'Pas na bilo' oduševio žiri! Pažanin: 'Ovakvim jelom otvoriti novu sezonu, ne može bolje od toga!'

Deveta sezona omiljenog kulinarskog showa 'Tri, dva, jedan - kuhaj!' otvorena je predstavljanjem brojnih kandidata kroz kuhanje, a samo najbolji prošli su audicije i ušli u daljnje natjecanje.

ziri (Large).jpg

Šarolika ekipa kandidata pripremila je ukusna i raznovrsna jela, a osmero ih je dobilo zeleno svjetlo stručnog žirija.

Na kulinarske audicije na neviđeno pristigli su kandidati iz svih dijelova Hrvatske, raznih generacija, što sami, što u paru. Poznati žiri u sastavu Željke Klemenčić, Ivana Pažanina i Tomislava Špičeka nije imao lak zadatak jer je trebalo kušati mnogo  gastronomskih izvedbi i samo na temelju okusa i izgleda jela odlučiti prolazi li pojedini kandidat ili par u daljnju audicijsku fazu.

Naime, u ova tri dana kandidati će proći audiciju na neviđeno, odnosno prvu fazu selekcije za ulazak u novu sezonu. Svaki kandidat ili par, ovisno o tome kako su se prijavili, imat će 60 minuta za pripremu jela s kojim se mogu najbolje predstaviti. To jelo će zatim kušati tročlani žiri koji ne zna tko je to jelo pripremao. Samo na temelju okusa i izgleda jela odlučit će prolazi li kandidat dalje ili ne. Ako su zadovoljni, okrenut će zelenu kuhaču, a ukoliko nisu, podići će crvenu. Za prolazak dalje kandidatima trebaju dvije zelene kuhače.

Image

Prve natjecateljice koje su stale pred stručni kulinarski sud bile su mama i kći Mirjana i Nevena Cokarić s Čiova. Žiriju su odlučile pripremiti jelo iz svojeg kraja – ''Pas na bilo u kaparama i prošeku''.

''Meni je sve super, a najviše mi se sviđa ta sočnost cijelog jela'', rekla je Željka, Špiček je također imao samo riječi hvale no Pažanin ih je sve zasjenio svojim komentarom: ''S ovakvim jelom otvoriti novu sezonu, ne može bolje od toga! Veselim se ovoj sezoni!'' rekao je sretno Pažanin, a mama i kći su dobile tri zelene kuhače i prošle dalje.

Nakon jedne crvene kuhače, stigla je Valentina Črešnjevec iz Čakovca, koja je pred žiri donijela ''Pitu špinatušu'' od špinata, sira i špeka. ''Svi nešto dobro kuhaju danas'', komentirao je Špiček. Iako je većini bilo preslano, a Pažaninu ''na granici jestivosti'', Valentina je dobila od Špičeka i Željke zelene kuhače i tako prošla u drugi krug, baš kao i Alen Bartolović i Vigor Klarić iz Zagreba, koji su se prijavili u paru.

Prijatelji s fakulteta žiriju su pripremili lungić s kremom od celera i umakom od šljiva. ''Nedostaje vam masnoća od pečenja jer ste dobili suho meso'', rekla je nezadovoljno Željka te im podignula crvenu kuhaču. Ipak, presudile su dvije zelene kuhače Pažanina i Špičeka te su momci prošli u idući krug.

Daliboru i Petri Horvat, tati i kćeri iz Rijeke, ovo je drugi put da kuhaju pred tročlanim žirijem jer su se već jednom bili prijavili u show, a Dalibor je kuhao i u ''Večeri za 5''.  Tata i kći žiriju su servirali povrće u woku s tuna-odreskom, mariniranom u soja sosu na posteljici od rikule s filetiranom narančom. Dalibor je odlučio iskoristiti recept kojim je odnio pobjedu u ''Večeri za 5'', a komentari žirija, iako nisu bili odlični, dali su im dvije zelene kuhače za prolazak dalje.

Tena Jurišić Karačić i Bojana Petek iz Zagreba teta su i nećakinja, a pred žiri su donijele Škotska jaja na posteljici od špinata. ''Veliki problem mi je crvena paprika, jedino sam ja to dobio, jako peče'', rekao je Špiček. Pažanin je rekao da im je meso ostalo sirovo, ali se na kraju ispostavilo da ih zezaju te su djevojke dobile tri zelene kuhače.

Gordan Črljenec iz Sesveta odlučio je žiriju spremiti jelo koje je posvetio svome starijem sinu - lungić u umaku od gorgonzole i kapara. Žiri nije bio zadovoljan umakom, ali meso im je odgovaralo pa je na kraju Gordan dobio dvije zelene kuhače i prolazak u drugi audicijski krug.

Ana Balenović i Sandra Majerić, prijateljice iz Zagreba, prijavile su se u paru, a za Željku, Tomislava i Ivana pripremile su kanelone s butternut tikvom, špinatom i rikotom, a namjerno nisu željele servirati meso iako nisu veganke. ''Lijepo zaokruženo jelo i zanimljivo predstavljanje'', rekla im je Željka zbog čega su djevojke bile posebno sretne jer su najviše željele da se jelo svidi baš njoj. Iako im je Špiček okrenuo crvenu kuhaču, Ivan i Željka okrenuli su zelene pa su djevojke sretno odskakutale u idući krug.

Image

Nakon još jedne crvene kuhače, kao šećer na kraju, pred žiri je stao Antun Kljenak, specijalist dječje kirurgije iz Zagreba, kojem je kuhanje jedan od cijele hrpe hobija. Žiriju se predstavio tradicionalnim jelom za koje ga veže uspomena na baku. Kisela repa s vratinom od crne slavonske svinje i juha s griz-knedlama razveselila je nepca žirija, a iako su imali nekoliko zamjerki, kao što je previše zakiseljena repa, Pažanin ga je pohvalio. ''Za ovo je trebalo puno hrabrosti'', rekao je splitski chef i pokazao - crvenu kuhaču. Ipak, Antun je na kraju dobio dvije zelene kuhače i tako zaradio prolazak u idući krug.

Kakve će specijalitete žiriju prirediti novi kandidati i tko će od njih proći audicijski krug natjecanja, gledatelji će doznati sutra od 21 sat na RTL-u.