Uz ove kultne komedije nećeš imati vremena za turobne misli, jer garantirano vraćaju osmijeh na lice

Ovih nam dana svima treba malo više smijeha no obično, a postoji li bolji način za otjerati anksiozne crne misli od gledanja omiljenih nam komedija? Kako bismo ti olakšale izbor humorističnih i šarmantnih komedija koje možeš gledati, izdvojile smo pet nama omiljenih

Uz ove kultne komedije nećeš imati vremena za turobne misli, jer garantirano vraćaju osmijeh na lice

Pretjerano praćenje vijesti, koje nam tradicionalno ne donose baš puno lijepih i vedrih vijesti, stalno bombardiranje crnim podacima o pandemiji korona virusa i prisiljenost na boravak u zatvorenom prostoru trenutno ne djeluju baš najbolje na psihičko zdravlje mnogih, pa stručnjaci, psiholozi, savjetuju da se svi zajedno okrenemo smijehu i traženju barem kratkog bijega iz sumorne stvarnosti. 

U tome nam itekako mogu pomoći ove slavne romantične komedije koje ganarntirano vraćaju osmijeh na lice. Kako bismo ti pomogle da se odlučiš između mnogih legendarnih komedija, izabrale smo pet nama vrlo dragih, koje nas vraćaju u neka davno minula vremena, intrigiraju ljubavnim zapletima te tjeraju na salve smijeha. 

Opusti se stoga, pogledaj neku od naših preporuka i uživaj u mirnoj i vedroj večeri. 

"Odbjegla nevjesta"

Kultna komedija "Odbjegla nevjesta" mnogima je omiljeni romantični film s kraja 90-ih, a sudbina Maggie, koju glumi Julia Roberts, zaljubljenice u vjenčanice, ali ne i u obvezu braka, oduševila je gledatelje diljem svijeta. Jednostavna radnja šarmantnog zapleta i dvoje holivudskih glumačkih velikana, čija je kemija na platnu već bila nadaleko poznata, osigurala je filmu popularnost i veliku gledanost.

Radnja tako prati Maggie (Julia Roberts) ženu je koja je pred oltarom ostavila toliko zaručnika da su je prozvali "odbjeglom nevjestom". Njujorški reporter (Richard Gere) dobio je zadatak da o njoj napiše članak. Pronađe je u malome gradu u Marylandu, gdje provodi vrijeme s obitelji i sprema se za novo vjenčanje. No što više vremena provodi s upornim reporterom, Maggie se sve češće pita želi li se doista udati za svoga zaručnika. Nakon što se nebrojeno puta zaručila, Maggie je više teško odlučiti kada nekoga stvarno voli, a kada baš i ne.

Romantičan i duhovit, film je osvojio srca publike, a mnogima su se u pamćenje urezale scene jurnjave u vjenčanicama na konju i isprobavanje mnogobrojnih haljina, koje ipak neće dočekati da ih Maggie prošeta do oltara i izrekne u njima sudbonosno da. Postoji li bolji i simpatičniji način da provedete večer od gledanja ove svima drage romantične komedije? 

"Beskrajni dan"

"Beskrajni dan" američka je fantastična romantična komedija iz 1993. koja govori o ciničnom meteorologu, Philu Connorsu (Bill Murray), koji proživljava stalno isti dan.Andie MacDowell glumi Ritu, njegovu novu producenticu, a gledatelj prati kako se između njih dvoje, spletom nevjerojatnih okolnosti rađa ljubav.

Ova romantična komedija kao da je stvorena za dane koje provodimo u karanteni, klada nam se često može činiti da stalno živimo jedan te isti dan iznova i iznova. Ljubav, humor, neobični SF elementi i odlična glumačka postava učinili su ovaj film pravim kino hitom koji danas već ima kultni status. 

Američki filmski institut "Beskrajni dan" je 2000. stavio na 34. mjesto na listi "100 godina...100 smijeha", a od 2008. i na 8. mjestu na listi "10 najboljih filmova fantastike". Uz to, Udruga američkih pisaca je stavila scenarij na 27. mjesto na listi "101 najboljih scenarija ikada napisanih". Postoji li stoga razlog da ne pogledaš ovaj film?

