Obožavaš priče s plemićkih dvorova? Donosimo ti listu filmova uz koje ćeš beskrajno uživati u intrigama kraljevskih obitelji

Stoljećima nas intrigiraju i šokiraju, pa ne čudi stoga što i danas obožavamo priče i tračeve koji dolaze s kraljevskih dvora. Kako bi se što lakše uživjela u nevjerojatan svijet palača, spletki i zabranjenih ljubavi izabrale smo sjajne filmove o aristokraciji i kraljevskim obiteljima.

Obožavaš priče s plemićkih dvorova? Donosimo ti listu filmova uz koje ćeš beskrajno uživati u intrigama kraljevskih obitelji

Od malih nogu su nas izlagali Disneyjevim bajkama o princezama, pričali nam i čitali priče o kraljevnama, plemkinjama i njihovim sluškinjama, a onda smo odrastajući stalno bile izvrgnute utjecaju Hollywoodskih filmova o kraljevskim obiteljima i intrigama s njihovih dvorova. S obzirom na sve to nije nikakvo čudo da mnoge među nama obožavaju čitati o novim zbivanjima s britanskog, danskog ili pak španjolskog kraljevskog dvora. Od toga da pratimo aktualne živote članova kraljevskih obitelji, pa sve do toga da s užitkom čitamo biografije slavnih vladara i vladarica – fascinacija plemićima i njihovim zagonetnim životima ne jenjava stoljećima. 

Image

Filmovi koji su temeljeni na istinitim događajima, ali neki važni detalji namjerno su ostali skriveni


Kako trenutno još uvijek imamo ekstra slobodnog vremena, a i loše je vrijeme, idealna je prilika da pola dana i po mogućnosti cijelu večer provedemo ušuškane pod dekicom pred televizirom i gledamo omiljene nam povijesne drame. Baš zato smo odabrale pet odličnih filmova o kraljevskim obiteljima, plemićkim spletkama i zabranjenim ljubavima koje će te oduševiti i u sekundi u mašti odvesti u velike palače, balske dvorane i predivne vrtove nekih davno minulih vremena.

Kraljevska afera (2012.)

"Kraljevska afera" je danska povijesna drama iz 2012. koja je zaintrigirala gledatelje diljem svijeta, a ne samo u Danskoj. Ova nevjerojatna priča temeljena je na stvarnim zbivanjima na danskom dvoru 18. stoljeća kada je kraljica Karolina Matilda započela aferu s dvorskim liječnikom i skoro uspjela preuzeti potpunu vlast nad državom od svog supruga, mentalno bolesnog kralja Kristijana. 

Ova velebna povijesna priča produkcijsko je remek-djelo koje je zbog odličnog scenarija, glumačke postave, režije, scenografije i kostimografije odmah zadobilo pohvale kritike, pa je film tako bio i nominiran za Oscara u kategoriji najboljeg stranog filma. U glavnim ulogama su proslavljeni danski glumac Mads Mikelsen i tada realtivno nepoznata Alicia Vikander koja je zahvaljujući "Kraljevskoj aferi" uspjela ostvariti uspješnu karijeru u Hollywoodu i postati oskarovka. 

Romantična, dramatična i šokantna, ova filmska priča odlična je izbor za sve one koji vole zanimljive biografije i filmove inspirirane stvarnim događajima. Ono što je posebno pohvalno kod "Kraljevske afere" je činjenica da su se redatelj i scenarist striktno držali povijesnih činjenica, pa je film vjeran opis stvarnih događaja. 

Miljenica (2018.)

"Miljenica" je film iz 2018. godine koji bismo mogli opisati kao povijesnu crnohumornu dramu nastalu u koprodukciji Velike Britanije, Irske i SAD-a, a zapanjila je svijet svojom pričom i samom estetikom. Radnja prati engleski kraljevski dvor ranog 18. stoljeća i kontroverzan odnos kraljice Anne i njezinih dviju miljenica - Abigail Masham i Sarah, vojvotkinje od Marlborougha. Lezbijski odnosni, spletke i beskompromisna borba za prevlast nad ljubavlju svemoćne, ali bolesne i nesposobne kraljice - glavne su to karakteristike ovog filma koji je oduševio i publiku i kritiku. 

