Naš izbor odličnih obiteljskih filmova koje vole svi - i djeca i odrasli

Ovi će filmovi probuditi dijete u tebi i oraspoložiti te, a preko njih možeš i svojim klincima pokazati kakvi su se filmovi gledali kad si ti bila mala

Naš izbor odličnih obiteljskih filmova koje vole svi - i djeca i odrasli

Svi se mi rado sjećamo filmova i crtića koje smo gledali kao djeca i oni uvijek zauzimaju posebno mjesto u našim srcima. Postoji nekoliko filmova koje uvijek volimo pogledati iznova, bez obzira na to koliko smo ih puta već gledali, a takvi su filmovi omiljeni među svim generacijama.


via Giphy


Od životinja koje govore, simpatičnih vanzemaljaca, pa sve do likova zbog kojih ponovno poželimo biti djeca, ovi filmovi imaju sve to, a upravo je sada pravo vrijeme da neke od njih ponovno pogledaš - sama ili sa svojom djecom.

Image

Znamo gdje besplatno gledati serije i filmove u ovim danima samoizolacije


Zato zaustavi vrijeme i pobjegni od stvarnosti - kreni u lov na gusarsko blago, u potragu za princezom, ili otputuj u prošlost i prepusti se sretnom kraju uz ovih deset filmova.

E.T. (1982.)

Kada je ovaj simpatični mali vanzemaljac sletio na Zemlju prije 38 godina, generacije očarane djece pridružile su se protagonistu Elliotu u njegovom zadatku da svog novog prijatelja vrati kući. Na putu vidimo kako cvijeće oživljava, bicikli lete, a ni vanzemaljci više nisu ona strašna zelena bića kojih se bojimo. Ovaj je film emocionalno putovanje koje nas i dalje nas rasplače svaki put kada ga pogledamo.
Shrek (2001.)

Ovaj je crtić na pravom putu da postane kultni, ako već i nije - priča o mrzovoljnom ogru Shreku i magarcu koji su krenuli spasiti princezu iz kule koju čuva zli zmaj, i to sve kako bi Shrek mogao dobiti svoju zemlju od pohlepnog kralja. Kada kažemo izraz "film za sve uzraste", onda svi pomislimo upravo na ovaj film, a uz njega dolaze još i tri spin-off filma koja možeš pogledati jedan za drugim.

Goonies (1985.)

Mikey i njegova "banda" odmetnika i samoproglašenih Gooniesa kreću u posljednju avanturu u nadi da će spasiti svoje domove od rušenja pohlepnog graditelja stambenih naselja. U potrazi za gusarskim blagom Jednookog Willieja, djeca se susreću s neumoljivim zamkama, slatkim divom i bezobzirnim zločincima. Na kraju ćeš se zaljubiti u sve Gooniese i uz ovaj ćeš film poželjeti da si ponovno dijete.
Pusti vodu da miševi odu (2006.)

Davno prije nego što je Disneyjev Ratatouille ušao u naše živote, postojao je samo jedan štakor, Roddy St. James. Ovo je priča o kućnom ljubimcu štakoru iz bogate londonske obitelji koji se spusti niz toalet u svijet kanalizacije Ratropolisa, a njegovo putovanje da se vrati kući, u srcima svih koji su ovaj crtić gledali, zauzima posebno mjesto. Sve je prepuno akcije, možda malo romantike i grupe puževa koje pjevaju.

Povratak u budućnost (1985.)

Ako već nisi pogledala ovaj film, ne samo da si propustila dobru zabavu, nego i svaku referencu iz pop kulture u posljednjih 35 godina. Marty McFly, 17-godišnji srednjoškolac, slučajno je poslan trideset godina u prošlost, u vrijeme kada su njegovi roditelji bili tinejdžeri, a njegov ulazak u njihov vremenski okvir ugrožava samo postojanje njega i njegove braće. Mora se pobrinuti da njegovi roditelji uspostave ljubavnu vezu, kao i smisliti način kako da se vrate u 1985. 
Šašavi petak  (2003.)

U remakeu originala ove kultne komedije, Jamie Lee Curtis ističe se kao tinejdžerica zarobljena u majčinom tijelu, a Lindsay Lohan kao majka zarobljena u tijelu svoje kćeri. U filmu se svaki lik mora prilagoditi životu osobe u čijem je tijelu, što jamči dobru zabavu za svakog gledatelja.

Gremlini (1984.)

Prilično zastrašujući za dječji film, ovaj klasik Stevena Spielberga bio je jedan od razloga zbog kojih sada postoji dobna granica na filmovima koji su možda malo previše intenzivni za djecu. Kad tinejdžer primi neobično stvorenje za Božić, otac ga upozorava da ga nikad ne smije smočiti i nahraniti nakon ponoći. On ga ne posluša i to ipak napravi, što rezultira time da pušta zla mala čudovišta u grad, što nikako ne može dobro završiti. 
Sam u kući (1990.)

Kao djeca, svi smo maštali o tome da živimo sami. Nakon što ga roditelji slučajno ostave samog kod kuće tijekom božićnih blagdana, Kevinu McCallisteru ostvaruje se njegova želja. U početku uživa, jer može jesti bombone i gledati filmove u krevetu, ali na vrata mu uskoro pokucaju dva opasna provalnika. Kevin ih nasamari nizom trikova i zamki i to je ono što ovaj film čini omiljenim među djecom i odraslima, i to ne samo za vrijeme blagdana.

Medvjedić Paddington (2014.)

Ovaj film temeljen na klasiku dječje književnosti predstavlja prekrasan produkcijski dizajn i sjajnu izvedbu Sally Hawkins kao majku obitelji koja usvoji medvjedića Paddingtona i Nicole Kidman kao glavnu zlicu hladna srca u potrazi za trofejem koji će dodati svojoj kolekciji. Slatka priroda medvjedića koji govori zarazna je, a ovaj će se film svidjeti svim generacijama.
Zamka za roditelje (1998.)

U remakeu originala, šarmantna Lindsay Lohan utjelovljuje likove vrckastih blizanki. Prisiljene voditi odvojene živote bez znanja jedna o drugoj, blizanke završavaju u istom ljetnom kampu i shvate da su zapravo sestre. Odlučuju zamijeniti živote tako da će jedna živjeti s majkom u Engleskoj, a druga s ocem na američkom jugozapadu, s ciljem da svoje roditelje ponovno spoje.