Kako izmjeriti dijagonalu televizora?

Vjerojatno se pitate odakle početi kada kupujete novi televizor. Naš savjet je da prvo počnete razmišljati o veličini ekrana. Dajemo vam obrazloženje za ovu tvrdnju i metode mjerenja veličine ekrana.

Kako izmjeriti dijagonalu televizora?

Prije nego što krenete u kupovinu novog televizora možda je prva stvar o kojoj bi trebali razmisliti je njegova veličina.  Dakle, u ovisnosti o veličini prostora u kojem ćete držati televizor i udaljenosti s kojeg ćete ga gledati, zavisi za koju veličinu  vašeg novog uređaja ćete se opredijeliti. Veliki televizor ne mora biti najbolje rješenje za vas.

Ako vam je dnevna soba mala, suviše veliki televizor će smetati vašem vidu, i obrnuto. Ako je prostorija velika i ako je razmak s kojeg gledate  televizor također veliki, s malog televizora slabo da će te dobro vidjeti sliku ili neke natpise na ekranu.
Prava veličina se određuje tako što ćete izmjeriti točnu udaljenost s koje ćete gledati televizor. Procjena je vrlo jednostavna. Osim toga veoma je i korisna jer vam televizor neće biti ni preblizu ni predaleko što omogućuje veći užitak prilikom gledanja.

Na primjer, ako je ta udaljenost 3 metra to je onda 300 centimetara. Ovaj broj podijelite s tri i tako dobijete dijagonalu, u ovom slučaju ona je 1 metar tj. 40 inča (1 inč iznosi 2.54 centimetra).

Postoji još jedna metoda za određivanje veličine televizora. Minimalna udaljenost s koje bi se TV trebao gledati, prema američkim stručnjacima, dobiva tako što se veličina ekrana u inčima podjeli sa 0.84 inča.

Koja god metoda vam je pristupačniji, određivanje veličine televizora je ipak prvi korak prilikom kupovine. Dalje, nastavljate svoju potragu za televizorom po vašoj mjeri i opredjeljujete se za performanse i faktore na osnovu kojih ćete napraviti pravi izbor za vaš novi uređaj.