Budžet filma inicijalno je bio 15 milijuna dolara, a na kraju je film zaradio više od 95 milijuna, pa se smatra popriličnim uspjehom. No ono što je bilo ključno u promociji ovog filma je činjenica da je bio nominiran za čak deset Oscara, od kojih je jedan otišao u ruke glavnoj glumici Oliviji Colman. Uz sedam osvojenih BAFTA i osam Europskih filmskih nagrada, "Miljenica" je povijesna drama koja je svojom neobičnošću, posebnom estetikom i crnim humorom osvojila sve koji su je pogledali. 

Vojvotkinja (2008.)

"Vojvotkinja" je povijesna drama u kojoj glavnu ulogu nesretne vojvotkinje glumi Keira Knightley, britanska glumica koja je cijelu svoju karijeru izgradila na ulogama plemkinja, princeza, nesretnih vojvotkinja ili pak kontroverznih spisateljica iz povijesti. Ovaj biografski film zapravo je filmska adaptacija knjige povjesničarke Amande Foreman koja je istražila sudbinu engleske plemkinje Georgiane Cavendish s kraja 18. stoljeća koja je proživjela život pun skandala, obrata i velikih razočaranja. 

Naime, mlada Georgiana udala se za mnogo starijeg vojvodu koji od nje želi samo jedno - muškog nasljednika. Nakon što mu njegova mlađahna žena rodi djevojčicu, on odluči sebi pronaći ljubavnicu, a Georgiana mu uzvrati istom mjerom. Ljubavne zavrzlame, moral i dvostruka mjerila društva onoga doba odlično dočaravaju atmosferu u kojoj su žene živjele prije 250 godina. 

Uz odličnu glumu, zanimljivu radnju i sjajnu produkciju, ovaj se film može pohvaliti i dobivenim Oscarom u kategorji najbolje kostimografije. 

The Girl King (2015.)

Ovaj nerazvikani film iz 2015, godine prati život kraljice Christine, kraljice Švedske za koju je malo tko čuo. Iako nije slavna kao neke druge vladarice iz povijesti, ova biografska priča o Christini definitivno je vrlo zanimljiva. Postavši kraljica sa samo šest godina bila je jedna od najobrazovanijih žena svog vremena. Odijevala se kao muškarac, vjerojatno bila lezbijka i bila u romantičnoj vezi sa svojom rođakinjom, a uz sve to je bila i velika pokroviteljica umjetnosti i prosvjetiteljstva. Rastrošna kraljica Christina na kraju je svoje kraljevstvo dovela do bankrota, abdicirala i na kraju umrla u Vatikanu gdje je danas i pokopana. 

"The Girl King" poslastica je za sve one koji vole manje poznate povijesne ličnosti, a sam film je dobio podijeljene kritike. Gledateljstvo i struku nije u potpunosti oduševio, ali se mnogi slažu da je nepravedno podcijenjen. Ovaj zanimljiv pogled na vladaricu koja je uzdrmala Švedsku dobar je odabir za večer kada želiš saznati nešto novo iz bogate povijesti europskih kraljevskih dvorova. 

Kate: The Making of a Modern Queen (2017.)

Iako su danas svi zaluđeni s Meghan Markle i njezinom ljubavnom pričom s princom Harryjem, zapravo je Kate Middleton ta koja je od obične djevojke uspjela postati buduća kraljica Ujedinjenog kraljevstva. Kako je moguće da je obična studentica iz dobrostojeće obitelji uspjela osvojiti princa, udati se za njega i sada biti miljenica kraljevske obitelji razotkriva se u ovom dokumentarcu iz 2017. koji prati Katein život od njezinog djetinjstva, pa sve do veličanstvene udaje za princa Williama. 

Dostojanstvena, elegantna i uvijek nasmiješena, Kate je savršena moderna kraljica - vrijeme je da saznaš sve o njoj u ovom dokumentarcu koji objašnjava svaki njezin promišljeni korak koji ju je doveo na sam vrh britanske monarhije.