Knjiga tjedna: Žudnja za hranom

Vaš apetit kao odraz tjelesne ili emocionalne gladi

Knjiga tjedna: Žudnja za hranom

Imate snažnu želju za čokoladom, kruhom, pomfritom ili nekom drugom hranom? Dr. Doreen Virtue, klinička terapeutkinja za poremećaje prehrane, tvrdi da za to postoji emocionalan razlog. Svaka prehrambena žudnja odgovara specifičnoj emociji iz koje proizlazi, a najčešće se radi o neugodnim emocijama.

Kad otkrijete njeno značenje, možete iscijeliti ciklus emocionalnog prejedanja, a u tome će vam pomoći ovaj revolucionarni priručnik. U knjizi ćete otkriti što je emocionalno konzumiranje hrane te pomoću upitnika u knjizi, otkriti kojem tipu pripadate. Autorica opaža pet vrsta emocionalnog jedenja ( prejedanje, konzumiranje hrane zbog lošeg razspoloženja, zbog samopoštovanja, zbog stresa ili pak nekontrolirano konzumiranje hrane), a jedna ili više njih možda opisuju vas. Program samopomoći važno je prilagoditi vlastitom jedinstvenom načinu života, osobnosti i željama jer ništa drugo neće biti djelotvorno, zato je važno prepoznati kojem tipu pripadamo kako bi konačno zaustavili ciklus emocionalnog prejedanja. Osim toga, pomoću knjige ćete naučiti kako tumačiti vaše žudnje za hranom, što vam one govore i kako si pomoći u tim trenucima, bilo da najviše žudite za čokoladom, ili pak pikantnom hranom, kavom, kruhom, slanim grickalicama ili nećemu drugom.

Žudnja za hranom razmatra znanstveno dokazane utjecaje pojedinih namirnica na raspoloženje i energiju te pruža vrlo emocionalne, tjelesne i duhovne vještine te konkretne instrumente za uspostavljanje prijateljskog odnosa s hranom... i apetitom!

„Žudnja za hranom nije prehrambena sklonost, ona je  uporna i silna želja za konzumiranjem određene hrane. Žudnja nije ni želja za kriškom torte ili keksom samo zato jer ste slučajno ugledali ili nanjušili hranu. Žudnja za hranom ne potječe iz kontakta s hranom. Ta zamisao i okus hrane pojavljuju se u našem umu i potiču nas potražiti tu hranu te se prejedati. Prehrambene žudnje potiču vas jesti hranu koja odgovara vašem emocionalnom stanju. Ako ste potišteni žudjet ćete za hranom s antidepresivnim  djelovanje. Ako ste nervozni, žudjet ćete za hranom koja umiruje.“

Dr. Doreen Virtue - Žudnja za hranom
Nakladnik: Planetopija
Godina izdanja: 2013.
Uvez: Meki uvez
Broj stranica: 292
Cijena knjige: 145,00 kn

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.