Definicija inspiracije

Oprah Winfrey: Žena čiji je život promijenio Ameriku

Oprah Winfrey imala je mučan i turbulentan život koji ju je doveo do zvijezda. Danas ju se smatra trećom najmoćnijom ženom svijeta, a njezin je rad promijenio američko društvo i kulturu. Donosimo ti životnu priču ove dame nad damama

profimedia-0182327205.jpg
Foto: www.profimedia.hr

Najbogatija Afroamerikanka svijeta, Oprah Winfrey 29. siječnja napunila je 67 godina, a njezina je životna priča prava holivudska bajka o teškim trenucima, borbi i finalnom uspjehu. Iako je njezin put do zvijezda bio trnovit i pun trauma, danas je Oprah legenda show businessa, televizijska ikona i vlasnica medijskog carstva koje se procijenjuje na preko 2 milijarde dolara. Dokaz njezinoj planetarnoj popularnosti definitivno je i činjenica da su je mnogi željeli 2020. vidjeti u utrci za američku predsjednicu, a čak je i Donald Trump izjavio kako bi ju volio imati za protukandidatkinju. Danas bogatašica i treća najmoćnija žena svijeta, a nekoć siromašna zlostavljana djevojka. Oprah je prošla dalek put, kojeg smo se odlučile prisjetiti i ukratko donijeti njezinu biografiju.

Skromni počeci

Oprah Gail Winfrey rođena je 29. siječnja 1954. godine u Kosciusku u američkoj saveznoj državi Mississippi. Rođena je u toliko siromašnoj obitelji da je jednom prilikom izjavila kako su joj jedine igračke bile kukci. Odgajala ju je samohrana majka, odijevajući je zbog neimaštine u vreće od krumpira, što je izazivalo podsmijeh među njezinim vršnjacima. Osim krajnjeg siromaštva, buduća najbogatija Afroamerikanka imala je traumatično djetinjstvo zbog toga što ju je ujak silovao u dobi od devet godina, a ostala je trudna s 14 godina i izgubila tek rođenog sina koji je preminuo zbog preuranjenog poroda.

shimmer fallback

Nakon što je njezina majka dobila posao kućne pomoćnice danju, a čistačice noću, Oprah se s njom odselila u Chicago, u kojem je doživjela kulturološki šok živeći u kriminalnom okružju čikaškog geta. Vrlo brzo je usvojila pravila ponašanja u crnačkom getu te se i sama okušala kao sitna kradljivica, ali su je od nevolja štitile odlične ocjene u školi. Koliko je bila talentirana učenica, ponajviše govori to da je preskakala razrede. U međuvremenu u Oprin život ulazi njezin biološki otac Vernon te kao bivši vojnik uvodi disciplinu i štiti je od lošeg društva, na čemu mu je kasnije beskrajno puta zahvaljivala.

shimmer fallback

Zamalo oskarovka

U svijet novinarstva ulazi sa 19 godina kao voditeljica vijesti na radiju u Nashvilleu. Nakon završenog studija na državnom sveučilištu u Nashvilleu Oprah se seli u Baltimore te postaje voditeljica vijesti i emisije "People Are Talking", koja svojim inventivnim pristupom postaje hit među gledateljima. Nakon stečenog iskustva buduća zvijezda vraća se u Chicago i dobiva jutarnji televizijski show "AM Chicago", a njezina karijera otad bilježi samo uspone.    

Budući da joj je 1985. godine slavni Steven Spielberg ponudio ulogu u filmu "Boja purpura", vrlo brzo Oprah Winfrey upoznala je čitava Amerika. Za ulogu Sofije u tom filmu, koji progovara o problemima mladih Afroamerikanki početkom 20. stoljeća, nominirana je za Oscara u kategoriji najbolje sporedne glumice, no nagrada joj je ipak izmakla.

shimmer fallback

"Oprah Winfrey Show"

Nakon kratkotrajne filmske karijere Winfrey se vraća u televizijske vode te pokreće sada već legendarni "Oprah Winfrey Show". Emisija je imala nacionalnu pokrivenost na čak 120 kanala, a u samom početku emitiranja pratila ju je 10-milijunska publika. Poslije emitiranja prve sezone emisija zarađuje enormnih 125 milijuna dolara, a njezina kreatorica svojih prvih 30 milijuna, kojima otkupljuje produkciju od tvrtke ABC i osniva vlastitu producentsku tvrtku Harpo.

shimmer fallback

Potaknuta nezadrživim uspjehom, voditeljica osniva vlastitu televizijsku mrežu koja putem multimedijskih platformi informira i inspirira gledatelje na poboljšanje kvalitete života.

shimmer fallback

Oprifikacija?

