Filmski klasici

Ususret Halloweenu: Legendarni horor filmovi koje vrijedi ponovno pogledati

Od "Noći vještica" i ostalih "slasher" filmova do Hitchcockovih uspješnica i modernijih naslova, donosimo ti popis kultnih horor filmova koje svatko mora pogledati

halloween-horori.jpg
Foto: www.profimedia.hr

Noć vještica ili Halloween praznik je koji je iz godine u godinu i kod nas sve popularniji i obilježava se na razne moguće načine - od maskiranih zabava u klubovima do rezbarenja bundeva - a jedan od najboljih načina za "proslaviti" ovaj dan je definitivno gledanjem horor filmova.

Image
Strava i užas

Hororci se vraćaju: 7 novih serija i filmova u kojima ćemo uživati ove jeseni

A upravo su Noć vještica i dani koji su pred nama idealno vrijeme za pogledati neke od legendarnih horor filmova koji s pravom drže titulu klasika. Tu spadaju oni neki kultni filmovi iz sedamdesetih, osamdesetih i devedesetih, ali i neki noviji i moderniji koji su postali klasici čim su izašli. Ukratko, to su filmovi koje bi svaki ljubitelj ovog žanra trebao pogledati barem jednom u životu.

Bilo da si obožavateljica horor filmova ili ne, postoji nekoliko filmova koje obavezno moraš pogledati ususret Noći vještica, a u nastavku smo izdvojile neke najveće klasike.

"Noć vještica" (1978.)

Kada je riječ o kultnim "slasher" filmovima koje svatko mora pogledati, posebno za Noć vještica, onda je "Noć vještica" jedan od najvećih klasika. Ovo je film koji prati maskiranog ubojicu Michaela Myersa u svom pohodu na Noć vještica, a glavna junakinja Jamie Lee Curtis nakon ovog filma proglašena je Kraljicom vriska.

"Psiho" (1960.)

Scena tuširanja s uzdignutim nožem i sablasnom glazbom u pozadini kultna je scena koju poistovjećujemo s horor filmovima, a samim time je i "Psiho" zaslužio status klasika. Više od 60 godina kasnije, ovaj Hitchcockov naslov i dalje ledi krv u žilama i mora se naći na tvojoj "to watch" listi.

"Strava u Ulici Brijestova" (1984.)

Prvi u zastrašujućoj franšizi o nadnaravnom serijskom ubojici Freddieju Krugeru, slasher Wesa Cravena inspiriran je člankom L.A. Timesa koji opisuje neobjašnjivu smrt djeteta izbjeglice. Ovaj kultni horor film ni danas nikoga ne ostavlja ravnodušnim i s pravom nosi titulu klasika.

"Vrisak" (1996.)

"Koji je tvoj najdraži horor film?" - to je ono što ubojica pita svoje žrtve kada ih nazove na telefon u ovom kultnom klasiku iz devedesetih. Ove je godine izašao i posljednji nastavak ove franšize, no prvi je nastavak jedan od boljih.

"Prizivanje" (2013.)

Ovaj moderni klasik o obitelji koja se seli u seosku kuću na osami dovoljno je zastrašujući da je iznjedrio čitavu hrpu spin-offova, od "Annabelle" do "Časne", a jedan je strašniji od drugog i definitivno ih moraš pogledati.

"Kad jaganjci utihnu" (1991.)

Ako nisi ljubiteljica klasičnih "slashera" i horora, no trileri ti nisu strani, onda je ovaj psihološki triler/horor za tebe. On psihološki aspekt stavlja u prvi plan, i to kroz lik kultnog negativca Hannibala Lectera i njegove razgovore s FBI-jevom agenticom Clarice Starling.

"Znam što si radila prošlog ljeta" (1997.)

Ovaj tinejdžerski "slasher" film o grupi prijatelja koje uhodi ubojica s kukom nakon što su prikrili slučajno ubojstvo još je jedan od klasika iz devedesetih, a dobio je i svoj nastavak, koji je jednako dobar i moraš ga pogledati.

"Krug" (2002.)

Za sve koji su odrastali u to doba, ovaj klasik iz 2002. bio je prvo iskustvo stvarnog i istinskog straha od horor filma. Naomi Watts glumi reporterku Rachel Keller, čija nećakinja umire nakon gledanja videovrpce. Rachel gleda videokasetu, kao i njezin partner i dijete… a ostalo je povijest.