivala 2014. godine dobitnik je nagrade Počasno Srce Sarajeva.

Film 'Deset u pola' pogledajte od utorka premijerno na PLAY Premiumu.