Njezin uspjeh ne potkopavaju ni učestale kritike ni optužbe za tzv. oprifikaciju, odnosno kvazispiritualnu terapiju koju nudi gledateljima putem svojih gostiju koje poziva kako bi progovorili o tabu temama američkog društva, počevši od depresije do nasilja i incesta. Kad je i sama javno otkrila da je silovana, napadi na televizijsku zvijezdu bili su još žešći te su joj mnogi zamjerali da njeguje kult žrtve i podilazi najnižim strastima zarađujući novac na jeftinom senzacionalizmu.

Iako su bile uzastopne, optužbe nisu pale na plodno tlo pa u Oprinoj emisiji 2011. godine gostuje i tadašnji američki predsjednik Barack Obama sa suprugom Michelle, što je bio vrhunac njezine televizijske karijere. Winfrey je podržala Obamu i tijekom njegove prve predsjedničke kampanje. Oprah Winfrey prekinula je svoju televizijsku karijeru nedugo nakon Obamina gostovanja, a gosti posljednje, 5000. emisije bili su Madonna, Tom Cruise, Stevie Wonder, Beyonce, Alicia Keys te mnogi drugi.

Netradicionalan osobni život

Osim što inspirira mnoge svojim poslovnim pothvatima, Oprah javnost intrigira i svojim osobnim životom. Naime, ova slavna dama nikada se nije libila javno progovarati o svojim bivšim ljubavima i emocionalnim brodolomima. Tako znamo da su joj se 1970-ih veze raspadale zbog međurasnih tenzija i nerazumijevanja, kao i da je četiri godine bila ljubavnica oženjenom muškarcu - što ju je u konačnici dovelo na rub samoubojstva.

Niz ljubavnih krahova, sve jedan za drugim, kroz desetak godina doveli su do toga da se 1980-ih jako udebljala te od stresa počela gubiti kosu, što joj je pak dodatno uništilo samopouzdanje. Iako ju je svijet obožavamo, sredinom 1980-ih Oprah je, prema vlastitom priznaju, mislila da ne zaslužuje poštovanje i ljubav te je konstantno bila u vezama s muškarcima koji su je loše tretirali.

No, sve se promijenilo 1986. kada je upoznala svog partnera Stedmana Grahama s kojim je u vezi i danas. Iako su se planirali vjenčati 1992., na kraju su otkazali vjenčanje, ali nisu prekinuli. I dalje žive zajedno sa svojim kućnim ljubimcima, a djece nikada nisu imali.

shimmer fallback

Zbog toga su tabloidi godinama šuškali i pisali o tome kako je Oprah zapravo - lezbijka. Naime, poznato je kako je iznimno bliska sa svojom najboljom prijateljicom Gayle King, no slavna voditeljica tu je tezu uvijek kategorički odbijala. Oprah je tako javno priznala kako razumije zašto je njezin odnos s Gayle ljudima čudan - društvo ima potrebu sve kategorizirati, a njihov odnos prelazi normalne norme romanitično-prijateljskih odnosa.

No, čak iako ima jako bliske ljude u svom životu, nagađa se da će svo svoje bogatstvo ostaviti svojim ljubimcima i azilima za životinje. Iako nitko osim njezinih odvjetnika ne zna što točno skriva njezina oporuka, ova pomisao svakako intrigira mnoge.

Zaključno, što god mislili o Opri i njezinim metodama novinarstva ili temama kojima se bavila, jedno je neporecivo - ona je televizijska diva koja je iz ničega stvorila pravo carstvo. Ako ništa drugo, na tome joj svakako moramo skinuti kapu.

shimmer fallback
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.