Zvijezda na terenu i izvan njega

Nije je slomila bolest ni tragedija: Genijalna Venus Williams slavi 41. rođendan

Jedna od najvećih teniskih igračica svih vremena, legendarna Venus Williams, na današnji dan slavi svoj 41. rođendan, a mi ti tim povodom donosimo njezinu zvjezdanu sportsku priču. Kada je pročitaš, sigurno ćeš ovu damu smatrati pravom životnom inspiracijom

BeFunky-collage (9).jpg
Foto: www.profimedia.hr

Najslavnija tenisačka obitelj svijeta svakako je ona s prezimenom Williams. Američke tenisačice, sestre Venus i Serena, ispisale su povijest tenisa kao najtrofejnije igračice svih vremena, a danas ćemo posebnu pažnju posvetiti starijoj sestri Venus, koja slavi rođendan.

Ova profesionalna tenisačica već je nekoliko godina u mirovini, ali se može pohvaliti brojem 1. na WTA ljestvici tenisačica. Kako bi dobila dojam o kakvoj se legendi sporta radi, nabrojat ćemo neke njezine najznačanije uspjehe. Dakle, u karijeri je osvojila impozantnih 45 WTA turnira: 33 u pojedinačnoj konkurenciji, 10 u igri ženskih parova te 2 u mješovitim parovima. Grand Slam naslove je osvajala u pojedinačnoj konkurenciji 5 puta u ukupno 11 ostvarenih finala. U karijeri ima i dvije olimpijske zlatne medalje, obje s Igara u Sydneyu 2000. godine. Poznata je po najbržem izmjerenom servisu u povijesti ženskog tenisa – iznosio je iznad 200 km/h (125 mph). Kao što smo rekli, zahvaljujući svim tim uspjesima, Venus i njezina sestra Serena Williams, zajedno čine jednu od najuspješnijih sportskih obitelji u povijesti.

Venus je u sportskom svijetu poznata kao pasionirana i agresivna igračica koja se može pohvaliti iznimnom izdržljivošću, a da nije bilo njezinih kompliciranih tjelesnih ozljeda, vjerojatno bismo ju još uvijek gledali kako juri s reketom po teniskim terenima. Inače, ona i njezina mlađa sestra Serena otkrivene su kao djevojčice od 8 i 7 godina te je Venus već sa 11 ušla u juiniorsku reprezentaciju SAD-a te počela zapostavljati formalno obrazovanje kako bi što više vremena provodila vježbajući svoju igru. Sav trud i proliveni znoj tijekom godina se isplatio, jer je u 20-ima postala sportska senzacija koju su obožavali diljem svijeta. Osvajala je turnir za turnirom, a povremeno se šuškalo i opasnom rivalstvu među sestrama Williams.

Naime, kako su obje završile u profesionalnom tenisu, više puta su i igrale jedna protiv druge. Tako su se ove sestre tenisačice sukobile u čak 31 teniskim mečeva od 1998. Venus je pobijedila u njih 12, a Serena u njih 19. Susrele su se i na 15 Grand Slam turnira, a zajedno su završile i u devet Grand Slam finala od kojih je Venus dva puta odnijela pobjedu. Iako su tako puno puta bile profesionalne suparnice, nikada nije potvrđeno da su i privatno „ratovale“. Naime, tabloidi su svojevremeno dosta pričali o tome kako su sestre u jako lošim odnosima, a unatoč silnim spekulacijama, one same nisu svoj odnos komentirale u medijima.

I iako je Venus u svijetu sporta sve išlo od ruke, privatno je pretrpjela prave šokove tijekom života. Naime, 2003. je upucana i ubijena Venusina starija polusestra. Yetunde Price, polusestra slavnih tenisačica, imala je samo 31 godinu kada se ta tragedija dogodila, a inače je bila Venus i Sereni osobna asistentica. Obitelj Williams u objavi za medije povodom tog nemilog događaja je izjavila kako je ovo najtužniji trenutak njihova života te da se od gubitka voljene polusestre nikada neće oporaviti u potpunosti.

Osim toga, Venus je 2007. ostala zatečena time što su joj dijagnosticirali Sjögrenov sindrom. Riječ je o kroničnoj, vjerojatno autoimunoj sustavnoj upalnoj bolesti nepoznatog uzroka, obilježenoj suhoćom ustiju, očiju i drugih sluznica. Sjögrenov sindrom uzrokuje i artritis sličan RA, zahvaća razne egzokrine žlijezde i druge organe. Dijagnosticira se na osnovi specifičnih promjena očiju, ustiju i žlijezda slinovnica, uz nalaz autoantitijela i histološke promjene. Zbog toga je Serena morala odustati od igranja tenisa na godinu dana te u potpunosti prijeći na vegansku prehranu, izbaciti šećere iz prehrane i promijeniti način života. Malo po malo, srećom, uspjela se vratiti na terene i treninge.

Što se privatnog života tiče, Venus je pripadnica Jehovinih svjedoka, a u prošlosti je bila u vezi s golferom Hankom Kuehneom. Njihova veza je trajala od 2007. do 2010. 2012. se pak zaljubila u kubanskog modela Elia Pisa s kojim je bila tri godine, a posljednji u nizu njezinih partnera bio je izdavač Nicholas Hammond s kojim je prekinula 2019. godine. Iako trenutno solira, Venus zrači pozitivom i bavi se poduzetništvom. Ima vlastitu sportsku liniju odjeće, savjetnica je u svjetskoj teniskoj organizaciji i općenito ju se smatra legendom "bijelog sporta".

Neustrašiva, snažna i bespogovorna svoja, Venus je postala simbol tenisa iako su joj u mladosti govorili kako nikada neće uspjeti te kako to nije sport za crnkinje. Srećom, ona i njezina sestra Serena svima su pokazale da je stvarnost posve drugačija.

Image
Omiljena 'Prijateljica' slavi 57.

Od najplaćenije glumice do 'ovisnice' o operacijama: Courteney Cox slavi rođendan