Kontroverzan izbor: Harry Styles je prvi muškarac na naslovnici Voguea

Od uspjeha u popularnom boy bandu do samostalne karijere, upečatljivog modnog izričaja i pomicanja granica u odijevanju, Harry Styles glazbenik je koji ulazi u povijest

Kontroverzan izbor: Harry Styles je prvi muškarac na naslovnici Voguea

Mnogi ga pamte kao simpatičnog, dugokosog šesnaestogodišnjaka koji je osvojio srca publike kada je na britanskom X Factoru izvodio pjesmu Stevieja Wondera Isn't She Lovely. Upravo ta mu je izvedba utkala put do zvijezda u showu, kada je zajedno s još četvoricom sudionika postao član boy banda One Direction, benda koji će uskoro postati jedan od najpoznatijih i najuspješnijih u povijesti.

Sve se to zbilo davne 2010. godine, a deset godina kasnije, iako bend više ne postoji, Harry Styles i dalje žari i pali scenom, a njegova solo karijera nikada nije bila uspješnija. Iza njega su dva studijska albuma, uloga u filmu iz 2017., kao i uloga u nadolazećem filmu Don't Worry Darling, a nedavno se pojavio i kao prvi muškarac na naslovnici američkog izdanja časopisa Naslovnica je to koja je na mnoge načine srušila stereotipe, a Harry je na naslovnici pozirao u haljini. 


Časopis je ušao u povijest dodijelivši naslovnicu 26-godišnjem pjevaču, ali mnogi su izrazili neodobravanje zbog toga što je imao na sebi. Naslovnica je odmah pokrenula debate oko "muškosti", kao i oko "muškog" i "ženskog" odijevanja, jer Styles na naslovnici nosi voluminoznu plavu haljinu u kombinaciji s crnim sakoom od smokinga s potpisom Guccija.

Upečatljiv modni izričaj

Ovo nije prvi put da se Styles hrabro poigrava s modom, a njegov upečatljiv modni izričaj postao je njegov zaštitni znak. 2017. godina označila je početak takozvane "Gucci ere", kada je Styles prigrlio novu estetiku koja je od tada postala njegov potpis - ružičasta odijela, košulje od satena, potpetice i prstenje samo su neki od lookova u kojima smo ga mogli vidjeti. 


Njegova evolucija stila kroz godine mnogi oduševila je mnoge jer se činilo da  briše rodne granice, pa smo ga znali vidjeti i u suknjama i haljinama, jer, kako je jednom prilikom rekao, obožava žensku modu. Za Vogue je rekao kako uživa u igri s odjećom i ne razmišlja previše o tome što njegova odjeća znači. 

"Želim da stvari izgledaju na određeni način. Ne zato što zbog toga izgledam homoseksualno, straight, ili biseksualno, već zato što mislim da izgleda cool", rekao je Styles za Guardian, a istaknuo je i da su mu modni uzori Prince, David Bowie, Elvis Presley, Freddie Mercury i Elton John.


Pohvale i kritike pristižu sa svih strana

Iako su mnogi pohvalili naslovnicu, autorica bestselera New York Timesa Candace Owens nije bila oduševljena, a na Twitteru je napisala kako "ne postoji društvo koje može preživjeti bez jakih muškaraca - istok to zna, za razliku od zapada, gdje jača feminizacija naših muškaraca. Vratite nam prave muškarce". 

No brojni obožavatelji stali su u obranu poznatog pjevača, uključujući brojne zvijezde, poput Zacha Braffa i Olivije Wilde. Braff naglasio zašto izraz "muževan" može biti problematičan za neke muškarce, istaknuvši da je "čitav život dječacima i muškarcima rečeno da moraju biti muževni. Život je kratak. Budi onakav kakav želiš biti", rekao je na svom Twitteru.


U prilogu Voguea, Olivia Wilde posebno je pohvalila Stylesovu rodnu fluidnost i činjenicu da se u modernom svijetu ne boji biti svoj.

"Nadam se da je ova vrsta samopouzdanja kao muškarca koju Harry ima - uistinu lišena bilo kakvih tragova toksične muškosti - indikativna za njegovu generaciju, a time i za budućnost svijeta", rekla je. "Mislim da on na mnogo načina to zagovara. Prilično je moćno i nekako neobično vidjeti nekoga na njegovom položaju kako redefinira što može značiti biti čovjek sa samopouzdanjem".