"Riba zvana Wanda"

Iako smo sigurne da si ovaj film već gledala, ne postoji razlog zašto to ne bi učinila opet i uljepšala si večer. Vrhunski humor, slavni glumci, bizarne situacije i zanimljiv scenarij čine "Ribu zvana Wanda" jednom od najboljih komedija 1980-ih godina. Ova britansko-američka komedija iz 1988., redatelja Charlsa Crichtona može se pohvaliti velikim kino uspjesima, ali i legendarnim statusom koji danas ima.

Scenarij su napisali John Cleese i Charles Crichton, a radnja prati skupinu pljačkaša u sukobu koji se nizom pogrešaka spletu u nerazmrsivu mrežu ljubavi, pohlepe i gluposti. Ukratko - poslije savršene pljačke banke dvoje pljačkaša izdaju trećeg pljačkaša, praveći jednu malu pogrešku: poslali su ga u zatvor a samo on zna gdje je sakriven opljačkani novac. Pokušavaju saznati gdje je novac uz pomoć odvjetnika od optuženog, a ovaj se međutim zaljubljuje u ženskog pljačkaša i pokušava sam dobiti jedan dio opljačkanog novca. Zvuči zanimljivo zar ne? 

"Neki to vole vruće"

"Neki to vole vruće" je komedija Billyja Wildera iz 1959. s Marilyn Monroe, Tonyjem Curtisom i Jackom Lemmonom u glavnim ulogama koji se i danas smatra jednom od najduhovitijih komedija svih vremena. Ova luckasta i romantična priča o dvojici glazbenika koji bježe od gangstera nakon što su slučajno svjedočili masakru te se u bijegu maskiraju u žene, osvojila je publiku čim je ugledala svjetlo dana. 

Tako maskirani, glazbenici postaju dio ženske glazbene skupine, no sve se komplicira kada upoznaju zanosnu poljsko-američku pjevačicu iz benda koju je naravno utjelovila slavna Monroe. Počinje borba za njezinu naklonost, dok se u isto vrijeme moraju pretvarati da su žene. Uz obilje gegova, odlične replike i sveukupno vrlo šarmantne likove, ova je komedija Billyja Wildera ostala upisana u povijest kinematografije kao jedna od najvećih filmskih priča svih vremena. 

"Svi su ludi za Mary"

Komedija "Svi su ludi za Mary" jedan je od najboljih filmova braće Farrelly, autora "Glup i gluplji", "Kralj svih glavonja", zacijelo najzanimljivijih suvremenih autora američke komedije. Besramni i sirovi humor braće Farrelly u kojemu glasoviti dvojac ismijava političku korektnost, ljubitelje životinja, djecu, a ne štedi ni mentalno zaostale osobe, ukomponiran je u okvir romantične komedije.

Ova filmska priča iz 1998. osvojila je svijet svojom duhovitošću, a proslavila je i Cameron Diaz i Bena Stillera. Priča prati Teda (B. Stiller) kojem se ostvari životni san kad ga na maturalni ples pozove najljepša djevojka na školi, prekrasna Mary Jensen (C. Diaz), dirnuta njegovim zauzimanjem za njezinog mentalno zaostalog brata Warrena (W. Earl Brown). Večer iz snova pretvara se u pakao kada Ted umjesto na plesu završi u bolnici. Od neugodnog doživljaja prošlo je 13 godina, a Ted, sada uspješan pisac, i dalje razmišlja o Mary. Na nagovor najboljeg prijatelj Doma (C. Elliott) unajmi privatnog detektiva koji joj ulazi u trag na Floridi. Međutim, detektiv Pat Healy (M. Dillon) i sam se zaljubi u Mary, pa laže Tedu da se toliko poružnila da ju više nema smisla tražiti. Naravno, Ted ne odustaje već se hrabro odluči suočiti s cijelom vojskom udvarača lijepe Mary. 

Iako na prvi pogled ovaj film može djelovati pomalo blesavo, zapravo se radi o crnohumornoj komediji koja ismijava američko društvo, spretno se poigrava sa seksualnim perverzijama i oslobađa komediju od lanaca sablažnjivog, banalnog i cenzuriranog. Odlično i lagano filmsko štivo za večeri kada ne želite gledati ništa prezahtjevno.