Na današnji dan pronađeni su ostaci Titanica, a mi smo istražile zanimljivosti o istoimenom filmu

Od jednog od najskupljih filmova svih vremena do kontroverzne scene s vratima - provjeri sve što nisi znala o filmu 'Titanic'

Na današnji dan pronađeni su ostaci Titanica, a mi smo istražile zanimljivosti o istoimenom filmu

Iako je Titanic potonuo davne 1912. godine, prošle su čak 73 godine prije nego li su pronađeni ostaci ovog veličanstvenog britanskog broda. Naime, Titanic je otkriven na današnji dan, 1. rujna 1985. godine, a olupina broda nalazila se čak 21.2 kilometara udaljena od posljednje poznate lokacije Titanica, zbog čega su je mnogi godinama tražili na pogrešnim mjestima. 

Image

10 filmskih parova iz romantičnih filmova koje ćemo vječno pamtiti


O ovoj velikoj tragediji snimljeni su brojni filmovi i napisane mnoge knjige, a najpoznatiji je definitivno film 'Titanic' iz 1997. godine, koji je, uostalom i jedan od najuspješnijih filmova ikad.

Osvojio je 11 Oscara i 23 godine kasnije, još uvijek je jedan od filmova koji je najviše zaradio diljem svijeta pa čak i kod nas još uvijek drži rekord najgledanijeg filma od osamostaljenja. Postoji li uopće osoba koja nije gledala ovaj romantični film katastrofe?

Ako misliš da o ovom holivudskom klasiku znaš sve od A do Ž, varaš se jer bacile smo se u istraživanje i pronašle nekoliko najzanimljivijih nepoznatih činjenica o ovom poznatom filmu

Milijun dolara po minuti

Finalna verzija filma duga je 195 minuta, a film je koštao oko 200 milijuna dolara. To znači da troškovi produkcije filma iznose nešto više od milijun dolara za svaku minutu radnje na ekranu. Rukovoditelji studija Fox i redatelj James Cameron navodno su se dosta svađali zbog dugotrajnog trajanja filma i napuhanog budžeta.

Leonardo Dicaprio Goodbye GIF from Leonardodicaprio GIFs

Film skuplji od samog broda

Film je imao veći budžet  od onoga koji je potrošen za izgradnju pravog broda u brodogradilištu 'Harland and Wolff' u Belfastu u Sjevernoj Irskoj. Naime, brod se gradio dvije godine i njegova se vrijednost procjenjuje na otprilike 1.500.000 funti, što je oko 7.5 milijuna dolara u to vrijeme. Kada se snimao film, procjena je bila između 120 i 150 milijuna dolara. A kao što smo saznali maloprije, filmski spektakl koštao je čak 200 milijuna dolara

Titanic GIF from Titanic GIFs

James Cameron vs. putnici

U intervjuu za NPR, redatelj James Cameron je otkrio da toliko predano radio kako bi prenio stvarni osjećaj Titanica da se mnogo puta spuštao na dno oceana kako bi proučio potopljenu olupinu Titanica. Kao rezultat toga, redatelj je zapravo proveo više vremena na brodu od bilo kojeg stvarnog putnika iz 1912. godine.

Titanic Mmo2905 GIF from Titanic GIFs

Kako je improvizacija postala legendarna

Jedna od najpoznatijih rečenica u filmu bila je improvizirana na mjestu. Naime, Leonardo DiCaprio spontano je dodao poznatu rečenicu koju Jack viče na vrhu broda. 

Excited King GIF from Excited GIFs

Pravi umjetnik koji stoji iza akta

Poznati crtež na kojoj Rose nosi samo ogrlicu, a koji Jake crta zapravo je skicirao redatelj James Cameron. Originalna skica rekvizita prodana je na aukciji 2011. godine, s najvišom ponuđenom ponudom koja je iznosila 16 000 dolara.

Drawing GIF from Drawing GIFs

Točnost interijera

Velika većina interijera na brodu bila je povijesno točna. Istraživači Titanica iz tvrtke White Star Line, tvrtke koja je dizajnirala i ukrasila pravi Titanic, bili su na raspolaganju timu filma da usmjere proizvodnju većine dekora na filmskom brodu. Redatelj je inzistirao na korištenju rekvizita poput stvarnih tapeta, stvarnih kristalnih lustera, a na malim i nevidljivim predmetima stavili su čak i logotip White Star Linea.

To The Stars GIF from Leonardodicaprio GIFs

24 iste haljine

S obzirom da su se mnoge scene snimale u vodi, kostimografkinja Titanica, Deborah Lynn Scott izradila je 24 iste haljine izrađene za Kate Winslet kako bi u svakom trenutku izgledala savršeno - bila u vodi ili ne!

Titanic GIF from Titanic GIFs

Samo jedan pokušaj

Ekipa filma imala je samo jedan pokušaj da snimi scenu u kojoj brod tone, odnosno u kojoj se Jack i Rose probijaju kroz vodu jer su znali da će cijeli set nakon vode biti uništen


Titanic Water GIF from Titanicwater GIFs

Najpripremljeniji statisti ikad

Na filmu je bilo zaposleno čak 150 statista kojima su dodijeljena imena i priče stvarnih putnika Titanica. Ti isti statisti također su morali proći tečaj kako bi se upoznali s ponašanjem ljudi 1912. godine iako većina njih nikad nije progovorila niti se pojavila na ekrani duže od sekunde.

Titanic Playing Violin GIF from Titanic GIFs

Kontroverzna scena s vratima

I kao što smo svi sumnjali...da, Jack je mogao stati na vrata zajedno s Rose. Iako su se zloglasna filmska vrata zapravo temeljila na stvarnim vratima oporavljenim od olupine, možemo samo nagađati zašto Cameron nije jednostavno snimio filmsku scenu s manjim vratima.

Ali kad smo kod toga, nitko zapravo nije siguran jesu li vrata zaista bila baš prava vrata i da su ta vrata bila izrađena od hrastovine ili nekog drugog građevinskog materijala, realno, potonula bi s njih dvoje zajedno.

Xo GIF from Jack GIFs