Ispisat će povijest?

Tko je Jill Biden? Nova prva dama Amerike

Ona ima 69-godina i profesorica je engleskog jezika i književnosti te je supruga Joe Bidena koji će u srijedu prisegnuti i postati 46. američki predsjednik

Jill Biden
Foto: www.profimedia.hr

U srijedu u 12 sati po lokalnom vremenu u Washingtonu, Joe Biden prisegnut će i i službeno postati 46. američki predsjednik, a kraj njega će stajati njegova velika ljubavi i dugogodišnja supruga Jill.

Rođena 3. lipnja 1951 kao Jill Tracy Jacobs većinu života provela je u malenom mjestašću na istočnoj obali, odnosno u u Willow Groveu, Pennsylvaniji, gdje je živjela sa roditeljima i četiri mlađe sestre.

Iako je na početku sanjala da će studirati nešto vezano uz modu, ubrzo je shvatila da to nije njezin poziv te je odustala od te škole. Udala se za Billa Stevensona s kojim je počela hodati 1969. godine odnosno odmah nakon što je maturirala. Upravo je s Billom upisala sveučilište u Delawaru gdje je diplomirala engleski. Ipak brak sa Stevensonom nije dugo potrajao.

Jill je pravu ljubav pronašla 1975. godine kada je otišla na spoj na slijepo sa tadašnjim Senatorom Joeom Bidenom. Spoj na slijepo dogovorio je Joeov brat. Jill je tada imala 24 godine, on 33. Joe je bio udovac s dvoje djece jer tri godine prije toga njegova prva supruga Neilia Hunter smrtno nastradala, baš kao i njihova kći.  Naime, 1972. Neila je nekoliko dana prije Božića otišla sa svoje troje djece kupiti božićno drvce. U njih se zaletio kamion i Neilia i njihova kći na mjestu su ostale mrtve, dok su njihovi sinovi bili teško ozlijeđeni.

Te iste 1975 je počela raditi kao profesorica engleskog, ali i u psihijatrijskoj bolnici za djecu gdje je također predavala engleski. Uz rad je nastavila edukaciju te za još magistrirala i književnost.

Za Joea se udala 1977 godine i to nakon što ga je nekoliko puta prije toga odbila i pomogla mu je oko odgoja njegova dva sina iz prijašnjeg braka. 1981. godine par je dobio i svoju biološku kći, Ashley.

Jill je svome suprugu gotovo od prvog trenutka najveća podrška i potpora. Tako je bila i na dan inauguracije kada je uz svog supruga posjetila Lincolonov memorijalni centar u Washingtonu gdje su odali počast svima koji su izgubili život od korona virusa. I dok je njezin 78-godišnji suprug bio u odijelu, Jill je plijenila poglede u ljubičastom kaputu, ljubičastoj haljini i torbici te bež salonkama. Naime, Amerikanci su odmah komentirali kako je Jill i prije prisege željela poslati važnu poruku. Poruku zajedništva. U američkoj politici se često ističe kako je ljubičasta simbol jedinstva, jer kombinira crveni motiv Republikanske stranke i plavu boju Demokratske stranke.

Osim toga kaput i haljinu je napravio nezavisni američki dizajner Johnatan Cohen s čime je Jill dala do znanja da će i u odjevanju podržavati lokalno. Osim toga, mnogi smatraju kako je ljubičasta itekako primjerena jer je to boja koju često povezujemo upravo s odavanjem počasti.

Što će Jill odjenuti na inauguaraciju u srijedu u Washingtonu ostaje nam tek vidjeti. No, jedno je sigurno, već je u prvim danima mandata pokazala da stila ima. Baš kao i velika većina njezinih prethodnica.

No, Jill bi trebala zbog još jedne stvari ispisati povijest. Prema posljednjim informacijama i dalje će predavati engleski na Northern Virginia Community Collegeu i tako zapravo raditi dva posla. To dosad nije ni jedna Prva dama Amerike napravila.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.