Zadnji dan mjeseca listopada, u Hrvatskoj poznatiji kao Noć vještica, a u engleskom govornom području kao Halloween, ima mnogo značenja, a kao i mnogi običaji koje danas njegujemo proizašli su iz starih običaja i kultura koje više ne postoje.
Primjerice, stari Kelti su nekada na taj dan slavili dolazak zime i početak nove godine, ali su isto tako vjerovali da noć prije Dana mrtvih, pokojnici napuštaju svoje grobove i posjećuju svoje obitelji, a kako su se bojali, strašnim maskama i velikom bukom nastojali su preplašiti svoje mrtve članove obitelji.
Rimljani su imali nešto drugačije, ali slično vjerovanje. U noći između današnje Noći vještica i Svih Svetih, gasile su se vatre u ognjištima jer se vjerovalo da mrtvi po posljednji puta dolaze na ovaj svijet. Zbog toga su neki na kućnim pragovima ostavljali hranu, dok su drugi ostavljali izdubljenu repu i ciklu s upaljenom svijećom kako bi grješne duše uplašili, a dobrima osvijetlili put kući. Izdubljene bundeve i krumpir počeli su se upotrebljavati tek u 16. stoljeću, kada su te dvije namirnice iz Amerike stigle u Europu
Od tuda i danas upravo tradicija rezanja i ukrašavanja bundeve.
Iako se danas radi o još jednom zapadnjačkom komercijaliziranom blagdanu, rezanje bundeve može biti zabavno za vas i vašu djecu koja će sigurno uživati u toj aktivnosti i njezinoj svjetlosti kada padne mrak. Uz jela i slastice, o kojima nešto više možete pročitati sljedeći tjedan, djeci možete ovaj dan učiti nezaboravnim obiteljskim događanjem. Ako nikada niste rezali bundevu za ovu prigodu, evo nekoliko praktičnih savjeta.
Pet koraka
Nakon što ste nabavili bundevu, od pribora vam treba:
- oštar, uzak i ne preveliki nož
- žlica
- olovka
- svjećice
- novinski papir (za prekrivanje radne površine)
Neka djeca budu prisutna prilikom rezanja bundeve, ali samo rezanje obavite vi, zbog opasnosti od ozljeda nožem.
1. Nacrtajte krug polumjera četiri-pet centimetara od vrha bundeve te izrežite krug nožem sljedeći crtu. Nožem režite dijagonalno prema sredini tikve, pri tome pazeći da vam drška noža ne ošteti bundevu.
2. Pažljivo podignite odrezani vrh tikve i sa žlicom izvadite sadržaj tikve. Što bolje očistite unutrašnjost, lakše ćete tikvu dalje rezbariti. Neka stjenka tikve ostane oko pet-šest centimetara debljine. Ako ju previše stanjite postat će previše mekana da rezbarenje.
3. Nacrtajte svoj dizajn olovkom, kako biste kasnije lakše izrezali uzorak nožem. Zapamtite usta u oči moraju izgledati zastrašujuće!
4. Sada duboko udahnite, smirite ruku i polako počnite rezati, prema nacrtanim konturama.
5. Kada ste završili, unutar bundeve stavite nekoliko svjećica u metalnim čašicama i zapalite ih. Efekt će najbolji biti u mraku.
(vam)
Izvor: www.new-age.co.uk