Psiholog tvrdi da gledanje 'Prijatelja' pomaže u borbi protiv tjeskobe - odmah se bacamo na 'bingeanje'

Uvijek su smiješni, s većinom situacija se i danas možemo poistovjetiti, a svaka je epizoda uvjerljiva i ohrabrujuća iz određenog razloga

Psiholog tvrdi da gledanje 'Prijatelja' pomaže u borbi protiv tjeskobe - odmah se bacamo na 'bingeanje'

Izgleda da 'I'll be there for you' nisu samo riječi iz naslovne pjesme kultne humoristične serije 'Prijatelji'. To je također svojevrsno obećanje serije svojim fanovima koji se bore s tjeskobom.

Image

7 savjeta o vezama koje nas je naučila serija 'Prijatelji'


Naime, ako patiš od tjeskobnih i turobnih misli, 'bingeanje' ove obožavane serije itekako ti može pomoći.

Iako su se 'Prijatelji' prestali snimati još 2004. godine, još uvijek su jedna od omiljenih humorističnih serija svih dobnih skupina. A da serija i dalje ima veliku moć, dokazuje i klinički psiholog Marc Hekster

"Budući da sam više od 20 godina radio s onima koji osjećaju anksioznost, mogu zaključiti da je među ostalim faktorima ublažavanja i anksioznih misli, objasnio je psiholog za Metro. 

"Anksioznost je zapravo alarmni sustav ljudskog uma, koji ukazuje na to da nešto nije u redu, a obično je rezultat obuzdanih i neobrađenih osjećaja", nastavio je. "Ako osjećaji ne mogu 'naći' način da se izraze, alarmni sustav se aktivira, a osobi koja pati od anksioznosti to obično nije nimalo ugodno."


FRIENDS GIF from Friends GIFs

Čak i da ne patiš od tjeskobe, vjerojatno pronalaziš veliku utjehu u ponovnom gledanju serija poput 'Prijatelja' (posebno u ovim ludim vremenima). Zašto?

Pa, osim činjenice da su uvijek smiješni i da se s većinom situacija i danas možemo poistovjetiti, svaka je epizoda uvjerljiva i ohrabrujuća iz određenog razloga.  

"U 'Prijateljima' se radi o popravljanju iskustva, likovima koji konstnatno imaju određene brige, koje zatim umiruju i riješavaju ih se, obično u kontekstu drugih odnosa u njihovom životu", objašnjava psiholog. 

I to definitivno ima smisla. Čak i kad Ross viče: "Bili smo na pauzi!" iznova i iznova, znaš da će se stvari riješiti. Šok je kad Ross kaže: "Ja Ross, uzimam tebe, Rachel", tijekom svog vjenčanja s Emily, ali znaš što će se dogoditi, znaš da će se na kraju sve riješiti jer si već sve gledala. 

Friends GIF from Friends GIFs
"Kompleksni problemi postaju fokus svake epizode i tada se oni rješavaju unutar odnosa koji su suština emisije. To je čisti eskapizam, i to odličan", dodaje psiholog. Drugim riječima, možemo se usredotočiti na Racheline probleme na poslu i Monicin kompliciran odnos s Richardom umjesto na sva pitanja i probleme iz stvarnog života s kojima se suočavamo i u tome pronalazimo puno utjehe.

Također, psiholog ističe kako se ovdje radi i o 'ljekovitoj prirodi ponavljanja'. "Umirujuće je vidjeti isti ishod svaki put i znati da možete ovisiti o njemu. To je u srcu ljudskog razvoja", dodao je psiholog. 

Ne znamo za vas, ali naši planovi za vikend definitivno uključuju i gledanje 'Prijatelja' po stoti put

Friends Joey GIF from Friends GIFs